用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想做全職媽
樓主: erniec
go

好想做全職媽 [複製鏈接]

回復 魚兒小寶貝 的帖子

係lor, 我都覺得媽媽點會係一份工作?而係一個角色,包含好多既責任,生仔只係一個好短既過程,養育佢地係一生一世,由决定生果一刻就係life committment, it so happened 係現今發達既社會可以將呢份"職責"搵人幫手share, 我堅持無請姐姐,幸運係我白天有家姐幫手湊,夜晚放工一定自己湊番,housework都zip時間做,d朋友個個都鄧我辛苦,係有點疲倦,但我仍覺得值得,唉,點會咁容易可以搵到一份你話幾點放工就放工既job, 我本身做緊mgt level, officially 都係話放6:00,但無可能,日日要lead住team同事,已經好exhausted, 都真係想有番d自己加take care 囝既時間

回覆:erniec 的帖子

我都想做 ftm, 我自己都有二個小朋友, 我做製衣日日要ot不在講, 有時仲要北上。唉, 如果有多d  時間可以陪到小朋友成長係好事。 有時唸揾到錢又冇時間,為咩?

做FTM沒有好或不好,最重要是自己性格是否合適。

回覆:heidicyli 的帖子

Agree. I also want to be FTM. But due to economy and my personality, I'm still a working mom. In order not to extend my working time, I work a job that I am familiar with, and not much challenge.

erniec 發表於 13-10-25 19:34

係lor, 我都覺得媽媽點會係一份工作?而係一個角色,包含好多既責任,生仔只係一 ...
"由决定生果一刻就係life committment",你呢句講得超好,同我諗法一樣。以前拍拖老公見到d小朋友就流晒口水,我本身就唔係幾想生,我同佢講,你要記住,制造一個生命出黎係一件好大既承諾,佢唔係一件玩具,佢係一個人,唔係佢話要黎呢個世界,可以話係為左滿足我地自己而生佢出黎(不要討論宗教問題),你要花時間同佢玩,比心機教。。。(下刪一萬字)

朋友話我偉大,話我肯為個仔犧牲。。。我話我唔偉大,亦唔覺犧牲,我只係做應當做既事,個仔係黎豐盛我地生命,唔係真係黎討債(講笑就會講)。。。

講開又講,所以我有時見d亞媽對個仔唔好,或唔多願理佢地,尤其生兩個果d,我就有d火,究竟點解要生? 對打仔果d父母我又諗,係,係個仔叫你生佢出黎比你打既?:;pppp:

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

明白做FTM既吸引處,但前半生努力所得既理想工作,要放棄亦不容易。
要孩子努力做人學習,讀好書完成夢想。我媽媽曾經如此,而我亦慶幸得到有所發揮的工作。但到我做媽媽,我放不下,唯有選擇工時稍短既工作。。。

回覆:好想做全職媽

無日返到屋企都9點過後,個囡差不多日日都瞓咗覺,每朝返工前只能相處20分鐘,有時嗰囡同你講昨晚等唔到你返嚟,聽到都幾心孫㗎,各位認為小朋友幾大去做FTM好啲呢?

我 經 常 同 朋友 講,  生 育 是 一 件 重要 決定,  小朋友 不 是 玩具, 是life commitment, if can't commit, can't do it, don't leave your kids unattended...

回復 baby330 的帖子

我覺得冇話小朋友幾大個先做FTM,最理想一定係由生佢果日開始,let alone 經濟嘅問題,如果一個媽媽要佢全日對住小朋友而覺得係一件苦差,我會覺得代表呢個媽媽未ready去做一個真正嘅媽媽,所以真係好睇個人嘅價值觀,有人會將工作放係一個較高嘅位置,全因工作帶來嘅滿足感遠高於一切,係一個相對性嘅問題,可能我係工作上真係搵唔到果份滿足感,反宜我覺得同囝囝共處嘅時間,even係屋企做家務時果份感覺更實在,更滿足,只係要放低份工作將經濟負擔放晒係另一半身上亦係一個好實在嘅考慮,人不能自私,要平衡各方面,所以做女人難,做媽媽更難,大家加油!

