用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生書院幼稚園好唔好?(九龍城)
樓主: deerica
go

民生書院幼稚園好唔好?(九龍城) [複製鏈接]

實際數字真是很難確實,因為民生自己有直升小學,所以他不會像其他幼稚園般出學校通告或banner去話比人知有幾多學生考到某某名小,我地都是從上界K3、家長中得知吧!

JoSon0709 發表於 12-9-21 00:39
實際數字真是很難確實,因為民生自己有直升小學,所以他不會像其他幼稚園般出學校通告或banner去話比人知有 ...

同意, 我都係問D家長先知道.....ANYWAY, the number is not too bad la....

ottomum  Most of them are staying in MSP, it doesn't mean they are not capable to be accepted in other school.  Why do you think they prefer to stay?  發表於 12-10-2 06:53
ottomum  I don't know where this information comes from?  There is more than 300 K3 students in each year and my son also graduated from last year, and I also never heard that.  發表於 12-10-2 06:47

回覆:MSBOY 的帖子

如果已經在一間唔錯嘅pn 讀緊, eg hkps, st cat, should i still apply 民生for 大半條龍?

有學生讀得不好, k2被人踢走?? 邊度黎既風, 無聽過無遇過無見過。只見過有問題既學生, 都無被踢走。

回覆:民生書院幼稚園好唔好

唔係勸退,有可能是K2見家長時老師会提示家長小朋友不足之處,可能找一些小班教学的学校較適合,因為民小是大班,又唔係活動教学,学生最好夠獨立、寫字快、坐定定,民幼老師常説:K1 K2好多活動好开心,高班时开始深好多、要求高好多,上到民小会更忙了,無得玩了!所以父母都要因应小朋友的发展考慮民小是否適合,要預左上民小会多功課同谷,父母要預时间跟功課同温習,入了民幼三年都要努力,毕竟三百多个幼生爭二百个位,但民幼是好幼稚園,老師用心教,活動多又全面,重視学生品行,有大半條龍,如果民小民中是你杯茶,入左民幼已可安心讀上去,我囝明年上民小了,民小是我个囝的dream school,是学生自己对学校的歸屬感!

BBCHANCHAN 的帖子

讀民幼可以參加自行及大抽獎嗎!?

kufubaby  以往是不可以的. 如學校通知有P.1 offer, 你要放棄政府那PART, 出面考直資/私小就可以  發表於 12-10-3 10:32

回覆:BBCHANCHAN 的帖子

其實過到面試的已是叻仔叻囡,上年我囡考真係數数、認英文字、認顏色全答全对、講故事有坐定有专心聽有回应、有讓玩具比同組小朋友、有主动同其他小朋友打招呼,同老師説話有望住有笑容有説多謝,所以一个面試已看到小朋友行為同家長好多方面,我記得老師是逐項剔。我只可説学校上堂的節奏颇快,小朋友聽完跟住做,之後便輪住做下一样,细仔或易发白日夢的会難跟少少!但老師是有爱心有方法教到的,放心!民生可自行但不可大抽獎,要視乎自己手上有幾多分在什麼校纲了!

kufubaby  小朋友做到當然好叻, 但又不要認定做到所有就一定收. 往年都有很多人在EK呻. 希望大家平常心, interview時盡力就好  發表於 12-10-3 10:36

回復 BBCHANCHAN 的帖子

Of course, Principal Cheung is not a commercial type.  She is an excellent and aggressive principal.  

回復 ABCdoreme 的帖子

Well, depends on whether Munsang Primary is your cup of tea.

ottomum 發表於 12-10-2 06:39
回復 BBCHANCHAN 的帖子

Of course, Principal Cheung is not a commercial type.  She is an excellent a ...

Yes...she is definitely aggressive and excellent...very foward-looking in education. However, i don't  think she is commercial, maybe market-oriented is true.  Anyway, she is very caring and know what is good for kids as she is also a mother herself.

K1接受報名未?

自從今年冇學卷後,今年K3幾深,已經要造句了

我都同意,遲D下學期仲要寫週記添.

JoSon0709 發表於 12-10-8 14:57
我都同意,遲D下學期仲要寫週記添.

K2都係深左....今年既讀書報告要寫/畫番一D書既內容...

bobechristy 發表於 12-10-7 01:32
自從今年冇學卷後,今年K3幾深,已經要造句了

今年NET TEACHER由去年4位增至11位,請問K3有冇多左英文堂同PTH堂呢?

k3讀書報告,總.....

sllau 發表於 12-10-9 10:35
k3讀書報告,總.....

即係點?

sllau  每個閱讀報告都要唔同, 例如睇本書幫個故事起個新名, 讀後有咩感想等等..  發表於 12-10-16 14:44

MSBOY 發表於 12-10-9 09:15
今年NET TEACHER由去年4位增至11位,請問K3有冇多左英文堂同PTH堂呢?
其實多了NET teacher 主要是投放多左時間在K1,每班獨立一個外籍老師,K3就分別不大。
‹ 上一主題|下一主題