用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 年尾BB
樓主: wingy810
go

年尾BB   [複製鏈接]

Received la... thanks angelkinik.
It's really good that we can use some 're-cycle' materials at home and convert them into educational materials for kid.  Big thanks.
The PN is a full-day one (good for full-time mama like me). What I want is to develop my boy to be a polite and caring child, and can enjoy his childhood.
Yes, I also think that joining playgroup is good for kids (and parents too) and I've enrolled one that will start in coming Jan. It's 幼潛 organized by 基督教服務處.

Add oil, everybody!

Stone媽媽 發表於 11-12-20 14:41
回復 angelkinki 的帖子

我想問下你一開始係點教仔仔玩pg遊戲呀? 我個仔係坐唔定, 又唔係好聽人講野. 我試 ...

我仔仔一開始去返pg都系甘ga,周圍走,周圍摸。我就會捉住他坐低。俾d玩具在他面前,玩俾他睇。聲音表情夸張d,他就睇下,或者會陪你玩一陣甘lor。

可能你小朋友都仲細,到大概18個月la,他就會比較可以坐定定la。

我仔仔宜家返緊ge一個pg 導師就教我,如果仔仔走開,你要第一時間捉返他返黎,捉實他,一定要他做“你要他做的事情”。做完,就讚他,跟住,就放他走。如果他唔肯做,扭計。你就捉住他只手做,一邊做,一邊讚。做完,讚他,然後放他走。

試多幾次,他就知道,你要他做的事情,他一定要做。甘他就會聽你支笛ga la!無論系玩遊戲定平時做野都系一樣。

宜家我都系用呢個方法對我仔仔,系聽話左好多。起碼我叫他做野,他都會做。

KaliB 發表於 11-12-20 14:47
Received la... thanks angelkinik.
It's really good that we can use some 're-cycle' materials at hom ...

唔使客氣!呢d都系我同仔仔去返pg 學到ge野!

返full day 都好ga,特別系你要返工,日頭唔可以在屋企take care仔仔。甘在你仔仔返學之前,你可以整呢d教材俾他玩下先!日頭就麻麻陪他玩,夜晚就系mami。唔好以為只系玩遊戲,其實都系親子時間,可以增進你地的感情ga!

幼潛的pg系你定麻麻帶仔仔去返?到時可唔可以同我分享下??因為呢個我仔仔無返過,我都想知好唔好!thanks!!

angelkinki:未收到pg資料,可否email給我?我已pm我電郵給你

yukai 發表於 11-12-20 15:46

咦?我今早email左俾你了wor。

我再email多次la!

yukai 發表於 11-12-20 15:46

睇錯,以為你要自制教材ge資料,所以我又email左一次俾你。

pg ge資料,我半個鐘之前pm左俾你la,剛剛都再email左俾你。你check下,睇下有無收到la!

咁教, 你train左幾耐先, 佢先明你想佢做的野呀?

同埋想問下你仔仔食野易唔易嘔? 我個仔食野好易嘔, 因為佢雖然有牙齒(上下各4隻), 但唔識咬, 而家都仲係食粥仔, 有時吞得快得濟會嘔返曬出黎~~

angelkinki,
唉, 我成日返到去都係咁講唔好睇咁多電視, 無計, 佢地由朝到晚都開住, 要睇住個市, 都唔知係咪搵到食 ...
其實我bb好細個鐘意睇書ga,一歲唔夠都睇到d紙既書殘(係睇殘, 好似溫書咁溫ga) 佢唔會撕書, 報紙就會, 佢好似識分, 硬皮書都有, 好似滿足唔到佢, 因為入面唔多內容, 屋企都仲有d未睇, 諗住慢慢比佢睇, 因為係d ABC 同 123既野, 唔想佢咁快學...  宜家佢15個月, 開始學colors, 佢都get 到d... 
我一向都想佢睇多d書, 之前就係拎d細細本既硬皮書去62屋企, 點知佢個表妹(12個月大)就整爛晒, 已經無左兩本啦...  我都唔知有咩方法同佢地講...  無法啦, 有佢地睇住有好有唔好, 宜家想搵多堂playgroup 佢上下, 下年返n1就好D既. 你講得好對ga, 6299同工人湊就一定要返N1!

