用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS面試安排差差差!
樓主: mmcoheng
go

DBS面試安排差差差!   [複製鏈接]

仲有帶遮,遮太陽果D。

our case, 11:30-12:30pm indicated in interview letter, finally, we can pick up the son at 12;50pm, 20 mins late, pick up arrangement is better but still need to line up on the hill.

davywm  thanks for your info!  發表於 12-10-11 16:09

回復 davywm 的帖子

1245 is the quoted time in the letter. My son is picked up at 1250pm. On Time! Of course line up again.

davywm  thanks!  發表於 12-10-11 17:02

回復 plou 的帖子

Yes agree!

回復 cmamum 的帖子

如果真係test AQ 方法, 就很低招

I finally understand why there are so many monster/helicopter parents in Hong Kong nowadays.
What’s the big deal for just queuing up and waiting for about 30 mins?!
Some parents here even remind others to bring umbrella, water, snacks…!!! Remember your kids are always learning from you…

I think DBS prefer students to be more independent, self-disciplined…

Saiyahk  一語中的!  發表於 12-10-11 21:01
Saiyahk  一語中的!  發表於 12-10-11 21:01

回覆:mmcoheng 的帖子

我也很讚成mmcoheng 的說法,現時最多人報名的應該是陳守仁,但學校在安排面試過程都好好,家長及小朋友不用晒住等。

排隊排到 Argly Road 咪可以比多啲街外人看到它有幾勁喎!
你和我及孩子就是這場戲的臨時演員⋯

醒目開學勳章

睇得出唔少家長對名校容忍能力比一般學校高好多, 安排好d對流程好d, 對參加者尊重d, 表示不滿者每每會換來 "唔滿意係咪收你都唔讀吖"之類提問。

醒目開學勳章

小豆豬 發表於 12-10-11 18:32
我也很讚成mmcoheng 的說法,現時最多人報名的應該是陳守仁,但學校在安排面試過程都好好,家長及小朋友不 ...

陳守仁有5千幾人報, 但整個安排超順暢, 呢d咪值得一讚囉

小一要自己換運動衫的....家長唔知會唔會又投訴....學校建議小朋友要孭書包,家長會唔會又唔滿意....學校年年安排都係咁...如果真係咁差點解唔會改善?我相信一定有原因的 :) 舊年我都有IN7-8間學校,我記得就算On time都間間都要排啦...從冇怨言...因為預左...真的...如果咁小事都叫辛苦點長大?

唔係喎!老公話唔駛點等, 接走時仲好快, 唔駛5分鐘.

回覆:DBS面試安排差差差!

其實係家長太緊張,我今日reporting time 係11:00-11:30,只要係呢個時間去,不早到,就可以順利報到。而接走都係,跟本不用係門口排隊,在指定時間返到學校,等叫no. 都可順利接仔,請家長門內心等候一陣就可以了。有個婆婆太緊張,未叫到佢個孫就走出來,剛叫我仔no. 我仔被亞婆嚇一嚇。

回覆:Hillom 的帖子

其實等唔緊要。但去過其他學校,就覺得其他學校對小朋友及家長的尊重及面試流程安排會好一點。今天接小朋友的混亂,相信有來的家長一定感受到。DBS係好好的學校,但不一定強於行政方面。明天來的家長記住帶水帶遮,唔好勞氣,加油!

ha8mo 發表於 12-10-11 11:58
咁唔洗排果D男校,你有冇去報名先?
I also want to know the answer.....

cmamum    發表於 12-10-12 01:20
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:DBS面試安排差差差!

其實把遮,我係遮自己多過個仔!
不過,我都見到有小朋友排隊無耐性,周圍走!如果入到去都係咁,就可能達唔到AQ要求!

回覆:jackal 的帖子

Agree jackal! 我地上年早到,想入去用廁所,校工好有禮地請我地落山去酒樓借;我地聽話照做,再排隊上去,當時我都諗學校係咪想測試小朋友既耐力!當然這個安排是否恰當、則見仁見智~ 順便提醒明天面試既朋友,記得塗蚊怕水,果度好多蚊𠺢!

我猜學校想減少申請人數,因想了這樣安排如非十分想入也不申請啦!以防影響之後的面試。另外,除去一班因冇耐性,熱了又煩又發脾氣的孩子,那麼選擇時又少了一group, 可省D力氣嘛!

cmamum 發表於 12-10-11 17:56
I finally understand why there are so many monster/helicopter parents in Hong Kong nowadays.
What’s ...
Ai咁勞氣,咁激做物?先多謝人離隊,又叫人唔好排,跟住話人怪獸直升機家長...  咁樣唔好呀! 你睇下大部分家長的意見、聽下民意。Be Happy 嘛、好似你標誌咁!

我都覺得DBS可以做得更好,間學校咁咁咁大....入左校園再分流都唔難安排呀!
好彩我帶開雨傘出街!
‹ 上一主題|下一主題