baby330 發表於 13-10-26 21:19
無日返到屋企都9點過後,個囡差不多日日都瞓咗覺,每朝返工前只能相處20分鐘,有時嗰囡同你講昨晚等唔到你 ...
我倒認為係由BB一出世開始,我以前冇諗過個重要性,成日覺得話小朋友0~6歳既生長期好重要呀,乜乜乜,物物物,以為係d商家吹出黎。生左之後,不斷睇育兒書,不斷驗證,原來0~6歳真係好重要,佢好多習慣呀,能力呀,都係由呢個時候形成。。。天生既性格,湊佢既人及生長環境等等因素,影響好大。例如我仔性格懶散,在99家只係食殘廢餐,我仔唔啱發脾氣,99仲同佢say sorry,我閙仔62就話我。。。如果囝囝再係響呢個環境生長落去,最終只會成為廢人,亦會日日家嘈屋弊。家人及朋友中我算遲生,可以見到好多借鏡及聽到好多抱怨(或叫呻啦),我唔想咁,同上面講既一樣,時間係返唔到轉頭,我認為自己湊一定可以教好佢,事實証明係冇錯。雖然我上面講過家姐返工,但個仔好好,呢個其實亦要配合好多方面(最重要佢仔天生性格定及乖)。

呢個念頭愈來愈強烈!因為家有2個蕃薯,大蕃薯明年小一,細蕃薯後年小一。連續2年攪升小一的事已頭大,希望2個蕃薯升小一順順利利。始終幼稚園同小學程度不同,如果可以,等佢地升小一、小二時,做ftw,等佢地適應晒再做番野。

魚兒小寶貝  我有舊同事都係咁,做下停下,咁都唔錯。  發表於 13-10-27 17:18

錢永遠都係不夠!如你心不在工作!就試下FTM la

我自己由大仔出世開始已係FTM,宜家細女已一歲半,一直冇工人,呢排超忙,一方面照顧細那個,另方面忙大仔小一面試。一路以來,好多路人甲乙丙丁話讀咁多書考得咁好走去湊仔好浪費,但我唔覺,雖然我會呻攰呻辛苦,但我係好享受,講真,如果我番工,冇錯可以換大D的屋,買車、成日去旅行,但同子女相處的時間呢?所餘無幾。呢排老公公事忙,好幾晚都夜番見唔倒囝囝,囝囝仲靜鷄雞同我講話鍾意我多D,因為我成日陪佢。細路仔好簡單,佢地的世界好細,若父母成日在身邊,佢地安全感大好多,成長也會更健康!

補充一句:千祈唔好以能培養子女好叻為做FTM的目的,應該以大家的關係為目標。我見過有些FTM太過以子女的成就為自己的責任,push 得D子女好緊要,咁就唔健康了。

回復 Gooblovebb 的帖子

我同你既諗法一樣,好坦白講我搵得仲多過我c6,我估唔做野個living standard 唔多唔少一定有影響,但始終同小朋友既時間係無價,孩童呢段黄金時間就係父母同佢地建立一段好close relationship既時間,第日到佢地踏入青春期就好睇同佢建立既關係有幾穩紮,同小朋友相處,無論質同量都同樣重要

引用:回復+Gooblovebb+的帖子 我同你既諗法一樣

原帖由 erniec 於 13-10-27 發表
回復 Gooblovebb 的帖子

我同你既諗法一樣,好坦白講我搵得仲多過我c6,我估唔做野個living standard 唔多 ...
我建議你可計下真係唔番工的話會點,如果okay的,不妨試下做FTM,免得自己將來後悔嘛

我係FTM, 從前是工作牛,做FTM初期,係有膽心過經濟。
不過現在我覺得,人不在職場,反而多了時間留意社會發生既事。
從孩子同學認識唔同行業既家庭,唔同人既想法,反而會見到好多工作太忙錯過了的i投資機遇。

香港真係唔係一個用手搵錢既地方,一個家,一份穩定收入是須要的,兩份只係兩個死做,幫老版搵錢,又失去親子,何苦呢?

引用:你說少一個人搵錢差好遠,即是唔會唔夠用?

原帖由 bbalau 於 13-10-25 發表
你說少一個人搵錢差好遠,即是唔會唔夠用?咁咪quit 半年試下囉。少D錢冇野㗎,心靈上健康都好重要。

但FT ...
我都試過quit 左份工1年做FTM, 但最後都請工人做返野,因為我覺得自己脾氣越來越差,同小朋友/老公relationship 差左,可能我性格急,要求高。

I love my dear husband and dear daughter.

支持!因為目下小朋友的功課實在太多。靠補習,根本是不行的。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題