用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放榜日
樓主: Rabo
go

放榜日   [複製鏈接]

黃巴士 發表於 12-5-9 16:42
想問放完榜10/7之後果幾日(12-13/7要註冊), 仍要返學的嗎??  因暑假16/5至放.

係喎, 去註冊係咪要請假架?

alice44  唔使再返學架啦!  發表於 12-5-9 18:04
ohnono  全班36人,咁未36個同學都要請假!唔駛擔心,學校會有通告,重專登提你日去註冊添。  發表於 12-5-9 16:57

黃巴士 發表於 12-5-9 16:42
想問放完榜10/7之後果幾日(12-13/7要註冊), 仍要返學的嗎??  因暑假16/5至放.

我記得原則上係要番學,堂上做exercise,準備考PreS1。但有同學去左叩門或者考筆試、面試等等,所以都係番唔齊。

like_travel  ha ???? 仲要番學, 果3日係生死時速, 仲有人上堂 ?  發表於 12-5-9 17:12
:verycold: :verycold: :verycold:

我囡囡學校放榜日後不用上學了, 開始放暑假

引用:睇黎間間學校做法都唔同,但都係一句:家長

原帖由 karen2323 於 12-05-09 發表
睇黎間間學校做法都唔同,但都係一句:家長心血少d都驚自己會暈低,又驚自己情緒失控,影響小朋友。 ...
我都好驚自己會暈低,想當年,亞仔小一放榜,我見到個結果時都暈咗一下,今次壓力比上次仲大,真係驚

whmama  Take care.  發表於 12-5-9 21:47
ohnono  到時天氣又熱又悶,加上唔夠訓,虛火上升,真係帶定藥油穩陣!  發表於 12-5-9 18:51

祝各位有滿意的派位!亦以平常心面對,上天自會照顧!
放榜日是小朋友的人生大事,不防帶Video Cam 拍下當日情境,無論悲喜,也是個寶貴經歴!去年大女幸運得到首志願成功,過程緊張,接信封一刻,我亦扮洒極度驚慌,都一一拍下,也為女兒好友的家庭拍下接成績的那一剎那的緊張興奮,之後再制作DVD送回給她紀念......這是人生情趣。
Good luck to you all!{:1_1:}

ohnono  喜就影姐,悲都要影!  發表於 12-5-9 21:05

如要叩門, 想問點解要鬥快, 係咪中學會限量收表,  抑或是要爭取時間考多幾間關係呢??

這個教育政策完全叫做 "不知所為".....  D 人都冇腦... 完全冇理人的感受.....

黃巴士 發表於 12-5-9 19:01
如要叩門, 想問點解要鬥快, 係咪中學會限量收表,  抑或是要爭取時間考多幾間關係呢?? ...

有學校在中午12:00前截止收表;亦有熱門學校會出現人龍,排得後的同學隨時要花上一頭半個鐘,加上可能要即場面試,所以餘下時間不多,就算下午要面試的,都應該盡可能爭取時間在上午能完成所有叩門。

一般叩門的情況都會好混亂,好多時又要即場呢樣,即場樣。有時叩得多又未必有用,可能又會兩間學校撞時間面試和筆試。若發現此問題又要即場作出取捨,或搵過另外一間。所以只能盡快完成每一個叩門程序。

不過有的同學本身已派得好好,或者已被直資取錄的,情況就不同。他們的叩門目標可能只有一間,因此時間較充裕,唔需要跟人家鬥快。

不用叩門的同學就更係最幸福喇!

黃巴士  THANK YOU!! ^_^  發表於 12-5-10 09:39
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 alice44 的帖子

但唔係間間學校都肯打定推薦信,我仔個間就唔會;而且講明要求先至做,仲要分先後。

alice44  學校只會出推薦信比band 1生或有特殊才能, 其他都不寫.  發表於 12-5-10 11:45
ohnono  我地校長講明只係發三封,費時比出面d學校話濫發。不過有d學校就真係好隨便,開到聲就有,攪到d推薦信cheap晒,第日可能要推薦信加校長打電話才有  發表於 12-5-9 21:27

Emilyryan 發表於 12-5-9 09:14
回復 LL889 的帖子

P4 -P5.成績表  ?  點解唔係P5 和P6 ?
Sorry for typo, should be P4 - P6.

