用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇大仔今年考K1全軍覆沒?
樓主: llkllkllk
go

有冇大仔今年考K1全軍覆沒?   [複製鏈接]

bobobosco 發表於 12-12-13 18:18
如果真係全部都唔收,又無backup咁點算好呀 (現在已有3間回覆全waiting)
因為我同個囝囝剛由外國 ...
你有沒有什麼要求?一定要國際學校嗎?還是冇乜所謂?如果只求有書讀,我諗仲可以報讀York, 方方,又一村,或者一些個別屋村樓下既村校。不如直接致電問下啦!希望幫到你喇!

你住果區打電話問下,有的可照寄信,但可能下年先有回覆,事關係WAITING位來,做左呢步先啦~

我個仔係10年11 月細B, 報K1 , 有4間offer AM class, 2間waiting, 我們也不是特別高學歷和好專業人仕. 所以我覺得係好講運氣.

多謝樓上兩位媽媽建議, 我會照著辦~~thank you all

引用:還有家長的表現和衣著極為重要,我朋友個女

原帖由 cymchris 於 12-12-11 發表
還有家長的表現和衣著極為重要,我朋友個女係一間龍校讀,interview 個日幫手。校長見到一對夫婦衣著唔掂, ...
我都好想知父母當日著咗什麼衣服?

引用:Quote:bobobosco+發表於+12-12-13+18:18+如

原帖由 LittleButter 於 12-12-13 發表
你有沒有什麼要求?一定要國際學校嗎?還是冇乜所謂?如果只求有書讀,我諗仲可以報讀York, 方方,又一村, ...
又一村冇位喇,前幾曰幫親戚問學校話冇晒位

llkllkllk 發表於 12-12-11 10:27
大仔有優勢是假的....
識答晒問題,perform得好但都無offer!  
呢個係玩殘家長既遊戲!!
好驚!見到樓主咁講,我地呢d超細b家長真係要好認真要考慮是否要bb專登repeat一年做超大b了!

小小山  10月b, 未識講野, 有1個offer. 唔駛担心.  發表於 12-12-23 13:18
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 12-12-15 23:17
好驚!見到樓主咁講,我地呢d超細b家長真係要好認真要考慮是否要bb專登repeat一年做超大b了! ...

要考慮埋每遲一年人數會多幾千, 因為出生率年年創新高!!

醒目開學勳章

引用:收到reject+信真係好down+.好多謝呢度咁多

原帖由 BILI 於 12-12-11 發表
收到reject 信真係好down .好多謝呢度咁多媽咪嘅正能量鼓勵,我們很需要你們

...
唔洗灰心,早兩年我都係不停收reject同waiting letter,  依家個仔喺心儀幼稚園讀緊

回覆:有冇大仔今年考K1全軍覆沒?

其實我覺得父母background 影響未必最重要,因舊年in PN 成績不太好,今年in K1 就so far 都成功,而父母background 都冇改變過,我估小朋友同家長嘅當場表現比較重要,有時同D朋友傾開,佢哋都覺得自己小朋友答晒所有問題一定收,但我發現老師會睇埋你答得快唔快同反應!睇下有冇交流!家長要幫小朋友表現比老師睇都好緊要。

bobobosco 發表於 12-12-14 17:40
多謝樓上兩位媽媽建議, 我會照著辦~~thank you all

叩保良局譚歐陽兆芳門, 下午班可能有機

agree.april gal答岩所有問題,完成所有指令,都係waiting.好彩另1間有offer.total報兩間
jm個5月b報15間.2間pm offer.3間waiting其他rejected

回復 lovelyhobb 的帖子

請問報的是哪幾間?

大仔有優勢是事實,當年家姊九月細女考4間名幼全waiting,細佬十二月大B考4間全收3間AM1間PM全部熱門(真光大坑,高主教,聖保羅堂,明我西灣河)遲些會考spk,聖公會和民生北角,看看到時的結果吧!

引用:Quote:bobobosco+發表於+12-12-14+17:40+多

原帖由 overview 於 12-12-23 發表
叩保良局譚歐陽兆芳門, 下午班可能有機
但Waiting果d已經收到電話話冇位bor

回覆:有冇大仔今年考K1全軍覆沒?

K1考得差過N好多,一月大仔宜家識反叛玩野。明明識既野特登倒轉黎講。

babychinglok  me three  發表於 13-1-15 13:27
llkllkllk  我個仔都係  發表於 13-1-11 16:12
dollyyuki    發表於 13-1-8 13:49

其實我覺得都有看家長成份, 我囡都係一月大囡, 可能我唔算搵 D 好出名的幼稚園, 好彩哋 IN 3間全部都收 !
但我見其中一間幼稚園時, 佢係分開一組組小朋友一齊面試的, 但有些家長可能太心急要小朋友答老師問題, 故不斷拍或叫個小朋友快 D 答老師, 尤其老師講緊故事時, 不斷插口講埋一份, 老師叫小朋友坐前面聽故事時, 可能有些小朋友可能太鍾意痴住家長, 坐坐下又走去父母身邊坐大脾聽, 這樣, 雖然可能答中晒問題, 但在老師的印象中亦會有一定影響 !

這純粹係個人意見 ~

其實大家有無覺得,大B仲要係囝囝易有offer呢?

回覆:Samjo 的帖子

好似係,我個仔有幾個offer

父母是專業,五月B仔,有教會背景,仍未有Offer。
‹ 上一主題|下一主題