用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 有冇李小今年升中成績呢?
樓主: yandy
go

有冇李小今年升中成績呢? [複製鏈接]

回復 CUTEBEAR 的帖子

其實很多家長只係將李兆基作為派唔到band 1學校的後備,因為佢地唔會考慮原區的band2學校或無得選擇的情況之下, 先會去李兆基。不過亦不乏喜歡的家長。
李兆基收生準則唔係以成綪為最主要的因素, 家長及小朋友 面試亦是關鍵的, 操行當然唔少得,所以話你成績比人好, 亦難保你可以入。好多時都會聽到身邊家長們的消息,成績差過我的小朋友都可以入。

理性一點分析,下面會否是李小家長選李兆基的一些原因
1希望在李小六年的英語教學環境得以繼續
2不希望屈就在一般BAND2 中中
3校風基本上是良好
4學生的社經地位相差較少
5接近屋企,校舍附近較少吸引力的商店,家長易於照顧及支援
6近年收生質素有提升,似乎在升呢中
7對李小BANDING掌握不足,不想冒險,不想承受壓力,所以當這所不錯的直資可能也是一些家長的首選或SECOND BEST.

只是個人分析,並不是精確計算,一千個人可以有一千種原因。

回復 CUTEBEAR 的帖子

第一round 自行!!
我家有2個小寶貝~~~Sam Sam & Ken Ken

Thanks, yandy

Looking和hkangel89,你們所說的完全是我現在的感受和想法

引用:回復+kcimum+的帖子 show+第一、二、三志

原帖由 looking 於 12-09-20 發表
回復 kcimum 的帖子

show 第一、二、三志願的百份比對家長來講一D作用和幫助都無,學校應該做多少少, 例如 ...
希望學校睇到我們的要求啦!我係女今年小六生, 我都好想知點選校為最好?

[

多謝分享

醒目開學勳章

回復 patee 的帖子

家長你係 c 班?
‹ 上一主題|下一主題