用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想今個星期六前做決定,請大家給點意見,民生vs學之園。 ...
樓主: JC_mami
go

想今個星期六前做決定,請大家給點意見,民生vs學之園。 [複製鏈接]

回覆:MSBOY 的帖子

你指係LH or ms的男仔?

easyview 發表於 12-12-14 11:56
你指係LH or ms的男仔?
Ms of course~~

回復 MSBOY 的帖子

英華好難考喎!想請問考到的人數多嗎?

JC_mami 發表於 12-12-14 11:59

英華好難考喎!想請問考到的人數多嗎?
幾個LOR....其實全港KG咁多, 間間分佈下, 都係幾個咁啦, 唔會有一間入多個10個啩~~

MSBOY 發表於 12-12-14 12:02
幾個LOR....其實全港KG咁多, 間間分佈下, 都係幾個咁啦, 唔會有一間入多個10個啩~~ ...
同埋MS唔係個個都仲出去考小學, 咁少人考, 比例係咪多先呢~~都咪話MS冇競爭力~~

今晚我要將你這段話給我先生看,迫他明天去民生註冊先!謝謝你的資料!

JC_mami 發表於 12-12-14 08:45
回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

這個是好提議,但我是全職媽媽,先生工作繁忙,相信三年後的責任都會落在我身上 ...

完全同意! 到時都係我去處理,雖然我唔係全職媽媽!

thanks tiggerpiget 同 MSBOY,  you two solved my worries a lot!

我都想知民幼成功考到直資既成績, 有無人有更多經驗之談?

同會唔會有咩困難要面對?例如有無需要民幼既 reference letter,點準備面試(學校應該肯定唔會為小朋友準備面試)...etc

回覆:xela830 的帖子

大家對民幼升小都有好多疑問?

xela830 發表於 12-12-14 17:58
thanks tiggerpiget 同 MSBOY,  you two solved my worries a lot!

我都想知民幼成功考到直資既成績, 有無 ...

會唔會有咩困難要面對?呢個POINT 好得意
MS 學生面對既野咪同其他學生一樣LOR------, 競爭大.
好多學校都唔同D學生準備咩嫁喎.....個個家長都係靠自己同小朋友進補啦, 如果你想考小學, 不論你讀邊間, LH 又好, MS又好, SC又好, 都係要家長下工夫啦, 點會單靠學校嫁....呢個POINT, 好多EK家長都講過, 點解會係某間KG既問題??.

引用:+本帖最後由+smile_w99+於+12-12-14+12:18+

原帖由 smile_w99 於 12-12-14 發表
若果3年後都不是先生負責,是否應由負責那個去造最終決定?

回覆:想今個星期六前做決定,請大家給點意見,民生vs學之園。

舉例:有兩個男人很愛你,但只能嫁一個,點比都各有優缺點,一直不決定,只會拖拉,最後有個不要你(若你最後讀兩間,高主教、蘇浙jian

引用:舉例:有兩個男人很愛你,但只能嫁一個,點

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-12-15 發表
舉例:有兩個男人很愛你,但只能嫁一個,點比都各有優缺點,一直不決定,只會拖拉,最後有個不要你(若你最 ...
講明不贊同讀兩間),會勸退。
再者無人有水晶球可預知未來,個人就選一間,然後move on,好好為3年後造準備,起碼命運在我手,到時結果如何都是對自己有交待。

回覆:想今個星期六前做決定,請大家給點意見,民生vs學之園。

民生雖然有基督教背景,但辦學團體不是教會,基督教活動十分之少,以前沒有聖經課,現在不清楚。

‹ 上一主題|下一主題