Stone媽媽 發表於 11-12-20 16:21

咁教, 你train左幾耐先, 佢先明你想佢做的野呀?

我仔仔歲半的時候開始返一個pg,果度都會要求小朋友坐系度玩小遊戲,我都會捉住他玩。上左大概3堂,即系3個星期,他開始可以坐低玩,唔會再成日走黎走去。

因為我都系近期先同他返呢個pg(導師教我要捉住小朋友做野ge pg),甘我就同仔仔試左1個week,每次我要他做野,都一定要他做到。1個week就睇到成效la。

不過我仔仔宜家已經2歲,他明白ge野會多d,而且自我控制都會好d。甘教起黎,都會快d睇到成效。

你仔仔仲細,我想都要你train 2、3個星期。但你不妨試下。總好過等他大d,又唔聽你講先黎教。

我仔仔食野好少嘔,除非系他已經食飽,唔想再食,先會嘔返d野出黎。而且我仔仔出牙出得好快,1歲時大概有8-10只牙(不過d人話出牙出得快唔系甘好,d牙無甘靚wor)。我在仔仔10個月大的時候,就已經俾他自己咬蜜瓜la。

你地可以試下唔好餵得太快,等他吞左,先再餵下一啖。另外,就算他得4只牙仔,他都識咬野ga la。可能咬肉會難d,但你地都可以俾d切粒ge瓜菜粒他食。平時又俾d橙、蘋果他咬下,訓練下他咀嚼的能力。唔好以為他得4只牙仔就咬唔到,其實他可以ga。不妨試下。

回復 cmycat 的帖子

我老爺都好like比電視佢睇嫁, 我仔仔一哭 or 老爺想睇電視, 就會開電視同佢一齊睇. 而家仔仔開餐一定要電視撈飯, 如果唔係實唔肯食 or 哭到嘔返曬之前食的野出黎~~

cmycat  唉, 我都係一樣, 我囡囡唔鐘意食野, 要電視撈飯至得.  發表於 11-12-20 17:14

cmycat 發表於 11-12-20 16:24

angelkinki,

你仔仔系咪日頭在6299度,夜晚就返你屋企?

如果系ge話,不妨夜晚先同他睇書,日頭就俾他玩玩具。甘你d書咪唔怕整爛lor。

可能系大人唔同你仔仔玩玩具,所以你仔仔先會一齊睇電視。因為他覺得睇電視,有爺爺陪丫ma。

我見我仔仔唔會好投入睇電視,有時他睇,都系講俾我地聽,電視做緊d咩(例如有車、有姐姐,姐姐喊緊。。。etc)通常他睇一陣,就會走左去玩玩具。

不過小朋友玩玩具,會比較希望有大人陪同。我仔仔都會成日叫我、c6或者6299陪他玩。

如果你唔可以叫62唔開電視,甘不妨試下叫他陪仔仔玩下玩具,玩下d教材。你每日放工返到去,就咋咋諦甘問仔仔:“爺爺今日有無陪你玩玩具啊?”if 無,你就話“甘叫爺爺聽日陪你玩la。”if 有,就話“爺爺陪你玩啊?開唔開心啊?有無同爺爺say thank you 啊.”俾d壓力爺爺,你講得多,爺爺就唔好意思唔同你個仔玩la。

又或者咋諦叫仔仔同表妹玩玩具、教材,唔好睇甘多電視。系咪有工人幫手湊?如果系ge話,可以叫工人陪仔仔玩。

Stone媽媽 發表於 11-12-20 16:59

我老爺都好like比電視佢睇嫁, 我仔仔一哭 or 老爺想睇電視, 就會開電視同佢一齊睇. 而 ...

