用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想知你地幫仔女報咗幾多間幼稚園
樓主: wyp
go

想知你地幫仔女報咗幾多間幼稚園 [複製鏈接]

我其實無操, 只係見到有D等緊waiting list既媽媽好心急,但係D位就可能比D大包圍既家長hold住左, 其實好慘~

我有聽到好多身邊既家長都係怕無位讀,聽完睇完其他家長就仲怕仲擔心自己既寶寶會蝕底, 於是係咪會讀既都報左IN左先算la~

一個小朋友報好多間, 形成惡性循環~

學校都攪到好多都安排同一日面試~

大家列o西報左幾多出黎,報得少既家長下一個寶寶多少都會報多幾間做保險~受苦咪又係比捉去一日IN幾間既寶寶!

I am not trying to defense, just share my point of view!

舊年in N1就報一間水泡,六間大熱,好幸運全部有offer,全部報大熱K1學校,一共十間,三間(學校無N1,所以舊年無得考)真心想讀,其他只係想帶囝囝玩下,難得佢鐘意玩interview,話老師比好多玩具佢任玩,所以好鐘意interview~ 我就當去學嘢。

引用:舊年in+N1就報一間水泡,六間大熱,好幸運

原帖由 Jayann 於 12-11-29 發表
舊年in N1就報一間水泡,六間大熱,好幸運全部有offer,全部報大熱K1學校,一共十間,三間(學校無N1,所以 ...
可能你玩玩下果幾間係人地好想讀。
小朋友想玩,加埋既報名費,其實有好多玩既選擇。

希望我地呢一代可以教下一代唔好咁自我中心,只顧自己喜歡而不顧他人!

回復 jordan2001 的帖子

我去in,但我無交留位費hold個offer

回覆:想知你地幫仔女報咗幾多間幼稚園

其實你估我想報咁多咩,間間放榜交表都唔同,如肯定有間心儀就只報一間,仲有勁多interview果日小朋友病了同日4間無去,根本好多野講唔埋,宜家有offer係手就無咁大壓力,之前真係好緊張。

回復 elysion 的帖子

仲要呢期轉天氣,D小朋友係咁病,家長被迫連小朋友病都要去in,搞到好心痛。

回復 Jayann 的帖子

IN既時候真係好多好多小朋友咳, 響創價就有小朋友咳到嘔, 成地都係!
唉!

回覆:想知你地幫仔女報咗幾多間幼稚園

報好多間同報一間純屬個人決定,無人可以comment,但淨係'分享'大家報幾多就.....
希望唔好再加大羊群效應。
寧願討論下學校、升學安排仲有意義啦。

回復 alovea 的帖子

唉...無辦法,家長都唔想,加上呢間學校又係出名〜
不過其實如果N1間學校讀得好好地,又有得直升K1嘅話,家長真係煩少好多。
我見有D住香港報過去九龍,住九龍又報過黎香港,比妳中到offer,又要煩交通,小朋友咁細個點搭成個鐘車返學,放學呢?報咁遠又何苦呢?

引用:+本帖最後由+alovea+於+12-11-29+23:43+編

原帖由 alovea 於 12-11-29 發表

回復 Jayann 的帖子
我小朋友病就唔去in,始終都係個仔健康最重要,條條大路通羅馬

回復 HadesBB 的帖子

贊成。咪當無緣囉〜加上病左一定影響表現,去到又如何,佢病多兩錢重仲衰,傳染比其他B又費事。

報15 間,目的在於可以去簡介會!
:;pppp: 有D 去完簡介會就無IN ~~

報4間,in左2間,吾算好過分吧?

報得多就係怪獸家長?道理響邊?

阿仔八月尾出世,唔大唔細,PN時啱啱報到,不過報左差唔多十間全部落空。問你担唔担心?差幾個月呢個鴻溝,PN有,K1依然不變,我地注定比大仔蝦。咁可以點做呢?唯有報多的,希望有少少機會有書讀,都唔敢話心儀邊間,因為只有係學校揀我地。

填幾十份表,百幾個信封,駛成千蚊報名,搭幾千蚊的士,你估好過癮?我都好想好似d人報幾間,幾間都am offer,仲要問人邊間好。我可唔可以reply話你哂命?係咪一定要咁諗人?

響網上人人都係道聽途說,我唔想人話個間好就好,我想自已去體驗一下。去過,in過,視察過,自已心裹有數。如第日再有新成員的話,到時報學校會拿捏得更好。

係呢個面試制度下的既得利益者,sorry,我諗你唔明白我地的痛苦;超細B的,你地可能諗住而家熱下身出年黎過;但作為我黎講,唯有主動出擊,就算唔得都無悔了。

回復 pc629 的帖子

完全同意。我個女都係8月,唔大唔細,分分鐘比人哋一齊in 嗰d細成半年有多,就算識晒,都唔一定揀你,唯有報多幾間啦。唉。我報咗3間,都係in咗3間。

;報八間~IN五闁~

無小朋友差一個月,表現可以差好遠,不過女仔早熟D,講嘢比男仔叻,好少少

回復 wyp 的帖子

暫時in左20間。

舊年係細b報17間得一間收,重要係跨區邨校,今年大b報8間,考左4間,2間收左,其中一間SC, 考完PC 都唔考

報9間,in 了5間。。。。
‹ 上一主題|下一主題