用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問聖公會林護(葵青區)還是浸信會呂明才(沙田區)較優勝 ...
樓主: heman39253
go

請問聖公會林護(葵青區)還是浸信會呂明才(沙田區)較優勝?   [複製鏈接]

長生不老 發表於 12-6-8 11:54
回復 elbar 的帖子

好啦! 唔講理科了 , 但皇仁文科都不是林護對手喎 .

坦白講,呢個咪正好解釋左點解係皇仁讀書係輕鬆。讀書的同學成績咪就係好,唔讀書的同學,成績咪差囉。學校沒有壓力給同學。
:verycold: :verycold: :verycold:

長生不老 發表於 12-6-8 12:22
回復 ohnono 的帖子

你嘅數字係正确的 , 我搞錯了 , 但以皇仁嘅名氣理科及文科都不及林護 , 就有小小失望  ...

elbar 發表於 12-6-8 07:40
咪俾一些表面數據欺騙,林護和鄧顯以前會考是5班F.5有2班理科,而皇仁是5班F.5有4班理科。

皇仁以理科聞名, 但因為要讓較多學生修讀理科, 才導致理科成績稍為不及林護和鄧顯。

bnene  應該都是各一班吧?
不過皇仁的Mr. Fung教商科確實很好,他絕對是訓練會計專業人材的好老師。  發表於 12-6-12 13:06
長生不老  咁皇仁讀商業呢科嘅人會否比林護小好多呢 ?  發表於 12-6-8 14:18

長生不老 發表於 12-6-8 12:22
回復 ohnono 的帖子

你嘅數字係正确的 , 我搞錯了 , 但以皇仁嘅名氣理科及文科都不及林護 , 就有小小失望  ...

我又比一堆2010會考好無聊的數字你睇下:

狀元 - 林護(1) , 皇仁(3)
9A - 林護(0) , 皇仁(3)
8A - 林護(2) , 皇仁(8)
6A - 林護(21) , 皇仁(25)

咁又代表d乜野呢?係咪覺得好無聊!

你自己都識得講平均數,平均自然有高有低,高多低少自然平均分就偏向高,相反低多高少,平均分就偏向低。

好喇,睇完狀元榜,又睇完各科的平均成績,加埋優良率,咁你會有乜野編得著?對你選校有乜野幫助?坦白說,係冇囉。但林護就多得你地唔少,講到間學校又話點樣辛苦,又話點樣好大壓力,又話點樣理科叻都讀唔到理科。
如果係咁情況低下,我寧願揀一間成績又同佢差唔多,但d同學可以讀得好開心,又唔怕理科叻都揀唔到理科的學校。你行過隔離中學版睇睇皇仁的家長的對話,你就會明白點解係皇仁返學係幾咁開心,壓力係有,但唔係來自學校,主要係來自朋輩甚至家長的都比學校的大。

長生不老  我好似無講過林護讀得辛苦壓力大喎 .  發表於 12-6-8 14:01
:verycold: :verycold: :verycold:

林護和皇仁係文科的學科方面表現都係唔太理想,優良率都係偏低。但偏偏皇仁5班中有一班係文科,相反林護5班中有3班是文科,只得2班是理科。掉轉來講,係林護入理科是較難,但在皇仁相對輕鬆容易!

呢個我相信就係你地成日話係林護讀得好辛苦,因為要競爭入理科班的原因,所以選學校揀理科班多的一定有優勢。

好少有呂中的資料,好想知道,因自己在沙田區。

長生不老:  我好似無講過林護讀得辛苦壓力大喎。>>>>

講d唔講d就最容易令人誤解囉。

無可否認,林護單靠兩班理科班所獲得的成績已足以抗衡皇仁四班理科的成績,足以証明林護係理科發展這方面,係某程度上係好強。但正正亦因如此,同學和家長為爭入理科班而產生好大壓力,而這種壓力唔係單係中三選科年才有,恐怕係小六考完呈分試後的一個延續!

