用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 倒數--------10/7
樓主: VV媽
go

倒數--------10/7   [複製鏈接]

咁我地好少少,4間有2間有聯繫小學 .

但我地TKO人多,多人爭,希望多D人自行時報區外,收多D

VV媽  亞女都報左間他區聯繫位  發表於 12-6-25 20:43

真係有點慶幸當年選了有直屬backup 的小學, 見親d 朋友都苦瓜乾甘
band 1  有 band 1痕, band 2 有 band 2 的癢, band 3 更抓到加頭皮都甩..唉

Jackieson  講得岩, 各有各癢!  發表於 12-6-26 13:54
杰杰媽媽    發表於 12-6-26 02:02
VV媽  哈哈,講得好  發表於 12-6-25 21:29

montery 發表於 12-6-24 13:12
我已晚晚發噩夢, 失眠,希望結果不會太驚就行了

Wish you luck.

hi!
我地有直屬中學,比較好D !

倒數14天

過左頭5就會去叩門...
仲諗緊...會去返頭5志願的學校去叩門好
(不過第1志願個間就已經係簡介會講明無叩門位)
定去同呀女成績差唔多的直資學校叩門好

宜家已經知到11&12號上午要standby

hw1115  唔明 ?  發表於 12-6-27 11:05

回復 杰杰媽媽 的帖子

我可能要叩既一間會呢2日in.  (shatin)

hw1115  哦 ! 原來有 information la.  發表於 12-6-27 11:22

係啦,越黎越緊張呀!唉...................點算呀!

我地一齊深呼吸,
吸......呼.......吸.......呼........吸.......呼......
係米好好多呢?  (似唔似生仔呀)

哈哈。。。冇得算,所以唔好諗

嘗試吾諗, 因為一諗個心大力抽一下.....但點都計劃下, 所以....唉....個心會吾會負荷吾黎...

tutormom 發表於 12-6-25 21:25
真係有點慶幸當年選了有直屬backup 的小學, 見親d 朋友都苦瓜乾甘
band 1  有 band 1痕, band 2 有 band 2  ...

Thanks to Michael Suen and Law Fan. Life is not easy both for parents and kids. Don't know why we (both students and parents) have worked so hard and yet the output (performance of our U grads) has been degrading.

王國長老

溫馨提示:

提提您.....記得同囝囝囡囡影定證件相....

放榜
1. 七月頭係放榜之大日子,無論你有冇報讀直資,自行成唔成功,呢日都要一早返小學 攞結果。

2. 其實學校放榜日之前已收到結果,有啲學校會早一晚打電話俾派得唔好之學生暗示作好叩門準備(其實學校係唔可以咁做)。

3. 無論學校會唔會暗示,家長都應該放榜前為叩門作好準備:
- 放榜前一星期,選定叩邊幾間,然後打電話查詢有冇得叩門,免得白走一趟。
- 有啲學校要求你自行同抽獎都選做第一志願,先有得申請,所以自行選校時可能要考慮呢一點。
- 有啲學校會要求主科全部A加埋操行要B或以上先可以攞申請表。所以六年級期終試都唔可以鬆懈,五、六年級要聽話啲,如果操行B-就好難叩門。
- 決定叩邊幾間後,要準備學生個人履歷同叩門信(部分學校網有叩門表格下載,無須叩門信)。帶備白信封、郵票、証件相、萬字夾、支票簿、身份証/出世紙副本等有用物品備用,派位証可能要影印。
- 要擬定路線,最好搵定人做司機,方便四處叩門。
- 有啲學校係即日通知筆試、面試 ,所以一日未必去到好多學校,但第一日係最緊要嘅,所以最想叩門之學校應去叩先。
- BAND1英中比較難叩門,家長亦可以叩BAND1中中,希望入到英文班。

4. 如果叩門尚未成功,家長記得一定要去派位中學先註冊,最多日後叩門成功再取回派位証。即使開咗學,學校仍然有機會通知學生被取錄,所以家長最好唔好咁快買晒書同做校服,買咗書都唔好咁快寫名。

5. 無論結果如何,家長都唔好俾小朋友覺得間學校唔好,應該隨遇而安,否則小朋友會唔鍾意間學校,冇心機讀書。如果真係想轉校,中二可以再報插班。

6. 個人認為讀書要靠小朋友自己努力,唔可以完全倚賴學校。依家啲名校都冇咩功課,好靠小朋友自發去學習,反而啲普通學校想做好成績,老師 仲更加有心機教小朋友。

7. 中一入學前香港學科測驗(即分班試)對師弟師妹升中 好重要,唔好咁自私,諗住自己已經過咗海就係神仙,就是但考咗就算。有啲學校上年同今年BAND1%相差超過10%,令啲BAND1生跌咗落BAND2都唔知,結果累到啲家長四圍撲學校,所以為人為己,要認真地考分班試。

tszyan1001  多謝提醒!!但係都係驚驚!!  發表於 12-6-28 14:02
杰杰媽媽  我樓下影好平,幾蚊雞,所以狼左d  發表於 12-6-28 13:38
杰杰媽媽  我上年summer時預左升中搵學校要用好多相,一早已經影左4打  發表於 12-6-28 13:37
cmamum  好清楚   發表於 12-6-28 13:25
hw1115  Thanks a lot!  發表於 12-6-28 12:10
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

回復 cookie 的帖子

謝謝提醒!

唉.........越近越緊張,點算呀!!!!!!!!

有啲想做鴕鳥,唔想面對!!!!!

VV媽  me too  發表於 12-6-28 15:04

回覆:fattykitty 的帖子

據聞今年多人考左直資,所以大抽獎競爭變相應該減底左,放鬆D啦! 家長只要是頭三志願收都滿意和開心。壓力就會冇緊大。

yiuyiu2000  我都希望真如你所講,  我已經晚晚無覺好瞓啦.:-|  發表於 12-6-29 10:26
‹ 上一主題|下一主題