用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家應為"普教中"好定唔好呢?
樓主: ykbb
go

大家應為"普教中"好定唔好呢? [複製鏈接]

原帖由 miffy 於 11-9-16 11:54 發表
唔洗咁激動喇, 其實佢地唔係普教中用家, 點講佢地都唔會明, 普教中提供到一星期十堂中文堂的普通話語境的功效, 跟一星期上一堂起兩堂止的普通話堂係完全唔同。

話時話, 我自己覺得學語言係十歲前學最好, 因為我識好 ...

你講得啱呀! 我都覺得學語言喺細個時學, 發音真係會好D, 因為細個唔怕醜, 從錯誤中學習, 但人大了, 會怕醜, 所以學到都唔係嗰樣嘢. 有好多時我講普通話都覺得好難發音, 就算發到, 又覺得唔好聽, 叫阿仔講一次比我聽, 個FEEL真係唔同o家! 佢聽得多, 所以知道d音係要發第幾聲先啱, 而我只知大約發音, 唔知幾時要變調.

原帖由 alice44 於 11-9-16 12:13 發表

你講得啱呀! 我都覺得學語言喺細個時學, 發音真係會好D, 因為細個唔怕醜, 從錯誤中學習, 但人大了, 會怕醜, 所以學到都唔係嗰樣嘢. 有好多時我講普通話都覺得好難發音, 就算發到, 又覺得唔好聽, 叫阿仔講一次比我 ...

agree!
我個囝d普通話叻我一千倍.
佢讀三年級識睇拼音+聲調.

現代中文應該用普通話/國語教的。用粵語寫白話文是經過轉換的。習慣用國語,寫中文才得心應手。

在中文小學除語文科外,都是用母語講解,讀課文,平時也用母語,何愁不懂粵語呢。

怕下一代說不準粵語嗎?我們這代用粵語教中文一樣有人說懶音。最重要是父母和廣播界說得準。

用國語學國語不只為了和國人溝通,還是學好中文的基礎。打開報紙,在專欄、副刊甚至新聞標題都看到港式中文,方言充斥;不錯我們讀得很親切,但有些土話外省人幾乎不能明白,而且不少字眼用諧音字或自造字充當,此類文章只能自囿於一隅,防礙流傳,又有何益。

原帖由 Kanba 於 11-9-16 14:30 發表
現代中文應該用普通話/國語教的。用粵語寫白話文是經過轉換的。習慣用國語,寫中文才得心應手。

在中文小學除語文科外,都是用母語講解,讀課文,平時也用母語,何愁不懂粵語呢。

怕下一代說不準粵語嗎?我們這代用粵語教中文 ...

我自己的立場是初小最好唔好用普通話教中文,到高小(3/4年級)後再普教中,我覺得對本地兒童中文基礎發展會較紮實.
如果比真正的普通話母語老師教過中文,你會發覺他們的用字方式,片語和香港一般文章的用語有不同.正如你看國內或台灣的電影,他們的日常用語跟香港是有分別.
若要求7,8歲本地小童用非母語學中文,我覺得會影響他們對中文的興趣和學習.所以有些人認為用普教中能我手寫我心,對孩子的寫作能力有提昇的作用.我認為是言過其實,本末倒置.想提升語文的能力,特別是寫作能力,我相信多閱讀是不二之法!

我從沒有認為用普教中會影響廣東話的學習,因為我們處身於香港這個廣東話的語景大環境,小朋友沒可能不能說流俐的廣東話.

我只擔心我自己的小朋友太早用普教中會影響他們中文的水準發展.從來都是先由最基本的母語學好,才發展其他外語,能讓小孩在語文上的根基更鞏固!君不見現在有些人中文錯字百出,例如:贊成,不是讚成;不准,不是不準,這些我們小學一,二年級已學的詞語還未弄清楚.

其實,每個家長都對自己的小朋友有不同期望;大家認為對子女是最好的教學方式,是沒有對或不對之分;只有不同人有不同的選擇罷了.

若有得罪,請多多包函!

回覆 45# hongkeikei 的文章

再者,香港有些中小學將普教中班設定成'精英班',也是令部份家長對普教中班趨之若鶩的原因之一;有時會令人忽略了母語學中文的好處呢!

小兒小學時廣教中, 全班普通話佢算最好, 但音唔夠正.
小女現在普教中, 普通話仲勁, 比阿哥更好, 好後悔冇俾阿哥讀普教中.
經常返大陸工作的人, 會告訴你, 純正普通話比中文書寫重要得多.我非常認同.

原帖由 KK07 於 11-9-16 11:30 發表
見你講到咁激動,等我又tune tune先.....

係呀! 我真係唔鍾意大陸老師係堂上要學生沒有任何critical thinking而去愛祖國, 歌頌三十年建設偉大架, 我唔敢話個個都係咁,但機會好高.  至於學英文.....老實講, 教grammer ...

何以見得大陸老師會有你所講的舉動呢?
我不是激動,只是覺得應該要尊重老師,不可亂扣帽子!

那個比喻沒有錯!只是不適合比喻在你身上罷了!

回覆 45# hongkeikei 的文章

善意討論, 勿怪.

\\小朋友太早用普教中會影響他們中文的水準發展.從來都是先由最基本的母語學好,才發展其他外語,能讓小孩在語文上的根基更鞏固!\\

台灣人上海人學中文也不用在初小先學台語滬語.

\\君不見現在有些人中文錯字百出,例如:贊成,不是讚成;不准,不是不準,這些我們小學一,二年級已學的詞語還未弄清楚.\\

錯別字和用國/粵語關係不大.

\\國內或台灣的電影,他們的日常用語跟香港是有分別\\

港味太重的中文是不是好中文?

