用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 齊加入討論小朋友尊注力問題?!
樓主: SnowWhite.hebe
go

齊加入討論小朋友尊注力問題?! [複製鏈接]

fanny918 發表於 12-5-14 12:22
我阿女也是小一,做功課也超慢,可以用20分鐘抄一行詞語,寫一個字發一陣夢,鼓勵試過、鬧 ...

我女冇你個理o甘激, 但佢做做下功課開始發夢我就火都黎. 所以我好明白你的感受. 我而家都識變通下, 唔係一本通書睇到老. 以前我係一定要佢自己解決功課上的問題, 唔識都堅持唔幫, 要佢自己思考. 但係佢唔識咪坐o係度發夢羅.我見到又扯火. 我咪鬧鬧鬧羅. 關係差之餘仲對事情冇幫助. 我而家都睇情況, 佢地放學返黎其實真係好累, 個人仔唔得清醒仲要做思考的題目確實有難度. 我而家亦間唔中睇情況會幫佢執書包. 琴日放學之後仲要上oral, 又7,8樣功課, 所以我就幫小朋友執書包, 我又好聲好氣, 佢地真係好快手做完功課. 仲有時間溫一陣. 大家都好開心.

Thank you for all parents to attention and give me more opinion in my situation. It's important to study the situation and decide what we'll do. Bye!

我的兒子也是專注力差的, 今年9月上小一, 相信開學頭幾個月, 會不停接學校電話, 老師同我講, 佢無時停, 但如上一對一的堂, 佢可以好專注, 學得很好, 所以這兩年, 我也是搵1對1老師額外學英文&音樂, 等佢不太落後於人, 想起仲有漫漫長路, 都好担心, 最慘醫生話佢又不太嚴重, 無須藥物治療, 但唔理佢, 佢又唔得, 同佢上專注力訓練堂, 佢又無乜進展, 真係好頭痛

ROCCOLAMAR:

請問什麼是神經傳導? 什麼運動有幫助?

THANKS

manmanchubb  神經傳導係咪指神經,肌肉等配合所影響生理及行為之類???  發表於 12-5-22 15:11

Hi Pocoyo123,  邊度有專注力訓練堂上呢?  我都唔知道什麼是神經傳導喎!?

SnowWhite.hebe 發表於 12-5-18 09:33
roccolamar : 你好叻, 可以對仔女付出over 100分, 你是否全職媽媽呢?

我唔係全職媽媽,我與我先生都要出來做野,同埋我們也不喜歡請工人,所以so far 都是一放工便趕住去接小朋友放學。夜晚就自已教;暑假就暑期全日托管,小一就功課班直至我放工揍佢。

點解一個唔係讀教育的都會對腦神經科及感覺統合有認識?正如百病成神醫一樣,咪因為有親人有學習障礙想幫他,所以咪研究囉!

自細我就好唔明點解我讀小學時,坐我隔離的同學他有溫書但我無溫書,但我數學成績會好他那麼多,我哥哥又係成日教完都唔識唔明,我阿爸就話佢唔係讀書的料、頭腦唔好……。前幾年聽我爸爸話我哥哥個女即兒甥女小五成績好差,因平時見面只是家庭聚會食下飯,所以唔多覺。而我哥哥在大陸打工,呀嫂又唔識中文無人教佢,我咪叫我哥哥叫個女去我屋企教佢law。相處落覺得好奇怪,點解佢專注力好低,理解力都好差,好難叫她坐定定,成日周圍摸、個身周身郁,後來介入她的學校了解,發覺原來自小一開始一直被學校勁投訴。我開始搵原因時,就查到佢可能是ADHD。但她那時己11歲,初小時一直未被人發現,只有學校覺得她無紀律,不停投訴成日不守校規,但己錯過3歲及6歲前的黃金期。我很傷心,如果我早點發現便可以幫到她。

我查了很多資料,發現ADHD是因為神經傳導物質多巴胺(Dopamine) 製造減少有關。其實我們用眼看的事物、用耳聽的聲音及身體所接觸的感覺,都是經過神經傳導物質將神經訊息傳遞至大腦,大腦不斷作出整合及認知交互進行,所以神經傳導物質在神經訊息的傳遞上扮演著重要的角色,並影響小朋友的認知學習與情緒。而運動是其中一個方法可以刺激神經元的突觸,進而增加神經連結網路,並加快傳遞速度。
其實坊間都有很多學說,例如學琴因為同時要學左右手而可以訓練左右腦,對學習能力有幫助。又例如感覺統合及健腦操等,透過不同的運動刺激及訓練等都可以加強製造神經元的突觸,進而改善小朋友的學習能力。