我屋企食飯ge時候,都會開電視。呢個時候,仔仔都會睇。如果他系一邊睇,一邊食(速度無慢到),我就會由得他。但如果他唔食,掛住睇電視,我就會熄左電視。62都會知咩事,唔會出聲或者開返部電視。

仔仔都會抗議ga,話要睇電視,我就會同他講,食左飯就有得睇,唔食飯就無得睇。他有試過唔食飯,我真系唔放他落high chair,唔開電視,直到我地大人食飽飯。所以他知道,如果他唔食飯,就無得睇電視(他想睇電視只不過系因為他在high chair度無野玩),無野玩,又唔可以周圍走。所以一般黎講他都會乖乖地食飯ge。

不過我仔仔都系近呢兩個月先比較會睇電視,之前都好少睇。我地開左電視,他都唔睇ge。

我囡囡同佢表妹日間一起係6299到, 有工人幫手, 62最好就係同佢地日日出去公園玩, 呢個就係最好既, 工人去就唔放心lor... 我夜晚同囡囡睇書ga... 有時佢睇到唔想訓, 要我迫佢至得, 宜家少睇左, 因為想佢行多d, 咁咪想佢係日間都睇下lor.. 佢表妹就破壞d書, 激c...  我都比囡囡睇電視, 不過係DVD, 佢一歲就已經記得d廣告內容, 真係好驚ga... 唔知佢接收左d咩野lu...  

cmycat 發表於 11-12-20 17:22
我囡囡同佢表妹日間一起係6299到, 有工人幫手, 62最好就係同佢地日日出去公園玩, 呢個就係最好既, ...

甘你62都幾好丫,會日日同女女落公園玩。其實甘都已經好好ga la。

我平時會安排仔仔在訓教前睇書。我仔仔通常就睇半個鐘,跟住我就會同他講話要訓教。他都會想繼續睇,我就會同他講,睇最後一次,睇完就收書,then 訓教。

如果你女女好中意睇書,甘你咪安排她訓之前睇1個鐘lor。但夠鐘訓教,就收書。做得2、3次,她就會明白,唔會扭計ga la。睇書系一件好事,你又唔使限制她ge。

你唔放心工人同女女落街玩,但在屋企玩玩具系ok ga ma。如果6299無甘好精神同女女玩,甘你咪叫工人陪女女玩玩具lor。一樣得ga!

如果俾d瓜菜蘋果粒他食, 他唔會就咁吞, 之後啃親咩?
我有買d for bb食的手指餅, 佢咬斷一節仔(2cm左右), 之後唔識係個口到咬, 就咁吞, 之後啃親, 又嘔~~
攪到我比親硬小小 or 大粒小小的野佢食都要有嘔的準備

Stone媽媽 發表於 11-12-20 16:59

我老爺都好like比電視佢睇嫁, 我仔仔一哭 or 老爺想睇電視, 就會開電視同佢一齊睇. 而 ...

cmycat,

我仔仔都唔鐘意食野嫁, 一開放佢係high chair到就嘈嫁啦, 因為知道要食野, 跟住我地就要不斷比玩具佢玩 & 開現視比佢睇, 先好辛苦咁餵佢食完一餐~~

cmycat  哈哈, 一樣, 我地又係要比玩具,同佢係咁傾計,引開佢注意先可以餵到咋...  發表於 11-12-21 08:54

Stone媽媽 發表於 11-12-20 20:00

如果俾d瓜菜蘋果粒他食, 他唔會就咁吞, 之後啃親咩?

