用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園interview
樓主: KEDWARD
go

學之園interview [複製鏈接]

我囝囝上年in過, 這張高枱/椅係學校安排俾大肚的媽媽坐, 唔要佢地坐的咁辛苦的.

原帖由 jlbb1 於 11-11-15 05:33 發表
講得好岩...好似都幾冇聊..坐係度填果份問卷..其實申請表已經答過幾條問題...學校想試小朋友坐得定唔定...好似冇咩意思....仲有, 間班房有其中一張特別高既枱, 家長坐既椅都高過小朋友果張好多..根本好難照顧到小朋 ...

可能老師好累唔出奇, 因為我朋友係in fri 9:00am, 所以d老師充滿energy

原帖由 wishwong 於 11-11-14 16:25 發表
可能有個別老師NICE.. 但我有另外兩個朋友IN唔同時間都有我同樣感覺.. 有個仲好反感.. 話有OFFER都唔會要(小朋友表現OK)...
而且我地係IN4:20PMO個場.. 可能已經好晏..老師已經好攰掛.. 不過O個度D冷氣唔多夠 (可能 ...

回復 42# littlejimjim 的帖子

我個囝讀緊凱帆lh pn, 事後家長茶聚, 校長解釋點解要小朋友interview+睇書果part, 目的係學校鍾意培養小朋友睇書的習慣. 其實唔睇書的, 不是唔收/唔乖, 只不過有睇書的, 我估佢會加分. (因為我個仔係無睇書, 但第一輪係waiting, 第二輪就收左)

原帖由 wishwong 於 11-11-14 23:01 發表
你小朋友咁叻,實得喇。。
我又唔明,佢地活動教學係賣點,點解要求啲小朋友坐定定自己睇書丫,唔坐就代表唔乖咩?

原帖由 littlejimjim 於 11-11-15 10:16 發表
我個囝讀緊凱帆lh pn, 事後家長茶聚, 校長解釋點解要小朋友interview+睇書果part, 目的係學校鍾意培養小朋友睇書的習慣. 其實唔睇書的, 不是唔收/唔乖, 只不過有睇書的, 我估佢會加分. (因為我個仔係無睇書, 但第一 ...

我個仔一開始係有睇書的, 但當時好像mark分的老師還未在場, 只係一個老師站在中間, 到校長入來和有mark分老師在場時, 我仔仔已經看完了書, 在玩story telling 後送的玩具了... 但他也全程没有走開坐位. 希望老師覺得佢okay啦.

但係枱上仲有好多玩具...有幾多小朋友捨得唔玩玩具而去睇書?

我in的是LP Campus
我仔in pth時不肯講物品名稱
能玩夾子
blocks 都會玩
但又不肯叫老師
指住老師說是媽媽 指住我說是老師
總之太容易的問題他就會亂答或不答
還好最後也有說謝謝老師 和再見老師

英文部份可能很生動有趣 他表現很突出

看書部份他在玩老師送的玩具
但他平時是非常喜歡看書的
原來老師在觀察這一點
表現不到給老師看真可惜呀

本來沒有打算真的給小朋友念這間
但兩次去過這間學校 我仔都好開心
我也同意這kg肯放資源在學生身上
不過那些老師 尤其是pth老師就看不出很有愛心

如果真的收我仔 我都會重新考慮讓他讀這間
現在靈糧堂都無學卷 那我會覺得LH比靈糧堂值得
大家都活動教學幹LH起碼語言方面有優勢

我地見HL, 記憶力系我個仔強項, 但老師無叫我地覆述D食物名, 可能佢唔記得左問

個日好多人 IN , 我地 lunch time In, 所以好似人手唔多, 連校長Q&A 個 PART 都無, 系個主任收問卷的, 我估校長分身不暇, 應該有D組有見校長, 我地呢組無

聽講好少位, 所以隨緣啦!

哦..明白...
我個仔好鍾意睇書. 但佢唔鍾意自己睇.. 佢係好鍾意我講俾佢聽.. 佢習慣係屋企坐o係我大脾一齊睇... 所以睇黎呢間學校真係唔係咁岩我小朋友... 所以INTERVIEW既機會真係可以比大家互相了解...

原帖由 littlejimjim 於 11-11-15 10:16 發表
我個囝讀緊凱帆lh pn, 事後家長茶聚, 校長解釋點解要小朋友interview+睇書果part, 目的係學校鍾意培養小朋友睇書的習慣. 其實唔睇書的, 不是唔收/唔乖, 只不過有睇書的, 我估佢會加分. (因為我個仔係無睇書, 但第一 ...