我在圖書館看了一本書 - 學習困難新突破 Dyslexia – The Miracle Cure,作者是 Wynford Dore 溫佛杜耳。作者有一個女兒叫Susan,她有嚴重的學習困難 - 學不會、說不出、忘得快,生活充滿無力感,就在她女兒第三次自殺後,Wynford決定盡他的辦法幫助他的女兒,他尋找了很多方法嘗試,後來他遇到英國 University of Sheffield Prof Rod Nicolson有關小腦的研究,這後來啟發了杜耳計劃的基石。

杜耳的理論是許多學習困難與注意力的癥狀源於小腦某些部份的發展遲緩。他將大腦比喻為圖書館,而小腦就是圖書館員。圖書館員的工作是整合所有進出的資訊,而小腦也在做類似的工作。它必須處理進出腦部的資訊,像知識、技能、概念或記憶。小腦必須要確保這些資訊是被派送到正確的位置,就好像書本必須被歸檔,放回正確的索引位置,如此一來,資訊才能被正確且容易的存取使用。而透過增強圖書館員(小腦) 的效率,希望更多的技巧及工作可以完全被自動化,以釋放腦部處理資料的容量。杜耳計劃是開發一個強大的軟體系統,根據你本身的問題,選取適合的運動,利用特定重複的協調運動來刺激並發展小腦內的特定部位的發育。經過幾個月的練習,可以有系統的促使小腦發育成長,獲個學習能力。

我在網上searchDore的資料,發現杜耳中心除了英國及台灣外,只在深圳設立,但香港暫時沒有。我聯絡了杜耳在深圳的負責人,她是香港人,我決定做測試之前,我要求見2個在香港曾接受過杜耳的計劃的家長以了解他的成效,畢竟價錢並不便宜,那時11年的訓練便要3萬多人民幣。其中有一個家長的女兒是ADHD及曾經在政府做測試証明是有學習障礙的,她也是嘗試很多方法幫助她女兒,包括感覺統合,是有些幫助,但停了就好像沒有什麼改善。後來她試了杜耳,一個療程共1.5年,需要每天做2次指定運動,一早一晚不間斷地,大約5個月左右,她突然發現她女兒的學習能力彈升了很多,老師都發現及讚賞,後來完成杜耳運動後,大約1年左右政府再度為她女兒評估時發現沒有學習障礙,並懷疑那時評估做錯,但她母親深信是杜耳幫助她女兒的,因當時她真的有學習障礙問題,只是後來做了杜耳運動後才消失。

在前年10月我帶了我兒甥女及我先生做assessment及參與杜耳計劃。我先生很小的時間己經有一些學習障礙(但智力是正常的,而且還有語言天份) ,但專注力不足,不能同時兼顧超過1件事,無記性,成日唔記得野。讀大學時見佢讀得很辛苦,他要用多我一倍時間溫書但溫完都有很多記不住。小時有學習障礙,不要以為長大就會消失,它依然存在,像我先生及哥哥便是了。我先生在上年開12月左右開始了杜耳訓練,歷時共1年。每天早上做大約15分鐘指定運動,晚上又做同樣的運動。運動類形每天不同訓練小腦不同部份,最初幾個月沒有大分別,但大約5-6個月左右,發現記性好了。他們說是神經線的突觸慢慢生長至形成一個神經連接網絡,所以網絡一接通便會有比較明顯反差的改善,但期後會有平隱成長及改善,但沒有第一次那麼突出,因為由最差時比較會較為明顯。在未接受訓練之前,他以前忘記了的事是不會想起來,但現在會突然靈光一閃記起。上年12月剛完成1年的杜耳訓練後,發現他處理事情比以前快了,組織力好了及記憶力改善了,他的上司也發現他的效率有改善。

現在我小朋友最近在政府做了語言評估,發現他在理解及表達方面比一般小朋友慢小許,但發音正常;他有一些倒寫字,但要小一後才可評估是否讀寫障礙,但我想就算是都應該問題不大,因我教他英文及中文時,他很多都記得,如果有讀寫障礙應是今天學明天忘的。但我仍想他參加杜耳訓練,因為我覺得他的前庭覺發展不大好,所以他搭車搭船很易暈,聽知覺比較慢,但杜耳訓練最小要7歲才可開始,因7歲前腦神經線會不斷發展及生長,特別是小腦。所以7歲前我只好選一些言語治療及感覺統合給他。我能給他的,只能是找出他的背後問題,接受他並找出方法解決幫助他增強學習能力,在學習上多加參與盡量令他對學習感到有趣並培養他的學習興趣及持續性。

manmanchubb  好多謝妳既詳細資料同分享  發表於 12-5-25 22:10

SnowWhite.hebe 發表於 12-5-22 13:12
Hi Pocoyo123,  邊度有專注力訓練堂上呢?  我都唔知道什麼是神經傳導喎!?

