用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解你地要報n班?我開始動搖...
樓主: Estimaking
go

請問點解你地要報n班?我開始動搖... [複製鏈接]

My BB is the only child.  She can only play with maid at home.  She is very exciting & happy when she found other kids Or similar age's BB play with her.
So PN is good for her.  By the way, if you have plan to apply K1 kg in kowloown tong or 龍校. Most of the school only chose the BB  who has study PN before.

我仔仔係獨子,而我係在職媽咪, 佢去親公園見到其他小朋友好開心~但奈何我要返工, 不可以日日陪玩,even 去公園, 只有工人帶, 都唔放心。返n班係好好選擇!一來n班可直升k班,唔洗煩~ 二來每日有幾個鐘佢可以學習, 講緊學習,唔一定係學d好深既野,只係1-10, 英文字母, 同埋最重要老c會教佢認識學校﹑老c﹑同學, 學排隊,學去廁所&洗手, 唱歌跳舞小勞作, 每月又有bday p 開...我覺得好開心呀! 我e+問我仔仔返學開唔開心,佢次次都答開心架~ 其實返n班,都唔慘~ 自己獨自在家對住工人冇野玩,咪重悶!
私はシシダンダンです。どうぞよろしく!

我係在職媽媽, 9962湊, 佢地好縱BB, 又教唔到佢自理能力, 成日都唔駛BB自己食飯飯, 係都要餵佢, 我知PN唔係必需, 但係對我而言係很大的幫助, 希望BB會習慣:;pppp:

與其留係屋企看電視,不如番學好過!

回覆:請問點解你地要報n班?我開始動搖...

驚死蝕底

每日返三小時,仲有成半日佢玩,大人最多咪星期六,日可以陪佢玩,佢唔返學亦不可能玩足七日啦!而且第日大個,bb會埋怨返要上N班少了一年玩?只是大人覺得辛苦姐。相反,第日愈大考K1試題愈來愈難,考得唔好的幼稚園,小學便是大人的責任了!

我細仔是3月BB,佢有兩個哥哥,本應諗住唔洗讀N班,但又覺得3歲半才讀書太遲,而且兩個哥哥又唔鐘意同佢玩,所以十五、十六,唔知點決定,大家如果係我,會點決定?

引用:我係在職媽媽,+9962湊,+佢地好縱BB,+又教唔

原帖由 dragon2012 於 13-10-30 發表
我係在職媽媽, 9962湊, 佢地好縱BB, 又教唔到佢自理能力, 成日都唔駛BB自己食飯飯, 係都要餵佢, 我知PN唔係 ...
超級認同,9962係永遠都覺得照顧到無微不至先叫好。我相信n班小朋友都要自己食飯,我最like!

dragon2012  AGREE AGREE   發表於 13-11-4 11:13

多謝你地比意見我...^^

我仔喺屋企附近幼兒園返pn.不知幾開心,日日瞓醒就話返學,又會成日唱學校教的歌……我開始都驚佢會唔鍾意返學,亦同老公講過如果佢返得唔開心,成日喊就唔繼續。一切以小朋友開心爲大前提。

‹ 上一主題|下一主題