用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明明不是心儀的學校...
樓主: summiebaby2012
go

明明不是心儀的學校... [複製鏈接]

回覆:明明不是心儀的學校...

我大包圍報校,不是心儀學校試過冇撞期都放棄冇in,因為諗真d 有offer都吾會去讀,無謂浪費時間,同埋小孩甘細,對“去得多interview會學到野“呢種迷思存疑因為not in good mood就點well trained 都冇用!
為左避免有offer又煩,吾in吾心儀減少煩惱

eolande 發表於 13-11-5 15:27
三個字:父母心

加埋“怕輸”的心理

回覆:wingyan008 的帖子

我覺得去面試,其實係家長去學野多啲,學下點安排小朋友作息時間,面試要帶啲咩(我之前帶晒水,食物,玩具,一大個袋,又要跟住小朋友,好唔方便),面試時如果小朋友唔識,要點樣引導,點樣突顯小朋友的優點和長處,又睇下其他小朋友識啲咩而自己小朋友唔識。

回復 eolande 的帖子

回復 babycream2010 的帖子

回覆:明明不是心儀的學校...

既然咁有信心何必比$30報名費去iN唔係心儀既学校,其實都好多B連報名表都冇或面試機會都,既然係咁同比左留位費既媽媽冇分別,都係五十步笑一百步,大家都係父母当然想比最好既自己宝宝,出發点一樣

引用:Quote:原帖由+summiebaby2012+於+13-11-05+

原帖由 cyruswongbb 於 13-11-05 發表
幫小朋友報多間就算唔係心儀嘅都係人之常情,因為怕小朋友冇書讀,而且啲學校現在都唔知收生係用乜嘢標準, ...
如果個個人都似你咁早點放位就好囉。唔知多唔多人8,9月才放位?好嚴重影響想入這校的其他家長。

引用:其實hold位都唔係問題,+明白大家苦衷,+只係

原帖由 Elenalan 於 13-11-05 發表
其實hold位都唔係問題, 明白大家苦衷, 只係希望hold左幾個位o既家長, 可以盡早做決定放番D位出黎, 唔使等未 ...
認同,講得好

引用:我覺得去面試,其實係家長去學野多啲,學下

原帖由 Potato001 於 13-11-07 發表
我覺得去面試,其實係家長去學野多啲,學下點安排小朋友作息時間,面試要帶啲咩(我之前帶晒水,食物,玩具 ...
我都覺得係俾家長一個預習!!!唔去過都估唔到會出現咁多突發事情!我個仔interview個朝早就忽然病咗!!!

引用:Quote:原帖由+cyruswongbb+於+13-11-05+發

原帖由 wawa~~ 於 13-11-08 發表
如果個個人都似你咁早點放位就好囉。唔知多唔多人8,9月才放位?好嚴重影響想入這校的其他家長。

...
唔會太遲放的,因4-5月就要交晒書費同造校服,除非呢d都豪幾間啦!

引用:Quote:原帖由+wawa~~+於+13-11-08+發表如果

原帖由 ferferfer 於 13-11-09 發表
唔會太遲放的,因4-5月就要交晒書費同造校服,除非呢d都豪幾間啦!
謝謝答我,等我都知道等到幾時

贊成>>有更好的offer便應盡快通知學校release學位,唔好hold幾間,因為人人都hold幾間其實係個惡性循環。甚至乎有更好的offer時應該盡快通知一些未in的backup學校唔去in,放番d時間出來,因為有d 小朋友可能in的機會都無。
‹ 上一主題|下一主題