用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st. cat有offer的, bb幾大,家庭背景係咪有專業人士? f ...
樓主: pure_carol
go

st. cat有offer的, bb幾大,家庭背景係咪有專業人士? ftm? [複製鏈接]

回覆:st. cat有offer的, bb幾大,家庭背景係咪有專業人士

如果一家四口有家姐,交相是交四位定三位?

其實st.cat 4月先收, 我想問你地有冇去其他學校留位?

引用:如果一家四口有家姐,交相是交四位定三位? +

原帖由 330 於 13-04-11 發表
全家福應該係全家人?

回覆:st. cat有offer的, bb幾大,家庭背景係咪有專業人士

有無父或母係低級公務員都收

引用:6月B女,父母名中學畢業,+叫做專業人士.

原帖由 Joe8889 於 13-04-05 發表
6月B女,
父母名中學畢業, 叫做專業人士.
其實大家也不用想大多,讀書不只是幼稚園是慢慢長路十多年功力,但現今社會家長非常喜歡比較也怕小朋友輸在起跑線,本人經驗之談如果小朋友沒書緣,也害苦了家長入到名校當然高興,入不到也不需氣餒,本人小朋友由幼稚園開始也不是名校生只是普通政府學校但她非常有書緣,毎級也名列前茅,也不需要我勞心勞力也沒任何補習之類,所以我非常輕鬆由她自由發展開心便可現在她已是一間著名上市公司律師顧問,所以想勸戒下現今家長讀書不是看學校是看小朋友本身資質,不要以為入到St.cat等同攞到哈佛學位吧,個人意見不喜勿插

bhsien    發表於 13-5-8 17:15

引用:Quote:原帖由+Joe8889+於+13-04-05+發表6月

原帖由 皓月 於 13-04-11 發表
其實大家也不用想大多,讀書不只是幼稚園是慢慢長路十多年功力,但現今社會家長非常喜歡比較也怕小朋友輸在 ...
agree, 其實我初初都無打算報名,不過朋友個bb讀得好好,所以先報。
不過本人性格八卦,喜歡查根問底。

回復 皓月 的帖子

都同意你的睇法.
但唔好忘記在名校讀書除左讀書, 另一樣是networking.

引用:回復+皓月+的帖子 都同意你的睇法.但唔好

原帖由 Joe8889 於 13-04-12 發表
回復 皓月 的帖子

都同意你的睇法.
但孩子得2歲,點樣建立network?

引用:Quote:原帖由+Joe8889+於+13-04-12+發表回

原帖由 webpaupau 於 13-04-12 發表
但孩子得2歲,點樣建立network?
第時D生日會丶學校outings丶家長義工活動,日績月累便成為了你孩子的network 了 ^^

依家科技發達, KEEP 住CONTACT 唔會搵唔到人.  我自己當然已經無晒幼稚園同學仔啦, 幾廿年前好難搵番.

但年代唔同了. 以我所知, 依家就算K1 轉左學, 大家都仲會約PN既朋友出黎玩, 甚至幾個熟D果批, 會幾家人一齊去旅行玩. 呢D就係NETWORKING ...

引用:如果一家四口有家姐,交相是交四位定三位? +

原帖由 330 於 13-04-11 發表
當然是全家人,一家四口啦! 只是我一家有三口,令你誤會添!

識得3對父母,都係教師。都係大B, 都收。

其實無定義, 我朋友老公係直資小學校長, 媽媽係大公司經理, 小朋友係大B都唔收. 本人覺得有三大因素配合才能成功. 1)機會只會俾有準備的人. 2)臨埸表現及學校要求, 有些學校要小朋友乖, 有些要活躍, 有些要自理能力高, 有些唔喜歡家長提水...等, 所以interview是要有技巧及策略. 3)運氣

回復 webpaupau 的帖子

我意思是再上名小名中, 是回應樓上的....

回復 VeryB 的帖子

Hello VeryB,

Want to ask if St Catherine interview held in English or Chinese?

Thanks.

Vlone778 發表於 13-4-11 18:41
有無父或母係低級公務員都收
我朋友可以說是低下階層,父親藍領母親全職照顧小孩,兒子也被取錄了。

引用:+本帖最後由+DreyDrey+於+13-5-3+17:12+編

原帖由 DreyDrey 於 13-05-03 發表

回復 VeryB 的帖子
First in: you can choose either English or cantonese when u submit application form
Sec in: someone said no NET during sec in. Better can speak and listen  Cantonese lor.

引用:Quote:Vlone778+發表於+13-4-11+18:41+有無

原帖由 bbrmb 於 13-05-03 發表
我朋友可以說是低下階層,父親藍領母親全職照顧小孩,兒子也被取錄了。
我相信不會太低級,因sc學費很高級

揀英文first in 會否較着數?

引用:揀英文first+in+會否較着數?

原帖由 Orangeabc 於 13-05-03 發表
揀英文first in 會否較着數?
唔知喎,相信冇咩人會知有冇著數。不過個人覺得佢唔係考語文能力囉(不過都要識講野)。最緊要聽得明老師講乜,老師係睇小朋友面試時既反應,多過答得岩唔岩。

‹ 上一主題|下一主題