講起推薦信。我記得早兩年有家長向教區德高望重的神父要求寫推薦信,加上校長的推薦信,最後成功進入九龍區某名男校。

推薦信已變成叩門必備的殺手撊,越有社會地位的人所發出的推薦信就越有效。雖然最後都未必一定成功,但已佔有先機。

ohnono 發表於 12-5-9 21:35
講起推薦信。我記得早兩年有家長向教區德高望重的神父要求寫推薦信,加上校長的推薦信,最後成功進入九龍區 ...
如果係 band 2 學生去叩 Band 1 學校就未必 work.曾經有一位 B2 學生的哥哥已在該心儀的中學就讀,
搵埋小學校與神父的推薦信,都係入唔到.

alice44  我估要睇下推薦人有無power.  發表於 12-5-10 11:47

LL889 發表於 12-5-9 21:53
如果係 band 2 學生去叩 Band 1 學校就未必 work.曾經有一位 B2 學生的哥哥已在該心儀的中學就讀,
搵埋小 ...

絕對唔係一定得由其是band 2生叩band 1頭學校。我記得那個小朋友媽咪每一日早上都係學校度等校長,好似等左個幾兩個禮拜先見到校長,之後就成功被取錄。

我唔知係校長被佢這種毅力感動抑或那封推薦信有起著作用!

HinMa  是否一間在灣仔的B1中學呀?  發表於 12-5-12 04:09
Jackieson  真係可憐天下父母!!  發表於 12-5-11 15:02
whmama  可憐天下父母心  發表於 12-5-10 13:49

回復 ohnono 的帖子

相信我仔學校唔會早一日通知,因為佢地唔會做違規野。又唔會遇早準備推薦信,又無有勢力人士寫信,如果真係派得唔好都唔知點算!

ohnono 發表於 12-5-9 21:02
有學校在中午12:00前截止收表;亦有熱門學校會出現人龍,排得後的同學隨時要花上一頭半個鐘,加上可能要即 ...

我想問下大家, 如果兵分兩路交表, 但原來學生無去嗰間話可以即時筆試, 咁點算呀? 係唔係要先問清楚學校的
扣門程序? 佢地會唔會講呢?

alice44  通常放榜前幾日大部份學校的網頁都可以知道叩門程序.  發表於 12-5-10 11:58

LeoRyan 發表於 12-5-9 22:36

相信我仔學校唔會早一日通知,因為佢地唔會做違規野。又唔會遇早準備推薦信,又無有勢 ...
其實學校都好經驗處理放榜當日後續的應變措施, 唔使太緊張.  反而自己可以準備的文件, 就及早準備定.  記得帶學生的相片數張與身份証明文件, 有備無患.
來緊的6月開始, 輪到我為細仔的升中呈試心煩.

GOOD LUCK!

ohnono  我記得有家長話最好預先知道學校附近邊到有影印的地方。因為你要影印派位證。  發表於 12-5-9 23:57

LeoRyan 發表於 12-5-9 22:36

相信我仔學校唔會早一日通知,因為佢地唔會做違規野。又唔會遇早準備推薦信,又無有勢 ...
校長信即日跟校長商量都可以的,況且所有推薦信,包括校長的推薦信係可以後補的,第二日補回都得,唔一定要做犯法野。這方面,學校會好清楚,可以請教老師,放心。

通常這類推薦信多數有效於一些熱門的band 1A學校,有就有,沒有就沒有,況且有推薦信都唔係一定實得,都要同學的成績相近才可。我地學校只會發三封校長推薦信,校長講明除了成績好之外,操行都要好。可能校長暗示佢這封推薦信是例不虛發啦,不論點都好,當時的確比左我一個最後的希望。其實一般的學校始終要以成績行先,有些還會考慮操行、面試表現等等,學有家長話齋,平常心就得,有時揀一些冇咁熱門的學校,成功機會可能大一點。叩門成功真係可遇而不可求。

yiuyiu2000 發表於 12-5-9 23:03
我想問下大家, 如果兵分兩路交表, 但原來學生無去嗰間話可以即時筆試, 咁點算呀? 係唔係要先問清楚學校的
...
一定要之前向心儀學校問清楚叩門條件。一般可以在學校網頁有列出,如果冇寫叩門資料的,可以打電話去問一問先,學校一般都會講有冇得叩門和叩門程序(因為有些學校是不接受公開叩門的),免得白費功夫。

ohnono 發表於 12-5-9 23:55
一定要之前向心儀學校問清楚叩門條件。一般可以在學校網頁有列出,如果冇寫叩門資料的,可以打電話去問一問 ...

ohnono, Thank you very much.

杰杰媽媽  如果阿仔派到3間其中一間都算啦,唔叩門啦!

祝心想事成

杰杰媽媽  當然啦!  發表於 12-5-11 17:43
hw1115  您好掛住我地咩 ?  發表於 12-5-11 17:04
杰杰媽媽  謝謝!!!希望如此

我同阿仔現身在廣州交流, 上網超慢 >_<  發表於 12-5-11 16:15
‹ 上一主題|下一主題