用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果K1迦南無學劵, 仲值唔值得讀?
樓主: yellowtiger
go

如果K1迦南無學劵, 仲值唔值得讀? [複製鏈接]

回復 avang 的帖子

以迦南收嘅學費, 其實我心郁郁想搏一搏架, 學劵對我嚟講係bonus, 有梗係好, 但大前提係要教得好, 有愛心對小朋友至得.

愈來愈多學校退出學劵, 個制度唔多唔少存在著一D問題, 好似5年唔俾加學費同停發教師進修津貼呢兩樣, 我睇見都唔會覺得係人諗出嚟嘅囉. D官真係好似不食人間煙火咁, 辦學都要燈油火蠟同人工支出架, 見報導話有D學劵幼稚園因為要慳錢, 只供清水同平價餅乾俾小朋友做茶點, 圖書唔用爛都唔再買, 人手cut到cut無可cut,... 如果要個B咁樣同學校共渡時艱, 我其實有點於心不忍, 能力範圍內會寧可俾個輕鬆舒服D嘅環境佢.

P.S. 剛睇到資料, 非牟利幼稚園利潤限制在5%內, 私立就10%. 照咁睇, 如讀上去嘅話, 學費應該唔會加得太離譜啩?!

醒目開學勳章

唔見晒D post嘅

點解哩條 THREAD 有 update (在版面看到) , 但入左黎, 又睇唔到新留言, 仲停留晌 前天 13:20 40#avang  的留言?!

我就話睇價錢, 如果一個月三千, 真是有太多更好的選擇.

學校棄學券, 我覺得係大勢所趨. 樣樣都貴,
資助不多, 學券在教學方面又限制多多, 今時今日父母對學術要求頗高,
再求不變, 學校只會落後

不過最着數應是轉制前入K1-K2嘅學生, 繼續有學券, 學校改進咗, 師資應該好D.

經營學校, 講到尾都係生意一盤吧了!

回復 sheffield 的帖子

我當日的確係有呢個感覺,當日的確唔覺得嚴重!!你不知道的問題黎問我,是在求教嗎?那請禮貌一些再問!!是否言之尚早與否又豈能靠你定論?!路是自己選的,錢是自己付的,每人當然自有自己的看法!
看將來?嗯,你慢慢看,誰也不知道好壞,相信沒有人阻你!
其實好多家長都認為迦南好架!Anyway, 已經唔關我事~

雖然我仔係尾班車學券, 但如果冇學券, 我都仍然會選擇迦南.

suki125hk  me too, 我都係趕到尾班車, 冇學卷都會讀~  發表於 12-7-17 17:38
himuimui  Same as my son.  發表於 12-7-17 15:18

點解 SHOW 唔到 #40 以後的留言既?

全新迦南男仔校服2套,運動服一套,外套(110碼) 圍裙$100,出讓送書包一個

回覆:chanwendy 的帖子

Agree! Me2!

回覆:ae.mama 的帖子

Agree with chanwendy

引用:Quote:sheffield+發表於+12-6-29+16:59+迦

原帖由 himuimui 於 12-07-04 發表
My son also in KLN Tong Cannon will be in K1 this year.
I phone the school and ask about the class. ...

我相信佢地脫離學券嘅限制下會發展得更理想。Cannan其實加入了學券只是短短5年、去決定放棄政府資助、我敢相信佢地係對教學有著一定嘅執著。憑心而言、我小朋友在PN學習得開心之餘、老師們除學術上的跟進、亦會care家長同小朋友之間的相處同教育方法、令我體驗到真正的家校合作。
要知道在政府資助之下、限制多的是、期待幾年後有更好嘅迴響

Woojojo 發表於 12-7-4 12:20
如果脫離學劵是為增加收入, 繼而投入資源去提高水平, 其實係好事嚟. 當初我固然係因為迦南有學劵又辦得唔差 ...

請問應該沒有一間是辦了三二年已退出嘛?好像全部都是參加了五年才退出.(因為學卷五年檢討一次會唔會再續)不過迦南奇怪一點,參加了六年退出.
不過我又認同佢一年前通知都算幾有良心呀,唔明點解d人會閙晒,好過一d in完收完先通知.唔通真係要人地有一個五年計劃俾大家,大家才滿意咩?

醒目開學勳章

我家兩名兒子也在迦南畢業,雖然不肯定是否每位老師水準一樣,但幸運地兒子兩也遇到很好的老師,非常細心亦很關愛他們,有些連我也沒有留意到的成長問題,老師們也有詳細分析及建議,我非常感恩。學術方面,兩兒在傳統小學就讀,完全沒有適應問題。小小分享,希望大家也有很好的選擇!

金巴倫道迦南係一間好好的幼稚園。提早超過一年通知有乜咁差?去睇下宣道同民生有無咁早通知?唔鐘意就唔好讀羅!

LuLuKiuKiu  super agree!  發表於 12-7-20 09:51

回覆:dcdc25 的帖子

我想這樣說比較偏激咗啲!對迦南好像不太公平。今年都有好多幼稚園跳船,是否因為這大都是比較有名氣,所以冇人批評?
其實想增加教學資源,提升教學質素,亦無可口非,我個人覺得錯就錯在政府政策,學校都只能出此下策來提升水平。
我囝囝在迦南讀N1,佢返學好開心,各方面都有進步,我對迦南都很滿意,係一間好學校。

回覆:如果K1迦南無學劵, 仲值唔值得讀?

我相信批評迦南那班人係完全冇小朋友係迦南讀過,讀過既一定絕對贊同學校的教育理念,校長和老師對小朋友那份熱愛,家長完全看到!我亦唔明迦南點樣有辱聖名?我所睇到係每位小朋友一定開心、家長每年都看到小朋友有明顯進步,小朋友懂得自已打理自己!我一定覺得值得!

LHLMother  agree!!  發表於 12-7-22 22:53
‹ 上一主題|下一主題