用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 排 i 位要幾耐? 體能慢了9個月,大小肌慢了6個月 ...
樓主: IwanBB
go

[學校] 排 i 位要幾耐? 體能慢了9個月,大小肌慢了6個月 [複製鏈接]

囡囡16個月大去心橋做綜合評估,都話認知語言遲。係米應該比社工睇,叫佢早D比我見醫生?

引用:囡囡16個月大去心橋做綜合評估,都話認知語

原帖由 chi_ma 於 13-10-14 發表
囡囡16個月大去心橋做綜合評估,都話認知語言遲。係米應該比社工睇,叫佢早D比我見醫生? ...
照你咁講,囡囡應該是global delay, 你不要排I位,肯定是冇用的!
另E位你只有Ot, 其他又未評估,佢又冇話會比你?E位好似係睇小朋友情況而決定一個月上幾多次堂,所有最多人排是S位,話曬資源多D,我唔知社工可否幫你約早D見醫生,但你要嘗試打去cac問想轉排其它位,要求早D見醫生,問佢地你點做先可以提早見,cac d 人係要push 佢地先肯做,你係邊間cac?講真,你而家排都起碼年半至兩年,如能力負擔到去排青蔥D私人訓練,早D做,對小朋友都好D!

回復 chi_ma 的帖子

有無睇政府兒科,可搵醫生幫手轉介,18個月打針同健康院護士要求搵醫生轉个都得.

回復 melonfans 的帖子

佢原地跳OK, 立定都跳有2尺遠; 其實K1開始寫字, 現在K2平日晚晚己2本寫字簿, 星期五要寫3本, 每個字都要改幾次, 仲要做閱讀報告, 又要每晚讀書俾家長聽, 搞點己經11點了 (難度是我哋都要返工, 6299教唔到佢做功課, 又唔叫佢讀咗書先, 最多俾電視佢睇, 或者有時剪紙畫公仔); LEGO 玩2-5歲的冇問題, 但玩4+以上的要大人幫手

其他方面發展正常, 否則我會要佢重讀K1

melonfans  ic  發表於 13-10-15 09:44

回復 kenwong888 的帖子

呢d要睇個醫生好唔好同埋肯唔肯幫

回復 Carmenchan521 的帖子

我係下葵涌CAC.
而家囡囡每星期都在心橋私人位做綜合訓練, 主要學認知/社交, 比唔到言語治療同物理治療我.  青蔥係米類似性質架?
囡囡16個月大時我地主動約健康院講囡囡情況, 醫生好勉強咁 (話唔係嚴重到令人擔心, 叫我唔好太緊張) 寫比我排政府醫院做物理治療, 11月開姑做.  未排到E/I/S之前, 我只做到呢D.  我巳辭工, 希望多D機會教佢.

仲有, I位係米好少比大肌唔得既小朋友架?  S位暫託有無野學既呢?

回復 bauhiniakan2000 的帖子

囡囡未18個月我巳心急帶囡囡去健康院, 醫生幫我排左物理治療11月開姑做.  
我而家仲有言語治療未有著落, 開始頭痛.

引用:回復+Carmenchan521+的帖子 我係下葵涌CAC

原帖由 chi_ma 於 13-10-16 發表

我係下葵涌CAC.
青蔥是協康會辧的私人機構,有私人s位,有st,ot,pst and pt. 你可以上佢地網站睇下
S位好似8xxx一個月
個別就@720
都排好耐下,所以你現在可以電他們問下你囡囡的情況可以排嗎,因未評估!
另I 位好小做大肌,ot三個月先去一次學校,所有幫助不大。多D帶她到公園玩都有幫助的!

引用:回復+Carmenchan521+的帖子 我係下葵涌CAC

原帖由 chi_ma 於 13-10-16 發表

我係下葵涌CAC.
私人S位學D嘢深D,治療pro d,一曰返三個鐘
政府s位要睇下咩centre, 有D好,有D hea!
當然好嗰D起碼排兩年,你要有心理準備!所以好多人去私人學,step都有,你可以去問下,但D$就好似倒水咁。

Carmenchan521 發表於 13-10-14 22:35
照你咁講,囡囡應該是global delay, 你不要排I位,肯定是冇用的!
另E位你只有Ot, 其他又未評估,佢又冇話 ...
現在最多人排 E 位,耐過 S 位,好多等到 S 都未有E,我仔現讀K1學校,有個小朋友排左兩年半,將軍澳S位排到2012年1月,E位排到2011年8月.

chi_ma 發表於 13-10-16 11:35

囡囡未18個月我巳心急帶囡囡去健康院, 醫生幫我排左物理治療11月開姑做.  
未搵到前睇下條 link 教住佢講先

http://youtu.be/BGT39cpGzU0

chi_ma 發表於 13-10-16 11:35

http://youtu.be/FIYHtbrkesg

多謝你呀!  其實我都有教囡囡講單字, 不過佢完全無意去跟.  根本無接收, 講都唔講.  可以點引發佢呢?

原來青蔥$8xxx果d只係比自閉症case.   如果發展遲緩通常青蔥只做 '幼兒訓練' , 即係類似我而家心橋做緊一星期一次果d.  我考慮緊好無報埋青蔥, 學多樣野.  同埋, I位, E位, S位既事真係好困擾我, 好想問下青蔥意見好無E位轉S位, 定係E+S位.

**** 樓主, 唔好意思借你版傾我個CASE.  我唔PM因為我都想有需要既家長分享到其他人既經驗, 因為呢類服務大家都唔知點程序, 好易錯失時間.

回覆:chi_ma 的帖子

http://slp.heephong.org/cht/training/info/developmental-delay

青蔥計劃有私人s位比發展遲緩小朋友讀, 可排隊先, 另外,可參加唔同小組或個別訓練。至於排s位,同社工傾同醫生要求就得。 正如好多家長話咁,s位一定比I位幫到你小朋友因為佢既問題唔係單一既問題, s位會多d資源同訓練比佢。

回復 shuna 的帖子

非常多謝你!  協康好多服務, 有時職員都記唔晒.  
請問你有無報呀?  我見呢個恆常班無言語/職業/物理治療.  我會報2日班, 要騰d時間出來上呢d治療.

chi_ma 發表於 13-10-18 10:51

多謝你呀!  其實我都有教囡囡講單字, 不過佢完全無意去跟.  根本無接收, 講 ...

用佢仲意 d 食物同玩具教佢講,由 M 或 B 音開始,唇音易D,等佢容易有成功感,你試一試自己講既單字,要運用幾多技巧至講到,如用利,牙齒及喉嚨個D太複習,佢未講到架,開左口就易好多喇.

你小朋友大小肌DELAY, 可以要求政府兒科RECOMMEND俾PT同OT, 咁樣會好D架,但大小肌DELAY應該係排S位架因為治療師多D,如果你排I位,一個月可能只有一次PT OR OT架咋,對小朋友MOTOR DELAY冇幫助架。

有一間S位佢嘅教學好適合MOTOR DELAY嘅小朋友,你可以試下打去問下呀
賽馬會方心淑引導式教育中心 (日間特殊幼兒中心)

地址:九龍橫頭磡邨宏亮樓地下6至17號
電話:2336 2011

因為我小朋友今年3歲係因為CP而MOTOR DELAY到只有12個月大, 所以佢個PT治療師叫我可以試下呢間S位。

回覆 IwanBB 的帖子

只係體能慢晤使排i 位,阿仔都係體能慢,只做物理治療。邏輯同記性好好,讀普通學校。

回覆:bcl 的帖子

想問下大肌肉遲緩,應該係排咩位

‹ 上一主題|下一主題