用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁INTERVIEW
樓主: AABma
go

陳守仁INTERVIEW [複製鏈接]

回復 4# jojoplanet 的帖子

阿女話個個都有星,包括佢唔識都有...問佢考咩...我聽極都唔明,問返佢,又話係係係...即係咩都問唔到...所以我估模式差唔多...但EXACTLY佢地笞唔笞到就唔知...

我個女係昨天 in 4:00pm, total 用咗40分鐘. 以下是她說的內容: 一共有4張枱.
1) 幫個雪人畫眼睛及手
2) 要讀 : 姐姐和媽媽一起唱歌
3) 英文句子 : I like read English story book
4) 1-5 數字卡排序
除了(2), 所有都係用英文問.

醒目開學勳章

原帖由 馬粉絲 於 11-10-10 10:09 發表
我同你d全部唔一樣呀mouth:" /> , 不過我係問左好耐, 阿仔先講到dd我知, 我覺得唔係好可信, 不過都分享下, 睇下有冇人相同:
1. 佢話聽左個雪人故事, 劃左個雪人咁上下, 講左一輪, 唔知佢講咩.
2. 四張枱, 答岩左一張有 ...

我相信唔會個個in相同的內容.
呀~~~係呀. 亞囝有說過雪人...只是我忘記左...haha

有一個雪人. 沒有了眼睛, 老師並扮聲說 "please help me", 原來雪人沒有了eyes, 跟著小朋友就要幫雪人加回眼睛, 亞囝說. 他畫的eyes係打圈的, 不是閃亮亮的眼
反而我連亞囝講過的都忘記左. 真烏龍!

我兒子也說有雪人,要畫眼仔
但是兒子出來時,沒有提及星星,我亦沒有問
他還說要讀英文書
還有電視看,好像上課

我亞女星期六 group A 4/F, 佢話只考左兩樣野, 亞女in完出來我見係label度貼左個南瓜貼紙, 佢話老師送左個貼紙同一粒糖比佢, 但我見好多小朋友出來時都無貼紙, 只得一粒糖, 無講你地話既星星貼紙.
1. 亞女話一GROUP 六個小朋友, 老師係六個小朋友之中選左佢揀一種遊戲, 是有幾種遊戲揀, 佢話揀左爭"鄧"仔, 我問老師點解選你, 佢話老師話我乖, 我問點解話你乖, 佢話我有叫老師午安喎!  

2. 之後老師比本大圖書叫佢地每人讀三句英文.

亞女話老師有講中文同英文的, 但無重組句子同問個人既野, 佢仲話係好多組小朋友同一個課室, 一行幾張椅, 有幾行椅排好, 佢地就坐係度等老師叫每組就每組出來玩喎.

**家長在waiting room等小朋友出來時, 我見下一批家長同小朋友上來in, 當時心想, 佢地都未出來, 何來有咁多課室佢地另一批in呢! 因同一時間有group A-G, 如分開課室in咪要六個課室, 但如同一時間兩批in咪要十二個課室, 所以亞女話全部組去哂一個課室應該是合理的.

仲有, 學校上年都分月份分組, 會唔會今年都係分開, 唔同出生月份考唔同既野.

翡翠級國民

UID 95767
精華 0
積分 261
帖子 217
閱讀權限 0
註冊 06-8-15
狀態 當前離線

引用 !reportpost_img! 回復

我個女係昨天 in 4:00pm, total 用咗40分鐘. 以下是她說的內容: 一共有4張枱.
1) 幫個雪人畫眼睛及手
2) 要讀 : 姐姐和媽媽一起唱歌
3) 英文句子 : I like read English story book
4) 1-5 數字卡排序
除了(2), 所有都係用英文問.

我個女大致上都係咁樣

睇黎都好多版本

回復 4# taktakb2006 的帖子

Similar.

1. Listen to a story shown on TV / projector screen, words only, no pictures, then answer questions on a worksheet (just point to the answers)

2. Listen to teacher's instruction to draw somethings on a snowman.

3. 4 Tables with 4 teachers :
a. find Chinese words on a paper, read chinese sentence, re-arrange a sentence
b. find Eng words on a paper, read Eng sentence, re-arrange a sentence
3. re-arrange no. 1-5 and put in folder with time limit
4. some general questions

No PTH.

同大家所講既差不多
其實小朋友講唔出都唔需要太擔心既
可能內容咁多佢地未必能夠逐一講出
而且面試左唔止一間
有時佢地會撈亂左的
有時愈問佢會亂咁講應酬你

好驚訝學校可以兩日內處理咁多人
但又好井井有條一d都唔亂
信上寫既面試時間係幾點就真係幾點入房
仲見到學校的舊生番黎幫手
呢樣就真係其他學校少見

希望阿仔有機會second in啦

你地既小朋友好醒目, 可以講返題目及成個過程出來, 反之我家小孩只懂講有數學題, 好似唔知發生過咩.

其實有時覺得自己都幾搞野, 個女得果5歲人仔已經要interview, 出來仲要問佢老師問左d咩, 佢答到我地其實已經好叻, 但我地又衰衰咁唔知佢地o岩唔o岩, 係到質疑佢地.

anyway, 其實大家的小朋友都好叻, 好努力! 回想自己細個5歲時可能係一舊蕃薯.

大家應該為自己的仔女拍掌

我個說人人都有4粒星, 換粒糖,  得一個冇糖, 可能不喜食糖, 所以我估是做完4個 tasks 就可以有星.

有雪人, 印左眼睛, 冇左nose and hand, 要幫佢加番, 中文就好似有唔知春天定咩字 (我唔記得..) 不過出奇地說唔好玩.. 可能個日佢狀態唔好..

原帖由 ms.bead 於 11-10-10 07:17 發表
呀女話最後佢有4粒star, 有d小朋友只係得2-3粒, 唔知係得分?定係只不過完成一個game就比一粒?

醒目開學勳章

回復 2# puiyingmama 的帖子

每位的小朋友都好叻.因要面對形形式式的面試

The tv is 海洋小英雄。 he always watched 442 (dusney junior) but not sure if this is true or not.. or watch too much tv and get "brain washed".

仲有,條片果個人唔知係唔係楊校長, 因為阿女同我講"片段入面果個係你頭先話帶眼鏡果個人" . 係入去interview之前我話左俾阿女聽帶眼鏡果個男人(當時楊校長有睇住我地全部小朋友上樓)係校長.

回復 5# puiyingmama 的帖子

我都覺得我地兩公婆幾衰下, 我老公問完又問, 亞女答完又答, 之後仲一句彈埋嚟話"之前咪答左你囉~~~"   其實都是想了解下佢考乜啫!

回復 50# miutang 的帖子

我個女仲離譜, 佢話: 房入面有10個SANDBOXES, 每個小朋友都要堆沙, 跟住就去左8樓個SWIMMING POOL游水. 學校有俾泳衣同埋毛巾佢地抺身, 不過無沖身喎!
佢只係IN左兩間學校巳經痴左!

王國長老

原帖由 stephanielum 於 11-10-10 15:31 發表
我都覺得我地兩公婆幾衰下, 我老公問完又問, 亞女答完又答, 之後仲一句彈埋嚟話"之前咪答左你囉~~~"   其實都是想了解下佢考乜啫!

我都會係咁, 明知問得多個女會覺得煩, 但又真係好想知面試問過乜野, 好想佢詳細講.

回復 1# hilarylau 的帖子

hilarylau, 你個女好攪笑呀, 佢唔想你太緊張, 想你笑吓似d.

回復 57# hilarylau 的帖子

‹ 上一主題|下一主題