用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 你們還參與统一派位吗?
樓主: malteselucky
go

你們還參與统一派位吗? [複製鏈接]

Jen123:你都好幽默喎!Lovely: 不抽了,其實上年家姐抽到乙部全區最差的小學,已對香港政府不存任何信心!多謝各位關心

引用:儍下儍下架車就到咗德雅門口,兩點鐘就等放

原帖由 Hellohebe 於 13-01-21 發表
儍下儍下架車就到咗德雅門口,兩點鐘就等放學!今日好好太陽!
老大已經讀德雅?
咁一齊接放學方便d。
咁多事發生,要保重及放開心情。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

3 個私小!負擔很重!

回覆:Hellohebe 的帖子

Hellohebe:你咁忙,小心身體,好好爭取時間俾自己休息!

引用:Quote:原帖由+hildakam+於+13-01-19+發表我

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-01-19 發表
九龍塘淪陷喇!哈哈哈!
反正填1-1-1,都唔代表會抽到心水,所以甲部3間跨區,去到盡

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-01-19+發

原帖由 hildakam 於 13-01-22 發表
反正填1-1-1,都唔代表會抽到心水,所以甲部3間跨區,去到盡
我跟你一樣。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我甲部都係3間全跨網~~~~~~

今日問咗阿仔想讀德雅定協和(乙ㄧ果間),佢話德雅
噢!真識揀(佢係唔知邊間要pay$的)
佢話要好多嘢玩果間,唔知佢係唔係諗住參觀過德中既開放日,以為德小都係咁好玩果日我們心靈同物質都收獲好豐富

我地果個話要讀聖三一架,因 interview 有得睇 cartoon!
但我地幫佢揀左德雅。

回覆:你們還參與统一派位吗?

我問阿仔like邊間小學?鍾意男校定德雅呢?佢話:「我鍾意德雅男女校,女仔好斯文,一齊玩興奮好多!」•••••••••XD

咁假若統一派去齋校,阿仔唔知會唔會怨我呢個阿媽呢!
等等等到六月,時間實在太漫長!
有人問如派位衰了,會否叩門?
我想我的答案是否定的!

回覆:你們還參與统一派位吗?

我地反而吾敢問佢咁多意見,萬一佢話吾中意咁點算?
九月讀邊間,我會逐d講下學校d野佢知,等佢有心理準備。
只要佢吾擴拒就得了!
我地比較不民主!

我都有聖三一及德雅offer,請問你點解選德而放棄聖呢?

引用:我都有聖三一及德雅offer,請問你點解選德而

原帖由 maniris 於 13-01-23 發表
我都有聖三一及德雅offer,請問你點解選德而放棄聖呢?
因為德雅有比聖三一好的直屬中學,地理位置也比聖三一方便。
雖然,可能讀聖三一會輕鬆d,而我也喜歡英小。但整體來說,讀得上的話,德雅對女孩子應該好d! (以上純個人主觀意見)

名氣亦係德雅好d, 我只是驚多功課!

maniris 發表於 13-1-23 19:18
名氣亦係德雅好d, 我只是驚多功課!
至於功課呢樣野,我地小一時實有排煩。皆因我地而家每日只有2-3本功課,15分鐘就做完,有時連字都吾駛寫。

聖三一堂小學跟德小,如只這兩間,100%德小!不偏見!聖三一雖是英小,但課程比較淺,課本正常級別,功課比德小多(只課程功課),並在九龍塘區網派位超蝕底,去年小六升中派位64或67%派首三志願(註:首三志願不等同知悉多少band 1/英中)。同時,該校學生流失率出奇地高,基本上是全年也收插班位!(詳情自己參考該校討論區)因曾是考慮之列(大家姐曾只答些容易問題就有位,老二就沒考了)「澄清」只屬個人意見,仍然可選其他好學校!

Hellohebe:如果是女,一定德雅,進有上智、聖母玫瑰,退有德中。

最了解你自己及小孩,一定只有你!好學校真的仍有很多選擇,德小只屬其中之一!如果你及你孩子真的有能力去衝去應付,去更谷的學校也不防一試,到那裏也會是康莊大道!如我女兒們能全在此校畢業那已是我的功德,還求甚麼!

Hellohebe, 以你經驗,如有兄姊在讀,弟妹入的機會大嗎?我仔仔今年9月入,仲有妹妹兩年後跟尾?

回復 lily1113 的帖子

其實現在每間私校也有幾千人報考,在失衡的情況下每間私校巳不能再保証可收回其弟妹!我接觸的德雅巳比其他私小有人情味。我只能盡力令阿大守規,希望給予校方正面的印象,或許對妹妹面試有幫助卦!我仲有一個三年後入學,到那時教育政策可能又是變天,唯有見招策招!
‹ 上一主題|下一主題