用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有名幼offer的感想
樓主: Estherpapa
go

沒有名幼offer的感想 [複製鏈接]

仲有一間好像叫漢雅文娜,在金巴倫道,york隔離,新校,唔知收嗮未?

引用:回復+Estherpapa+的帖子 其實睇到你留言的

原帖由 macy456 於 12-12-20 發表
回復 Estherpapa 的帖子

其實睇到你留言的內容, 真係好有同感~ 自己亦係俾左d期望係阿囡身上, 佢都有不太 ...
父母對子女的愛是無條件的,雖然阿囡今日見宣道表現一般,但我仍然享受放假揸接佢返學放學及放學後一齊去食雪糕的快樂時光,共勉之!

引用:仲有一間好像叫漢雅文娜,在金巴倫道,york

原帖由 chitchitboy 於 12-12-20 發表
仲有一間好像叫漢雅文娜,在金巴倫道,york隔離,新校,唔知收嗮未?
謝謝你的意見

我女k1 都入唔到名幼但無乜所謂,因她幾smart 同好knowledgeable 去邊都一樣學到所有野。我係最有名的kindergarten and 最好的primary secondary schools 畢業,有masters degree,而老公又係top tier secondary and top tier 美國university 畢業tim。我只希望我子女kindergarten 生活愉快。

入到名幼又未必一定入到有名小學,不用太早擔心。

Highly recommend York and Stafford, wish you good luck

引用:仲有一間好像叫漢雅文娜,在金巴倫道,york

原帖由 chitchitboy 於 12-12-20 發表
嗰間好似無 k3

回覆:沒有名幼offer的感想

朋友! 呢個game起碼重有十幾年玩!有時你安排好又未必得,但有時順其自然可能更開心. 在此分享下三位分別我同事、我client朋友和親戚的入女拔經歷.

1.同事太太是dgs 畢業, 一心想個女考入sc, vc or kv入返dgjs 再上dgs. 但當時考十間名幼一間都考唔到,後來聽朋友講,佢選擇在一間邨學讀k1, 在k1那年安排女兒報讀很多不同pg 面試班,佢話多到佢都唔記得,目的是希望k2時考入cckg 或扣其它名幼門,結果都係一間都唔收,同事到k2還未放棄,今次不是扣門或去in學校,而是谷女兒上面班同補習班,希望小一入dgjs . 最後比佢成功p1 有3個offer( GH, dgjs 重一間唔記得) 佢當然選擇dgjs , 開心就必然啦!不過同事回想,可能當時比女兒及家人太大壓力,結果換來在k2時要放學後接接送送女兒,因為太忙,個賓姐唔同佢renew contract, 之後由公公幫手接送,不過連公公都忙到血壓高要入醫院,最後佢太太自己同公司請半年假幫女兒補習及接送。同事話係就係成功左一步,不過會影響身邊好多人,同個女都攰好辛苦,問同事覺得直唔直.同事話比佢選擇再來一次都會一樣錦做!

2. 客人朋友又係對dgjs 情有獨鍾好希望個小朋友入到,k1時用好多方法入到一間名幼,到p1時考到入dgjs, 不過小朋非常活躍,經常比學校投訴,學校同客人朋友講可能小朋友有須要揾專人check 下,結果在p2時確診小朋友有ADHD,最特別係學校知道後冇要求小朋友轉校,重同客人朋友講,呢類小朋友好多時都有佢特別強地方,學校同家長合作發掘下小朋友有咩強項, 結果玩左半年! 朋友發覺小朋友除打機外,重未發掘到有咩強處, 佢無奈轉校到一間is 讀.

3. 親戚女兒從小讀書一般,在一間好普通小學就讀,成績一般,但從小就好喜愛運動,過去幾年在地區學界有點成績,有日敎練問親戚女兒想唔想入dgs 或沙田體藝讀書,如想,可作引薦. 結果兩間都收,最後佢選左沙田體藝, 我問小朋友點解唔選dgs 好多人想入都入唔到, 佢話體藝好似好啲,因為佢未來想做運動員或敎練!

Jane1983  女拔係好,但亦有好多好學校。選一間適合小朋友的學校,緊要過名校!  發表於 12-12-21 09:03
MrBeast  Like +1  發表於 12-12-21 08:57
蝦米豬  Like.  發表於 12-12-21 05:13

平常心吧,有multiple offers的 遲些會放位。
一位教師朋友女兒都係邨kg, 最後都考到Kts, 父母的involvement 是最重要的

真心, 係真心, 真心問自己一個問題:
點解一定要小朋友入名校? 自己給自己一個答案就可以了.

王國會長

其實咩叫名幼呢?分別真係咁大咩???

引用:多謝你的意見,我個女係6月尾中B,所以不會

原帖由 Estherpapa 於 12-12-20 發表
多謝你的意見,我個女係6月尾中B,所以不會留班了,其實我都認為讀村校沒有甚麼大不了,我自己都唔係畢業於 ...
其實真係唔好在依家定論阿女係讀唔成書個隻。你都話自己不是名中都入到好大學啦!反而想下什麼教學會更適合女兒,自己在校外教導他。入了名幼,不代表將來成功,又更不代表入到名小。我見太多例子,每月花萬多元學這學那,最後又係乜offer 都冇。我從來都平常心,你都要呀!

引用:Quote:原帖由+chitchitboy+於+12-12-20+發

原帖由 baby_tigger 於 12-12-21 發表
嗰間好似無 k3
2014才有k3

回覆:沒有名幼offer的感想

早陣子收到不是waiting就是reject信,太太心情較為難過,好像不可以給最好的給女兒或事前準備不足,心中難免覺得對她有所虧欠。

回想一下,其實整個過程是一個好機會,讓我們與子女共同面對考驗和學習怎樣處理落差。這只是一個開始,日後要面對更多挑戰。孩子最想要的是父母的接納,有了愛,他們會更有勇氣和力量。 父母所給予子女的必定比學校多。

共勉之。

引用:早陣子收到不是waiting就是reject信,太太

原帖由 delhiB 於 12-12-21 發表
早陣子收到不是waiting就是reject信,太太心情較為難過,好像不可以給最好的給女兒或事前準備不足,心中難 ...
同意,大家一起努力栽陪子女,共勉之。

教養兒童 ,你付出多,收獲必更多!

引用:Quote:原帖由+Estherpapa+於+12-12-20+發表

原帖由 lui 於 12-12-21 發表
其實真係唔好在依家定論阿女係讀唔成書個隻。你都話自己不是名中都入到好大學啦!反而想下什麼教學會更適合 ...
無錯,平常心及順其自然,其實我一向相信學習的動力來自興趣及滿足感,逼都無用。

引用:Highly+recommend+York+and+Stafford,+wish

原帖由 bettywong80 於 12-12-21 發表
Highly recommend York and Stafford, wish you good luck
Thanks for your sharing!

回復 Estherpapa 的帖子

yes,如不計較學費問題,york是個很好的選擇,且它車輪式收生,無deadline

雖聽聞出年國際班已無位,但主流班也許可試下,課程係一樣,放心讀

回復 luckyveronique 的帖子

咁請問其實York k1學費大概幾錢一個月?

luckyveronique  主流4000/月,國際4600/月  發表於 12-12-21 13:55

York 亦有students 入到dgjs and dps. 我個小朋友就由York 的sister school 轉咗去sc, 我的小朋友在sister school academic 只係中等,但佢係一個好叻同學野好快的小朋友。

唔好計較學費因間間都唔差太遠。
‹ 上一主題|下一主題