下?甘唔得ga wor。如果你剩系整爛曬d野俾他食,他梗系唔識咬la。

你可以煮“林”d瓜先俾他食,一粒粒或者一舊舊甘。d菜就幫他剪細d,唔使攪爛ga la。慢慢甘俾他試。

如果俾蘋果,你驚太硬,他咬唔到。你可以試下買啤梨、火龍果、奇異果。等他識得用條脷壓爛d食物先,之後他慢慢就識咬ga la。

可能你仔仔都好心急先會啃親。試下俾d細舊ge餅干他食,唔好甘硬ge。買d提子乾俾他食。同他講要咬,示范俾他睇。其實他聽得明你講野ga,不過有時他控制唔到自己去做之ma。

我仔仔10個月時可以自己食餅干、面包。可以細細舊甘食蜜瓜、水蜜桃、蘋果等水果。

慢慢黎la!如果你唔俾他試,甘他就一直都唔識ga la。唔使甘驚,由軟身、細粒ge開始就得la!

係呀, 日日去公園係最好, 62會同埋工人跟表妹同埋我囡囡去玩, 所以我都唔可以話佢地比佢睇電視, 始終係佢地生活一部份... 我自己可以唔睇... 都唔可以要人地唔睇ga ma.. 我諗佢地都係食飯咁上下時間就比佢睇下啦...

我覺得囡囡好鐘意睇書, 呢個月就睇少左, 因為佢掛住學行, 我地食埋飯返到屋企都差唔多九點, 玩一個鐘到就要訓, 我地都覺得有d難度, 大家都有d唔捨得, 呢兩個星期都遲到11點先訓, 仲要係搞喊佢至肯... 訓既時間都唔係好夠, 7點幾又要起身, 無咩時間陪佢玩, 都係要日日玩唔同既野lor... 你可以同囝囝睇一個鐘頭書真係好, keep going ar, 肯睇書好難得ga...  我囡囡如果有時間同佢睇都應該睇到.... 佢d eyes, ears, fingers, hands 一歲都識晒, 我諗都係睇書學返來...  

cmycat 發表於 11-12-21 09:29

係呀, 日日去公園係最好, 62會同埋工人跟表妹同埋我囡囡去玩, 所以我都唔可以話佢 ...

我覺得你講得好啱,你可以同62講,叫唔好俾bb睇甘多電視,但你又無可能叫他們都唔好睇。

我平時都系同仔仔睇書半個鐘ga 咋。可能睇耐d都得ge,不過有時好多野搞,整好曬d野先可以陪他睇書,變左他睇書的時間就會少左。唔想他太夜訓丫ma。

你女女本身系咪訓得好少?如果唔系,我覺得她夜晚訓教的時間,又真系少左d。我仔仔宜家夜晚大概10:30pm訓,早上都要訓到10am先夠。差唔多要訓12個鐘。仲要午睡1-2個鐘。因為最近天氣凍,仔仔訓多左。

我覺得你要俾女女訓返多d。或者等她去到62度的時候,再補眠一下會好d。小朋友要夠訓,夠精神,先會學野快ga。

不過我都明白你的心情,因為好多野都想俾小朋友學,想俾她試,但又無甘多時間。或者你試下在62屋企,等食飯ge時間,就同女女玩下教材,甘返到屋企,就唔使再同她玩la。仲有時間的話,就教下她學行。返到屋企,就可以提前返她訓教的時間,訓前半個鐘,就俾她睇下書。甘得唔得?

好多謝你既建議呀, 我可以拎d教材同佢玩, 都應該可以同佢玩到20mins, 都好啊, 跟住就食飯, 之後返到屋企就佢自己玩15mins玩具再開DVD佢睇(因為我地可以自由活動如沖涼同埋佢自己飲奶),  咁都差唔多9:45, 之後再同佢睇書15mins, 最後就換片換衫刷牙訓覺, 要佢係10:30前訓到... 你d教材好有用, 我醒返起自己都有d錢箱放係到都唔知做咩, 家陣超有用啦, 只係差d籌碼咋

佢由細到大都係夜晚訓9個鐘(仲要係間斷式), 日間就訓2-3個鐘到就算好ga la... 我未生之前仲訓得多過佢, 郁下都12個鐘啦, 比佢激c, 宜家已經係訓多左啦, 就係想train返佢早d訓, 10pm係最perfect, 7點幾起身就最好啦
‹ 上一主題|下一主題