用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下隨機number的派位方法 ?
樓主: bestwish
go

想問下隨機number的派位方法 ? [複製鏈接]

引用:同一個band,抽獎係用隨機number決定先後,

原帖由 khmama 於 13-04-13 發表
同一個band,抽獎係用隨機number決定先後,唔係用成績.
唔係好明甲1入不到,反而甲2入到?thanks

回覆:skyway1668 的帖子

甲一多人爭,咁啱人地number細啲,咪人地入咗囉,到甲二就同另一批人鬥細,鬥贏咗咪入到甲二.

+本帖最後由+skyway1668+於+13-4-13+16:19+

原帖由 skyway1668 於 13-04-13 發表

朋友說他的囡囡和另外一個同學選擇A校,他的囡囡放此校在 ...
乙部有没有選此校?

引用:Quote:原帖由+skyway1668+於+13-04-13+發表

原帖由 kls12 於 13-04-13 發表
乙部有没有選此校?
沒有

甲一多人爭,咁啱人地number細啲,咪人地入

甲一多人爭,咁啱人地number細啲,咪人地入咗囉,到甲二就同另一批人鬥細,鬥贏咗咪入到甲二.

...
若没有在乙部選,没有報自行,而有人是甲二中,有人是甲一不中,唯一可能是系統出錯。但很多時都是記錯,如果有足夠資料,可向EDB查證。

引用:甲一多人爭,咁啱人地number細啲,咪人地入

...
可能我表達不是太清楚!
囡囡:甲1-B校 甲2-A校
同學:甲1-A校 甲2-C校
如果同學在甲1入不到A校應該代表沒有位了?囡囡甲2為何入到A校?(而乙部沒有選擇A校)

睇錯咗,囡囡自行冇揀,但可能甲二唔得乙部入.

引用:Quote:原帖由+khmama+於+13-04-13+發表甲一

原帖由 kls12 於 13-04-13 發表
若没有在乙部選,没有報自行,而有人是甲二中,有人是甲一不中,唯一可能是系統出錯。但很多時都是記錯,如 ...
他們的朋友都說沒可能,不相信他的,他還把選校紙給他們看以證明事實!

最大可能同學自行已成功,咪唔會去甲部抽獎. 而甲一抽完仲有位比甲二抽.

karenhinhin 發表於 13-4-13 00:44
你地d examples 開始睇到我

係囉,開始嘅時候我都以為明白,後來睇咗咁多假設例子:同胆拖唔同腳、或唔同胆拖同好多腳......我就跌咗落無底深潭,愈睇愈唔明!係咪講來講去都係講緊大家唔會知嘅嘢----隨機no.鬥細+運氣呢?!(雖然我唔識跑馬,但有啲似啩!攪盡腦汁刨一大輪,最後都係睇有冇運咋)總之是填咗最心水等運吧!

Quote:原帖由+kls12+於+13-04-13+發表若没

原帖由 skyway1668 於 13-04-13 發表
他們的朋友都說沒可能,不相信他的,他還把選校紙給他們看以證明事實!

...
有没有證明自行没有選?若是真的,相信報紙樂於報導。

kls12 發表於 13-4-13 16:41
若没有在乙部選,没有報自行,而有人是甲二中,有人是甲一不中,唯一可能是系統出錯。但很多時都是記錯,如果有足夠資料,可向EDB查證。
同意,教育局黑箱作業,系統出錯也不出奇,無人投訴便最好小事化無,任何超乎常理的不幸事發生在自己身上只可說是天意弄人。如果系統出錯令甲部真正Band2生於甲部抽中皇仁何嘗不是幸運之神所眷顧,如果屬實,相信該Band2生也不會向教育局投訴!

1   2   3   6  8

skyway1668 發表於 13-4-13 16:08
朋友說他的囡囡和另外一個同學選擇A校,他的囡囡放此校在甲2,而另外一位同學放在甲1,他囡囡的同學是經常 ...
你自己都講左個答案出來了,你說:「他囡囡的同學是經常在班上的名次是頭幾」。這是絕對有可能對一個經常考頭幾名的同學能於自行時已成功被取錄了,他由於不需要參與甲、乙部的派位,所以甲乙部的選校次序跟本沒有關係。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:skyway1668+發表於+13-4-13+16:08+朋

原帖由 ohnono 於 13-04-13 發表
你自己都講左個答案出來了,你說:「他囡囡的同學是經常在班上的名次是頭幾」。這是絕對有可能對一個經常考 ...
他囡囡的同學(考頭幾名)是入不到A校!

smalleye 發表於 13-4-13 16:56
(雖然我唔識跑馬,但有啲似啩!攪盡腦汁刨一大輪,最後都係睇有冇運咋)
都有啲似跑馬,不過跑馬會造馬,造馬啲人就是利用你攪盡腦汁刨一大輪來誤導你,甚至俾啲甜頭你令你自以為係專家,為咗贏粒糖而最後輸間廠,而且再接再厲繼續進貢,哈哈。

1   2   3   6  8

skyway1668 發表於 13-4-13 17:32
他囡囡的同學(考頭幾名)是入不到A校!

因為自行時沒有揀A校,揀了第二間。所以自行時揀錯學校除會令自己後悔不特止,見到其他同學成績差一點的都可派到好過自己的學校時,還好難面對其他家長。
:verycold: :verycold: :verycold:

skyway1668 發表於 13-4-13 16:51

...
相信要改口,叫人填甲二及甲三,博系統出錯。

自行有兩個選擇,A校唔得去咗B校咪冇得去甲部再甲一抽A校囉,人地甲二A校抽到都唔奇嘅.

khmama 發表於 13-4-13 20:13
自行有兩個選擇,A校唔得去咗B校咪冇得去甲部再甲一抽A校囉,人地甲二A校抽到都唔奇嘅.

...
這個有可能,衹要自行兩個選擇中了,甲一便不會中。但有興趣想知,有甚麼Band1生選的學校,有機會在甲二抽到?

skyway1668 發表於 13-4-13 16:46
可能我表達不是太清楚!
囡囡:甲1-B校 甲2-A校
同學:甲1-A校 甲2-C校
你朋友是否中了自行的兩間?照常理,中了應該很髙興,不會再介意抽不到甲一吧!
‹ 上一主題|下一主題