用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK VS STAFFORD VS ST.NI
樓主: fungcarmen
go

YORK VS STAFFORD VS ST.NI [複製鏈接]

回覆:XYZABC 的帖子

其實我都同意surprisebb所講,見唔見到馮太對我哋影響不大,我舊年K1見過佢5〜6次咯:2〜3次嘅家長會,上下學期嘅頒獎禮(不過好似要有奬攞嘅小朋友先需要返去),同埋1次觀課日。另外我想講嘅(希望你唔好介意),如果網球拍同小提琴只係比數百元,而又會喺學校上幾次堂嘅話,我諗我唔會expect有網球教練會嚟學校教佢哋,同埋教咁細個嘅小朋友基本嘅嘢,我諗都未有需要請到教練嚟教佢哋嘅,同埋我估計,塊拍應該唔係一定要買嘅,我估計亦都可以自備卦?

回覆:YORK VS STAFFORD VS ST.NI

假如你參加統一派位,見唔見到個校長,怎至唔知邊個係校長都冇問題啦!但如果你想申請直資或私立小學,一位非商業,資深又有愛心,熟悉家長和小朋友的校長就可能幫到你。一封一式一樣的推薦信,可能連你小朋友在校得獎否,有什麼長處,一位見唔見到關鬼事的校長未必幫到你,加長近幾年出生率咁高,小學競爭咁大。校長能否給予一這支援,對我來說是重要的,班主任角色當然重要,因為每天要教導自己的孩子,但班主任未必有能力在申請小一入學幫到你。無論如何,都希望所有家長都能為自己的小孩找到心儀的小學。

回覆:XYZABC 的帖子

你相信推薦信是由校長寫的嗎? 我曾在幼稚員,私人公司,甚至政府工做過。不知多少次是老闆的寫手。由內部memo,對外書信,到出書,都是有下屬寫的(以上我都寫過)。老闆最多改些少就簽名。所以最重要都是老師。

其次點解我會回覆呢?因為我認為這是一個公開討論的平台。既然有意見便公開說出來。我相信其他家長看這個討論區都是想得到不同的資訊。

引用:我個囡剛讀STAFFORD+K1.+開學以來,除學費

原帖由 surpriseBB 於 12-10-14 發表
我個囡剛讀STAFFORD K1. 開學以來,除學費外,只開過一張支票買冬季校服咋WOR ...
我讀york都係:;pppp::;pppp:

我女兒也是 York 畢業 (09-11年度), 其實雜費都是基本如校車, 書本, 荼點(可自由選擇join or not join, 我女K3時已冇join荼點), 課外活動又是自由選擇, 至於學費, 3年來也是收11個月, 未試過收12個月

CHIHIMNAM 發表於 12-10-17 14:47
我女兒也是 York 畢業 (09-11年度), 其實雜費都是基本如校車, 書本, 荼點(可自由選擇join or not join, 我 ...
點解同XYZABC講既差咁遠既?但我係相信你的,因為兩年前我睇D資料都係話收11個月學費。

另, 所提及的小提琴, 我仍記得是租的, HK$150/一年, 網球拍連3個波 - HK$195

回覆:CHIHIMNAM 的帖子

我個囡都係讀緊Stafford,今年K2,舊年交11個月學費,今年都係。

YORK 出年交12個月啦 ~ 我收到取錄信出年K1 ~ 佢寄黎封信寫左 ~
STAFFORD 都收我, 但無講收幾多個月學貴

各位,我是想比較一下,這三間都取錄,讀哪一間好?不要越走越遠!

世上沒有一間學校是最好,最差;
只是看家長要求及小朋友性格是否最配合

我會以小朋友性格行先,那間較有利學習或發展的排位行先,

再者,當正式 interview 時,經親身感受後妳自有明確排位

引用:各位,我是想比較一下,這三間都取錄,讀哪

原帖由 fungcarmen 於 12-10-18 發表
各位,我是想比較一下,這三間都取錄,讀哪一間好?不要越走越遠!
我都想知

如果问Mrs. Fung, 她会怎样回答呢?
估计答案:
1. 三间各有各好,York大路D,英文好;St Nic推montessori, 若buy此道,就应选它;Stafford学校细,family feelD,每天跟NET学习的时间也应该最多,每天还有30分钟普通话,2文3语来讲,一流。
2。Stafford - 因为学费最贵。

回覆:CHIHIMNAM 的帖子

stafford 都係十一個月

回復 CHIHIMNAM 的帖子

hihi,我仔都係york international收左.....想問問你女讀左3年,大概費用係幾多??因本人好中意york,但聽到好多人說york好貴好貴.....要8000蚊一個月(如報埋其他班的話),是真的嗎??劍橋試係咪要另外再報班讀左先可以考架??因我打過去學校問...佢地d費用係點收既.....佢最終都係冇答到我~所以我好無助......希望有家長可以幫到我回答啦~謝謝~~~~~~~~~

4千幾ja ma. 唔洗八千,in 果日你應該有填粉紅色表, 你冇收到信通知成功申請到資助咩? 8000+ 的話一定唔讀。

引用:世上沒有一間學校是最好,最差;只是看家長

原帖由 manmanchubb 於 12-10-18 發表
世上沒有一間學校是最好,最差;
只是看家長要求及小朋友性格是否最配合
Totally agree

mavis1312 發表於 12-11-2 01:44
回復 CHIHIMNAM 的帖子

hihi,我仔都係york international收左.....想問問你女讀左3年,大概費用係幾多??因 ...

hi mavis,

following info for your ref;

school fee - 我果三年好平 (09/10, 10/11, 11/12) - HK$3244
校巴 -- 我是 kwun tong to york - around HK$8xx
書費 - 每年HK$18XX-22XX
雜費 - 每學期 around HK$2200-2400
tea time - HK$320
小提琴 - 我是租, HK$150/ year
劍橋 - HK$28XX - 好似係 12 weeks

你有問題可再問我~~~

以上的收費, 三間也是這樣嗎?
‹ 上一主題|下一主題