原帖由 wishwong 於 11-11-15 07:35 發表
你係指SN?
其實我小朋友都有啟小幼上午offer,係首選。最大問題係要搭校車。in學之園係因為喺屋企樓下。

係SN呀﹗

我都俾左三十蚊去玩下!
我囡上年玩過青衣PN,上星期就去LV玩!
玩嘅同大家一樣,有玩記憶。
阿囡算乖,
第一部分, 老師問囡囡叫咩名,之后
好有耐性講出佢嘅問題。囡囡除左記憶答唔晒﹝只答對一個﹞,同積木錯左少少之外,其他都答到。﹝我已經好開心,因為全程靠佢自己﹞

第二部分, 死得好慘!囡囡太少現男老師,仲要係NET,佢未試過禁驚!全程唔肯自己坐!男老師問問題,叫佢個名,都唔肯答!但其實我肯定佢知道答案!

第三部分, 我相信學校係想觀察小朋友玩既時候既表現,例如獨唔獨立、會唔會打交、會唔會去找新事物玩,至於係咪真係想搵啲仲意睇書嘅小朋友我就覺得唔一定喇!我囡平時好仲意睇書, 但當日都無睇!如果學校真係仲意睇書嘅小朋友,我就又係果句,緣份末到!

不過, 最后好想講,呢個interview好值得去!其實考得好仔細!

原來係咁....我個仔去年坐定定o係度睇書,怪不得收佢

原帖由 wishwong 於 11-11-15 16:45 發表
哦..明白...
我個仔好鍾意睇書. 但佢唔鍾意自己睇.. 佢係好鍾意我講俾佢聽.. 佢習慣係屋企坐o係我大脾一齊睇... 所以睇黎呢間學校真係唔係咁岩我小朋友... 所以INTERVIEW既機會真係可以比大家互相了解...
...

亦都可以知道小朋友鐘唔鐘意呢間學校,我仔in完係話:我要讀呢間,仲記住左學之園呢個名,成日講架....

我仔讀緊青衣LH,我去年拎form覺得有d職員係幾cool下,open day去又冇乜feel到d老師點,interview時覺得in 個老師好細心,好識氹小朋友(而家做左我仔班主任,真係好細心的)校長都幾好人~而家返左幾個月學,我覺得老師好好,校長都好好呀,我又唔覺佢cool喎,佢都有主動同我打招呼,我仔叫佢,佢又笑住回應,日日都見佢幫手接送d學生返放學,落雨天仲幫手送d小朋友上校車,我覺得校長黎講,佢已經係好好喇......

冇錯,我都覺得面試其實係俾小朋友機會去感受吓自己鍾唔鍾意間學校。有時候佢唔鍾意,留半個鐘都喊住走。佢鐘意就兩個半鐘都頂得住。就睇吓夾唔夾到囉,冇話邊間最好或者最差,只有適唔適合。
原帖由 ho_yan2406 於 11-11-16 01:58 發表

亦都可以知道小朋友鐘唔鐘意呢間學校,我仔in完係話:我要讀呢間,仲記住左學之園呢個名,成日講架....

我個女咁岩果日好心情, 做得晒所有指令, 連記憶都全中, 超快完成, 等另外3位小朋友in完時, 老師都仲有同時間同佢傾下計,最後聽校長果part, 佢係後面玩, 仲整跌晒d散件玩具, 咁佢又自動自覺遂件執番晒d野(老師刻意就手旁觀無幫佢), 嘩!!我覺得果日佢真係突然大個女呀~~我都俾佢嚇親!!!!!
不過唔能夠完成所有指令的家長唔駛擔心, 我聽講學之園係揀開心的小朋友, 所以老師都會感受埋小朋友性格, 我覺得做唔做得晒真係唔係問題, 只係老師in的過程去認識小朋友,從中揀d岩佢地既學生~

原帖由 rosaki 於 11-11-16 14:56 發表
我個女咁岩果日好心情, 做得晒所有指令, 連記憶都全中, 超快完成, 等另外3位小朋友in完時, 老師都仲有同時間同佢傾下計,最後聽校長果part, 佢係後面玩, 仲整跌晒d散件玩具, 咁佢又自動自覺遂件執番晒d野(老師刻意就 ...

同意呀, 如果兩個小朋友能力一樣, 老師都會揀個開心的, 因為佢鐘意係度玩先表現得開心d.
請問你in邊間分校呀?

其實LH的面試出名詳盡兼好仔細,用$30去感受一下確很超值...

原帖由 wishwong 於 11-11-16 07:32 發表
冇錯,我都覺得面試其實係俾小朋友機會去感受吓自己鍾唔鍾意間學校。有時候佢唔鍾意,留半個鐘都喊住走。佢鐘意就兩個半鐘都頂得住。就睇吓夾唔夾到囉,冇話邊間最好或者最差,只有適唔適合。
...

係架,好似我仔去年in5間,得一間(某名校)佢係完全唔答問題,真係in得好差,不過都唔怪得晒佢,當日落大雨,我同佢企o係學校門口等入都等左一段時間,入到去又係咁排隊,in完我問佢做咩唔答老師問題,佢話好眼訓,問佢鐘唔鐘意間sch,佢話唔鐘意,in左5間唯獨呢間佢話唔鐘意,其他都話過鐘意的,咁最後又係得呢間冇offer囉~
‹ 上一主題|下一主題