用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 純分享: 其實只要仔仔你開開心心&健健康康就夠! ...
樓主: 晞晞爸b
go

純分享: 其實只要仔仔你開開心心&健健康康就夠! [複製鏈接]

yamin 發表於 13-12-18 23:18
多謝你真誠的分享,帶出更多正能量。祝你和家人身體健康、聖誕快樂

...

謝謝你及其它家長
也希望其他家長.無論你地是否仲為左K1面試/揀邊間讀書而煩惱
不如休息幾日...同仔仔女女開開心心relax下
讀書/考K1既事放完假先煩
最緊要"健康"(太多面試小朋友太累) & "親情"(無好令到小朋友開始憎我地點解成日要去面試..佢地感受到既)

祝大家聖誕快樂!

(原本今日下午有宣道(半龍校)面試..我都決定唔帶佢去喇...)
存感恩的心

mamaishere 發表於 13-12-19 09:26
之前一路都有睇開你的post,因為我小朋友和你仔仔一樣係細B,有共鳴,而你的名也很好記!

真心為你能想得 ...

很同意你說的
其實學歷只是畢業後進入職場的"入場卷"
好的學歷(be it 名校/博士etc) 只不過係入職場時會有優勢
但出來做野除左學歷之外..仲有更加重要既野..譬如人際關係..
除非係做電腦IT人..日日對住電腦不用對人或同事/客戶
如何去維持良好既人既關係及有創新既思維..包容其它人..自主自發性等等都要兼顧
適當的挫折是好事..可以培養小朋友學習如何去面對自己面對挫敗
這年代既小朋友抗壓力太低..小小事就唸唔開
很多父母為左要仔女多D時間讀書..很多其它事(如家務)都唔駛小朋友做..
漸漸由得小朋友變得驕縱..(小學雞?)

自問我真的不想自己小朋友變成考試機器(我自己深受其害)
我寧願佢平平凡凡..良善正直腳踏實地做人
唔敢奢望佢大富大貴..只希望佢健健康康就好

很多家長離不開"名幼"的思維
入到固然好
入唔到亦非世界末日
冥冥之中上帝自有安排
很多事大人苦苦強求(自己不段俾名幼/名牌呢樣野不斷糾纏)卻忽略了小朋友真正的感受...

存感恩的心

Again, thanks for all the postivie sharing from all parents.  Mine is a 2011 boy and I am also upset and unhappy as I know the competitive is very keen this year.  Luckily, I found that many parents of this forum are willing to share information with each other, and I learn from them (and you). Let's us forget all those 唔知係真定係假嘅 "心底話" !  And cheers up !
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 13-12-20 10:25
Again, thanks for all the postivie sharing from all parents.  Mine is a 2011 boy and I am also upset ...

謝謝你
其實我只是一個普通家長
在報K1面試這遊戲中我也曾經迷失自己...(no disrespect to other parents, if i do in any way offend some of these parents, my apology..)
漁翁灑網報名..K1面試班也報過讀過...人有我有...也是真是為小朋友前途擔心...也許是面子問題...點都好
當你見到身邊很多父母報10幾20間K1面試..你很難唔去跟風去報..因為都怕蝕底亦怕自己小朋友輸在起跑線上
我完全明白亦感同身受...

只不過我不想再玩這遊戲了...我很厭倦...我仔仔也很厭倦..
我沒有酸葡萄..我不會批評其它人讀什麼名幼..我無資格亦唔會去咁做
其實入得名幼既小朋友我都鄧佢地開心..因為佢地實有過人之處先可以短短幾分鐘時間表現好好而有取錄

我覺得有時真係退一步海闊天空
"放手等如放過自己"
都係果句..人生漫漫幾十年..唔需要咁細就逼佢催谷佢..有D野未夠年齡就係做唔到...揠苗助長反而有反效果

網上言論真真假假....有幾多OFFER在手(真假難辨)
又何必太認真?

還好EK有很多很有心既家長熱心分享...這點是很寶貴既...

Mrs.Luckycat    發表於 13-12-20 10:49
存感恩的心

著名台灣華人作家龍應臺有本書叫《孩子,你慢慢來》。

回覆 fixedstar99 的帖子

Hi, fixedstar99,  can you please share more of this book with us 《孩子,你慢慢來》?  Thanks.

天助自助者,  別再怨天尤人

http://www.monsterparent.com/archives/60586#.UrO6G5rxs3E

deniseL  謝謝分享~ 第一次睇, 希望唔算太遲啦!  發表於 13-12-20 12:05
存感恩的心
‹ 上一主題|下一主題