東華三院樂展坊 http://cfwcd.tungwahcsd.org/download.php

(1) 多感官專注力訓練小組 (7-9歲) 逢星期六 9:15-10:45
(2) 幼兒專注力訓練小組 (4-6歲) 逢星期六 3:30-4:30
(3) 寫前訓練小組 (2-3歲) 逢星期六 4:30-5:30
(4) 書寫基礎訓練小組 (3-4歲) 逢星期六 12:00-1:00
(5) 動感活力讀寫小組 (4-6歲) 逢星期六 2:30 - 3:30
(6) Eyes can do it (4-6歲) 逢星期六 11:00 - 12:00

因我小朋友這星期開始在這裡上st,所以就見到這邊有專注力訓練班,是由職業治療師上的。

唉~~~我大仔又係小二, 仔真係再難湊D, 好BB咁, 咩都亂七八糟咁, 一年級已經比老師叫我的佢去CHECK下係咪ADHD, CHECK左又話吾係, 個心理學家話佢表面上似(吾LIKE望人啦, 攪下呢樣果樣...), 不過做TEST又無問題...

而家小二, 老師都怕左佢, D野周圍放, 成日吾見野, 英文老師叫佢做堂課又吾肯做, 不過佢英文成績最好老師又吹佢吾漲.... 成日吾抄手冊(不過佢竟然有同學幫佢抄?!?!?!), 做功課慢到我喊....日日對住佢真係命都短幾年

不過, 佢成績又幾好, 默書又係成日100分, 9X咁, 今次仲考第六添...不過老師同我都攪佢吾掂, 你地話係咪仲難攪?

好多謝你給予詳細資料, 我想請問伙如想參加專注力訓練班, 要怎樣入手呢??

打電話去排位,聖公會健笛軒、協康也有專注訓練班。

SnowWhite.hebe 發表於 12-5-23 10:07
好多謝你給予詳細資料, 我想請問伙如想參加專注力訓練班, 要怎樣入手呢??
協康要排成半年,但東華三院好似無咁full,你試下打去6月有無位,如果無,佢應該6月出7-8月的course,到時早d去報就得。這個不是1:1,是小組的,大約4人一班。

littlelamlam 發表於 12-5-23 10:06
唉~~~我大仔又係小二, 仔真係再難湊D, 好BB咁, 咩都亂七八糟咁, 一年級已經比老師叫我的佢去CHECK下係咪ADH ...

我兒甥女小一都check過,其實個結果好睇父母平時有無仔細觀察,並將家裡的行為表現寫出來,因為評估只是幾小時,有時有些行為表現父母沒有為意沒有說出來。果時評估只是話行為有問題,可能與家庭關係不好,但其實這可能是因果關係並不斷惡化。兒甥女衝動有時明知不對又控制不了自已,學校勁投訴,父母受了壓力故更加嚴勵對他,慢慢就關係惡化。

其實ADHD並不是智力差,他們很多都是智力正常或者智優。一般有學習障礙或ADHD小朋友在初小還能應付,因初小課程較為容易,一般大約小四開始才差的,我兒甥女都是小四成績跌的,因為愈上高班,相對要求較多推理及理解,專注力不足,人家上堂吸收8成,但由於專注力不足只聽到3-4成,除非本身屬高資優,一般慢慢年復一年慢慢就會有差距出現。

不過東華三院在香港,我家住新界,真係會好耐至出到去,我尋日就上咗東華網comment咗我個case, 希望今日有feed back la! 我想先聽專家意見再下定段,希望就係可以放暑假期間完成,因一開學就無可能抽到時間去做評估或上訓練班(如需要的話)。真頭疼!

真係無mood, 東華三院直至現在仍未回覆我喎!

昨晚至今天心情特別開心.....因為阿女第一次math quiz failed, 但第二次可以攞到95分. Very very exciting ar!

SnowWhite.hebe 發表於 12-5-24 07:09
不過東華三院在香港,我家住新界,真係會好耐至出到去,我尋日就上咗東華網comment咗我個case, 希望今日有f ...

