用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港九街坊婦女會孫方中幼稚園 2012/13 大圍孫方中 k1 報到
樓主: hobby
go

2012/13 大圍孫方中 k1 報到   [複製鏈接]

hobby 發表於 12-5-9 17:26

你好鬼有心機, 超讚

回復 Qooie@@ 的帖子

無法la, 我又放唔到咁多假陪個囡

啱啱報埋樂基la,

依家囡囡返pn到7/13, 跟住樂基由7/16-7/27; 碧濤就8/1-8/17; well 仲有7/30-31 & 8/20-31, 要諗吓有咩做, 依家諗住8月尾去旅行, 有冇提議呀? (呢2個月好似倒錢咁)

我聽聞大圍孫方中著重兩文三語, 其實除此外, 還有咩特色?   例如培養幼兒方面多唔多元化?  多唔多須要家長參與的活動? 有無家長會?  須要默書嗎?   我囝囝比較活動形, 大家覺得
孫方中合唔合適比較活躍的小朋友?      

echanhl 發表於 12-5-17 11:23
我聽聞大圍孫方中著重兩文三語, 其實除此外, 還有咩特色?   例如培養幼兒方面多唔多元化?  多唔多須要家長 ...

我地大部份係來緊9月入讀孫幼既家長, 所以很多實際情況亦未知, 希望會有多D舊生的家長跟你

hobby 發表於 12-5-17 10:55

無法la, 我又放唔到咁多假陪個囡

我囝囝應該先係WXXX EXX再係真理浸信會(沙田市中心)上暑期班, 因為兩間可以行到過去,

暑假多數去台灣玩幾天, 都係排密晒, 因為我沒有工人姐姐, 所以都盡量安排上下堂, 唔想老

人家太累

回復 echanhl 的帖子

因為9月先返學, 所以實際情況都唔係咁清楚:

我聽聞大圍孫方中著重兩文三語, 其實除此外, 還有咩特色?   (其實孫方中得2文2語, 只有英普; 以我所以, 好似每朝早有show & tell, 小朋友可以自己帶物件回校分享, 印象中可以用廣東話, 英語, 普通話介紹, 主要訓練小朋友; 學校下午都有搞興趣班, 可以俾返am班參加)

例如培養幼兒方面多唔多元化?  (學校會參加校外比賽, 普通話方面都得過奬, 其他就不太清楚了)

多唔多須要家長參與的活動? 有無家長會?  (有家長會, 好多時學校活動都由家長統籌, 例如家長參與做義工, 幫手扮聖誕老人, 影相等等, 學校都好尊重家長意見)

須要默書嗎?   (以前k2開始有, 不過現在就不清楚了)

我囝囝比較活動形, 大家覺得
孫方中合唔合適比較活躍的小朋友? (我囡囡都係冇時停, 不過相信學校有方法)

last year 去過高雄墾丁, 今年仲未諗到去邊 ... singapore, taipei?? .... 其實最like japan, 不過未必好啱小朋友, 因為去theme park, hk 都有 ... 而且又貴, 又怕地震; 阿囡又唔like beach

hobby 發表於 12-5-17 11:53

last year 去過高雄墾丁, 今年仲未諗到去邊 ... singapore, taipei?? .... 其實最lik ...

我帶過囝囝去台灣, 泰國及沖繩, 有想過去新加坡, 可能等佢大d先.....最後都係plan 去台灣,

因為佢爸爸係台灣人, 我們回鄉啊, 呵呵

學卷還未申請倒,太遲交表,星期二到學校交相片先

回復 Chasterccfung 的帖子

Sorry, 我不是住愉城苑呀,我還未搬入沙田。謝謝你。

Hello

我黎呢邊報到!

已經交左學卷,仲未影相!

今早都交咗學卷la, 估唔到李主任(唔係interview嗰個)都知道/記得, 阿囡係細細粒嗰個, hehe, 學校真係有心, 又對學校加分la

囡囡運動衫係size 17, 你哋小朋友又著幾大呢?

hobby 發表於 12-5-21 09:44
今早都交咗學卷la, 估唔到李主任(唔係interview嗰個)都知道/記得, 阿囡係細細粒嗰個, hehe, 學校真係有心,  ...

我剪左牌啦, 因為又要聯個姓名牌入去,  唔係好記得幾號囉

我都無留意幾多號 !

校服相影了藍色底, 應無問題嗎 ?

回復 hi3kitty 的帖子

我估著住校服影就可以卦, 我諗位diy, save $$

hobby 發表於 12-5-21 13:22
回復 hi3kitty 的帖子

我估著住校服影就可以卦, 我諗位diy, save $$

我都係自己幫囝囝拍照, 因為提早去拎校服, 所以無得享用孫幼的校服相服務, 我就用左白色底背境

回覆:2012/13 大圍孫方中 k1 報到

好開心!我聽日返校攞校服,好期待個女第一次著校服嘅樣

[img align=left]http://hk.geocities.com/skho2819/111.jpg[/img][img]

昨晚試過條裙, size 22, 62就話一定要換細啲, 如果唔係, 佢話怕到畢業先啱著喎,
其實囡囡依家著緊嗰條, 另一間學校, size 17就fit 到不得了, 另一條size 19 己經大咗少少

回復 celiaho 的帖子

celiaho,

試完可以分享吓囡囡幾高同買咗邊個size嗎? 我個囡都係11月, 不過得83cm

回覆:hobby 的帖子

我個女94cm,著23碼剛蓋膝頭,我個女好高,都唔知係咪食得多

[img align=left]http://hk.geocities.com/skho2819/111.jpg[/img][img]
‹ 上一主題|下一主題