\\用普教中能我手寫我心,對孩子的寫作能力有提昇的作用.我認為是言過其實,本末倒置.\\

白話文,白話是普通話. 當然好文章還有扎實內容和文學修養. 但至少說白話寫白話比說粵語寫白話直接.

\\想提升語文的能力,特別是寫作能力,我相信多閱讀是不二之法\\

用普通話也可以多閱讀.

小兒自小一起普教中, 並沒有中文基礎打不好的問題. 學過的中文字, 也懂粵音國音. 相信很多小朋友也一樣.

其實反對普教中既家長又唔駛咁睇少小朋友既能力(當然因人而異)。尤其係依家電視新聞又有字幕, 好多小朋友已不知不覺間吸收了很多粵語字詞。

身邊亦認識有學校用普教中既小朋友(小一、二), 佢地隨時手執報紙、書籍也可以用正確廣東話讀出其內容。

至於中文課文, 要佢地用普通話/廣東話讀, 亦沒有問題!

醒目開學勳章

回復 50# babybear 的帖子

babybear,

我同意小朋友看CARTOON / OTHER TV PROGRAMME 都可以從字幕中學到生字及讀音。(但有些家長只給小朋友看英文卡通,好可惜!)

回覆 3# Kanba 的文章

\\想提升語文的能力,特別是寫作能力,我相信多閱讀是不二之法\\
十分贊成

個人意見,題目"普教中",我估想講既係小朋友吸收中文會唔會差左.

我大囡細囡同一間學校,大既粵教中,細既普教中,可能係細囡仲係初小,暫睇唔到有物野優勝之處,課堂上用多左時間教拼音,有D地方反而係無大個個教得咁清楚(如筆順),咁當然細囡D讀音會比大囡好,但大囡有獨立普通話堂,拼音比細妹學得好,好難比較,我估可能要等我細囡再大D,上到高小先知兩者分!

,不過因每個人都係唔同,同一個方法兩個小朋友都可以有唔同效果,所以好難講.

回覆 1# Lulu0820 的文章

「課堂上用多左時間教拼音,有D地方反而係無大個個教得咁清楚(如筆順)」
我也深同感受,課時就是固定咁多,有得必有失!我兒從小一普教中,聽說能力好,但中文字…… 讓我再選,初小1 & 2廣教中;中、高小普教中

回復 26# 瑩瑩老豆 的帖子

我都好認同廣東話先係我地既母語,我地既根,

唔可以為左"多一把利刀"or 大勢所而無左自己既根,

而且廣東話發音反而比普通話仲難,更要花時去學,

細細個學好母語最為重要,

我支持"廣教中"再另教普,

普通話唔難學架,

我都係出黎做野先學,

咪同大陸人一樣溝通到.

但,

而家個教育制度又好似將語言分grade,

英文班比普通話班好,

普通話班比廣東話班好.....

只為追求風氣,

不去尊重自己既語言.....

我而家先發現,

找一間係"廣教中"既學校,

唔易.....

原帖由 youma 於 11-9-16 21:39 發表
小兒小學時廣教中, 全班普通話佢算最好, 但音唔夠正.
小女現在普教中, 普通話仲勁, 比阿哥更好, 好後悔冇俾阿哥讀普教中.
經常返大陸工作的人, 會告訴你, 純正普通話比中文書寫重要得多.我非常認同. ...

我有大陸朋友講,

其實大陸好多人既普通話發音都唔凖,

佢都係上到大學先有上堂修正返,

我信架,

上得多大陸做野既人就知喇,

個個都有鄉音.

同意, 我覺得生活在香港, 由小時候已一直用開廣東話, 如果上到小學用普通話, 只怕提高不到學習興趣, 普通話係重要, 卻及不上提高中文學習興趣更重要, 只有多閱讀明白了中文課本上的意思, 相信更有幫助, 學校每一星期已經有2課上普通話, 再同佢出面學, 相信得益可能更大~

原帖由 hongkeikei 於 11-9-15 16:19 發表

小學主科是用英語教,中文用普通話教,令到佢中文的基礎能力差了些,對上中文堂的興趣也較低!母語學習幾時都係易明,易表達,上堂時師生的互動學習效果更好!雖然經過六年普教中,她的PTH有一定水準,但我都寧願先將中英文 ...

醒目開學勳章

講真我比較讚成用自己既母語教中文,點解要用普通話教中文?一直以來都係用廣東話教架啦,點解要變?呢度係香港,唔係大陸。不過我都係俾阿仔入左普教中,鬼叫佢阿媽係大陸人,老實講,如果我係香港人,我一定唔會俾阿仔入普教中,一個星期2堂普通話,6年小學,我覺得一定會識講囉,要咁精做咪呢?

原帖由 LilianLegend 於 11-9-17 23:39 發表

我有大陸朋友講,

其實大陸好多人既普通話發音都唔凖,

佢都係上到大學先有上堂修正返,

我信架,

上得多大陸做野既人就知喇,

個個都有鄉音. ...

講得對,大陸最標準普通話發音咪新聞報導員囉, 就算北京操正宗白話有幾個?  隨時撞個卷舌卷到暈既哈爾濱口音,西安陝西口音更難捉,這真係要當地生活才聽慣.

原帖由 Kanba 於 11-9-16 14:30 發表

怕下一代說不準粵語嗎?我們這代用粵語教中文 ...

我讚同你的說法, 但港式中文,中文水平下降,是否等於改用普教中就解決問題那樣簡單? 那教改要英中100%課時要用英語授課,香港學生過去十年的英語水平有進步嗎?
像其他mami說,我覺得多閱讀才是提高語文水平的不二之法.
‹ 上一主題|下一主題