用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不公平
樓主: Lovely.Baby
go

不公平 [複製鏈接]

引用:這幾天不停有人話唔公平,其實我想如果這些

原帖由 eddiehon 於 13-06-07 發表
這幾天不停有人話唔公平,其實我想如果這些人拿抽到第一志願,他們就不會投訴,每人都想拿到最好,如果你說 ...
說得對。
針冇兩頭利, 如不是一窩蜂簡名校, 中第1志願其實喺家長嘅安排.

其實人人都有讀過小學,除非父母雙方小時候唔係香港讀書,即世襲分人人都有。有o羊唔公平呢,真係唔明白?

唔通自己都唔想自己小朋友讀返自己的母校?如果想讀人o地母校難d又正常好 bor!

Lovely.Baby 發表於 13-6-7 17:36
其實政府呢個派位制度真係唔多公平,果份統一派位表又唔係自己攞嘅,係由教育局給幼稚園派發,啲number都唔 ...

Actually you can skip the one from the kinder.  You can obtain the form from any office of the Home Affairs Department.

yuenkw 發表於 13-6-11 09:31
其實人人都有讀過小學,除非父母雙方小時候唔係香港讀書,即世襲分人人都有。有o羊唔公平呢,真係唔明白?
...

父母讀私小或母校已關閉,果D小朋友咪冇世襲分lor

引用:Quote:yuenkw+發表於+13-6-11+09:31+其實人

六合彩原理吧!
~easybring~

easybring 發表於 13-6-11 10:20
六合彩原理吧!

真係六合彩原理!!!
有人開心有人唔開心, 有人抽到第一志願亦去叩門, 又比佢哋叩門成功.
申報, 我小朋友派到間不是心儀小學, 仍在叩門中, 只好同自己講, 欠運氣吧!

與六合彩不同的地方:

學校LIST內是同一樣的小學, 只是放在每個人的眼裡, 頭獎就不一樣了.  沒有公平不公平的問題.  只是你想要和不想要.

PS. 我也有不想要的小學.

~easybring~

回復 mrkokubo 的帖子

Agreed!費除宗教分吧!

同校在我們屋企對面, 而不屬於我們校綱, 公平嗎? 只有無奈

48網無位到要借46網, 但依然全港都可以响甲部填48網
鐘意跨區既跨晒過黎  我呢啲未填過第二區既偏偏派46網俾我
我細個讀中學都無咁大個區
坦白講我唔覺抽獎有乜唔公平  但麻煩政府規劃一下

引用:Quote:原帖由+Ryan_baba+於+13-06-11+發表

原帖由 mrkokubo 於 13-06-11 發表
以前嘅因種下宜家嘅果,我覺得好公平。反而偽宗教人士好討厭咯。
嘗試從辨學團體角度想下,教會辨學目的在存教,不給“自己人“宗教分,會對辨學團體不公平!

宗教信仰同辨學團體一致與否都同分,唔公平。

相同信仰既小朋友有分加好合理。

引用:真心覺得唔公平在私校及直資要收學費,令很

原帖由 siupingc 於 13-06-08 發表
真心覺得唔公平在私校及直資要收學費,令很多家長無得選擇,我女只是n班,很好彩考上一條龍幼稚園,但原來 ...
直資同私校係要自付盈虧來換取收生權,他們希望收取較好的學生來搞好學校,但市面上亦有一些收生不太理想的私校,呢個制度係以自由市場概念去平衡控制直資及私校的質素;如依閣下所說,學校有收生權又不需要自行負責,有邊間學校不想轉?到時所有學校自行收生,學習慢些的小朋友有咩學校收呢?
呢個情況就好似冇咗大抽獎,間間學校要自己考一樣,有資源的家庭可以將小朋友訓練成武林高手,考學校沒有問題;但對於好多基層沒資源的家庭,他們連一個“幸運“的機會都沒有了!

引用:宗教信仰同辨學團體一致與否都同分,唔公平

原帖由 yuenkw 於 13-06-12 發表
宗教信仰同辨學團體一致與否都同分,唔公平。

相同信仰既小朋友有分加好合理。 ...
唔好意思,唔太明白你的論點!

引用:Quote:原帖由+mrkokubo+於+13-06-11+發表以

回覆:不公平

有人出生於勁有錢屋企, 有足夠資源, 有財, 有勢, 想讀邊間都得, 為所欲為.     有人出世, 先天心理或生理有缺陷, 有書都唔敢讀.     不公平係因為做唔到前者.  

其實生存已是一份感恩和機會.  

當年考小學, 唔想比錢讀書.  自行, 甲一用黎博.  乙一保守.  加私立 backup.  需派乙一.  叩番自行那間, 入了.    知道自己有幾多, 可以輸幾多.  再做決定.  盡力而為.

crazymum 發表於 13-6-12 07:26
唔好意思,唔太明白你的論點!

有無想過學生本身家庭背景係天主教,但係派左去間佛教學校,每天在早會上向佛陀像三“谷公”同必修佛學,對已經上了幾年主日學、準備領洗的小朋友同家庭幾難受。

有時唔好只看相同信仰對考小學有分定無分就簡單地定存廢。

回覆:不公平

直資私校都唔公平,多數收年頭出世嘅學生。呢個世界邊有公平架!

引用:Quote:crazymum+發表於+13-6-12+07:26+唔好

原帖由 yuenkw 於 13-06-12 發表
有無想過學生本身家庭背景係天主校,但係派左去間佛教學校,每天在早會向佛陀像三“谷公”同必修佛學。對 ...
我同意,所有我認為宗教分是必須的!

‹ 上一主題|下一主題