我諗你打電話留低電話等職業治療師或心理醫生覆你會好d。我上個星期留低電話,第2日個職業治療師就覆左我,而言語治療師就星期3覆我。你在網上留言,佢地未必可以咁快check到,而且好似這個星期佢地個email有d問題收唔到野,我前幾日email個入會表都要email到佢私人電郵。

回復 roccolamar 的帖子

Thanks for your sharing!

請問你的兒甥女是否有参與杜耳計劃? 成效怎樣? 請問杜耳計劃能否改善社交困難(可能是源於自閉)?

CHIULHJ 發表於 12-5-26 10:30
回復 roccolamar 的帖子

Thanks for your sharing!

我兒甥女是同我先生一齊參加的,我亦俾晒錢,兩個成6萬幾,但最後只有我先生做左。因為我們參加時她己快12歲,剛升中一,但由於小學成績不好只派到band 3學校。就係計劃快開始時有變數出現,她在中一識了班壞朋友,開始唔聽話、以前會準時回家,但現在會逃學甚至離家出走,跟朋友去超市偷野甚至可能有食過丸仔。我地覺得愈來愈控制唔到佢,小學時仲好乖聽媽咪話,但上到初中變了一個人,可能反叛期故受朋輩影響非常大,介意母親的職業俾朋友笑無面,介意父親的衣著俾人話老土,開始避開所有朋友會笑的人及事物。所以我哥哥及嫂嫂忍痛送她去泰國國際學校讀書。去之前當然唔俾佢知,只告訴是去泰國去飲(她母親是泰國人),去到飲完喜宴,就話俾佢知香港那所中學由於你之前犯了錯事已趕了你出校,現在你無學校收,只好直接辦入學手續讀國際學校。她有d反抗但無奈接受,因己聯絡不了她香港的朋友,在那邊己無人可幫她離家出走。送她去泰國最重要是切斷他們的聯繫,他們不想放棄這個女兒!

在泰國的國際學校,大部份是泰國人,是佛教國家,所以大都很純良友善。她很快就識到朋友,我們希望用好的朋輩力量影響她渡過反叛的青春期。由於是國際學校,師生比例比較小又是住宿的,所以以前追不上的進度,在我們支付了額外的補習費後,英文及數學己慢慢追了上來。雖然仍不是很好,但起碼慢慢追上來,比起在香港教育下,老師因太忙,根本就已放棄了她好多年好很多,而且她的同很多都會鼓勵她並大家一齊溫書,這些都有一些影響。在校時間非常充實,感覺她在校開心了很多,用facebook與香港我們覺得有問題的朋友聯繫愈來愈小。

由於她人不在泰國,所以訓練並沒有開始。何解?因為一開始便要不斷的每天早晚一次,過程中有部份動作需要有一個partner輔助,例如拋球給接,再拋回給他,又或者練眼部追蹤時partner要隨機說一個數字然後參加者要移動眼球追蹤partner所說的數字卡紙。又或者要partner每5秒移動手中的卡方向,參加者要閉目再開時追蹤卡紙的方向。如她在泰國,我要make sure在泰國有朋友及老師會做她的partner與她一起做。而深圳的Dore的網頁是簡體字的,暫時沒有英文,泰國的同學及老師看不明白。

再者,Dore一年的訓練,需要每3個月回深圳中心做一次assessment檢查數據的,我們怕她一回來很難再要她回去。所以直至現在,錢是付了,但她還未做。但我己申請了將她的訓練轉給我小朋友或我兒甥仔(佢有發展遲緩),但無論是誰都要等他們足7歲以後。

Dore有沒有效,我覺得以非藥性純做運動以增加神經元突觸以加大神經傳導網,有一定理論的根據及合理性,所以在其他沒有解決方法的情況下,我決定一試。而我先生做了1年訓練並過了5個月,我先生的情況是有改善,自我感覺組織力好了記性好了,做野順左,而以前part過佢的同事在做完Dore後最近再part返,都話覺得佢唔同左,醒左,而佢感覺佢可能做到野,佢3個下屬與好似都尊重佢多d。但1年的訓練是需要有一定的毅力完成的,我在Dore的個案中,有很多都不能堅持每天準時一早一晚做,他們都有不同的借口,起不了床,加班、約了人、趕時間或太忙等。但如果不能持續做,真的會有效果,我先生做訓練那1年,每天要6點多起床準備!

找到杜耳的資料,這是台灣的杜耳

http://www.dore.com.tw/program/index.php

這是深圳的杜耳
http://www.dorechina.com/
‹ 上一主題|下一主題