我相信唔需要邊個家長講話係林護讀書好大壓力,只要將事實反映出來就會令人明白。

+本帖最後由+ohnono+於+12-6-8+16:13+編輯+

原帖由 ohnono 於 12-06-08 發表

無可否認,林護單靠兩班理科班所獲得的成績已足以抗衡皇仁四班 ...

除了林護,鄧顯 和 張祝珊 這些 地區男女校 過往都是以2班理科班來提高成績。

回覆:請問聖公會林護(葵青區)還是浸信會呂明才(沙田區)較優勝?

大家會唔會離咗題呢?

lmy

cherry媽咪 發表於 12-6-8 17:17
大家會唔會離咗題呢?

都唔知算唔算離題,那些資料係比到家長可以從正反兩面睇,更加認識林護。

回覆:請問聖公會林護(葵青區)還是浸信會呂明才(沙田區)較優勝?

I don't see any necessity to compare these 2 schools. For me, both are good ones with their own strengths & drawbacks.  This is just like comparing apple to an orange; nobody can ever give a definite answer. To me there are always  aspects worth considering other than academic performance.So no means arguing

大家會唔會離咗題呢? +

原帖由 cherry媽咪 於 12-06-08 發表
大家會唔會離咗題呢?
言歸正傳,如果加埋 曾肇添 和 伊利沙伯,此四校大家會怎樣選擇?

回復 elbar 的帖子

林護和鄧顯以前會考是5班F.5有2班理科,而皇仁是5班F.5有4班理科。

Elbar 多謝你!
解釋了我心中的疑問?
以上各間中學都
入到都要自己好努力才有佳績,

當年我除了參考人均這字眼,
更到各目標學校网址看中六班別.

grace_xian  多謝你的提醒, 是否每間中學的網站都有類似的資料  發表於 13-2-19 10:28

elbar 發表於 12-6-8 21:47
言歸正傳,如果加埋 曾肇添 和 伊利沙伯,此四校大家會怎樣選擇?

...

你又黎玩比較!不過既然你問,我又即管比下個人意見。

以四間學校來說,我首選傳統名校,即係伊中。可能有家長話伊中近年的成績都唔太好,我覺得讀傳統名校的無形壓力對小朋友起的作用比實則的壓力來得更進徹底,但較容易處理。況且,讀書本來就係要靠自己,去到邊度都係沒有分別,總言之唔勤力就唔會有好成績。

其實,那間學校較優勝是否真的比那間學校較適合自己子女更重要呢?

黃巴士  agreed  發表於 12-6-10 00:20

+本帖最後由+starfishting+於+12-6-9+23:56

原帖由 starfishting 於 12-06-09 發表

其實,那間學校較優勝是否真的比那間學校較適合自己子女 ...
沒有最好的中學,只有最適合。

黃巴士  AGREED!!  發表於 12-6-13 17:36
bnene    發表於 12-6-12 13:09
km1357    發表於 12-6-10 14:15
20091    發表於 12-6-10 12:43
20091    發表於 12-6-10 12:42

醒目開學勳章

elbar 發表於 12-6-10 09:45
沒有最好的中學,只有最適合。
非常同意,其實睇下自己小朋友能力/性格, 唔好大過著眼間學校名氣同成績.  

ohnono 發表於 12-6-8 00:33
林護的成績我就唔知,皇仁的確係係理科方面唔夠林護好,但都未至於得50幾%至60%,如果真係咁成績可能已 ...

"如果真係咁,男同學不如試下去皇仁喇,坦白講,皇仁d小朋友又真係開心好多。咁當然你要考慮交通問題,不過皇仁都有很多同學來自馬灣、東涌等地。"

想問埋 - 男同學喜愛理科的可試下去皇仁, 咁女同學喜愛理科的可試下 那間 ?

elbar  相信冇人可保証女同學升讀任何頂級中學後在高中可選讀理科。  發表於 12-6-11 22:18
‹ 上一主題|下一主題