用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田區最難入的幼稚園!
樓主: airwaves88
go

沙田區最難入的幼稚園! [複製鏈接]

回覆 40# gigiso 的文章

奇怪, 上小學派位係電腦抽籤bor.

sorry, 我講得唔清楚, 我意思係考名校的成功率, 即私小及直資, 九龍塘o個間有優勢, 但火炭o個間就冇咁好, o個時個老師咁講我咁聽, 到最後我地都冇報呢間學校

另想補充,其實好多幼稚園每年都會公佈派位%,派位派得好無可否認係出名及多人爭既原因,咁事實九龍塘的而且確派到其他九龍區名小學的機會大好多啊,淨係呢點已經有分別。
如果唔係為派位咁當然冇問題
不過其實唔需要比較,兩間校網唔同,target既小學亦唔同

gigiso,

過左咁多年,真係好唔同!

火炭分校要考直資/私校的一樣考到,派原區band1小學比例亦非常高!

感覺上九龍塘的學校升小比較好係因為父母都一心安排讀直資/私校,而火炭的父母部分一心派原區band1小學,根本冇去考直資/私校!

其實make sense,揀得火炭樂基的,就係鍾意佢細校,好照顧小朋友,好開心...注重小朋友多於是否名校/派位好唔好...有咁既想法既父母咪未必想去考名小學囉!

我唔敢講火炭樂基係好top,但各方面好balance吧~

原帖由 gigiso 於 11-5-31 22:27 發表

我大仔2003年出世, 當年報k1時 (即2005年) 九龍塘o個間d老師講過, 火炭分校派位冇九龍塘o個間咁好, 呢個可能係原因之一。
不過過左咁多年, 可能有唔同呢! ...

以我所知依然是火炭的派位比較弱,不過用派位結果去比較,又真的好難知道那一所學校比較好(所謂好的定義是什麼???愛心?教的課程深淺??小朋友開心??學校野心?....).選擇兩區學校的家長,在心態上大部份都好唔同,加上兩間學校校長的心態又唔同,好難去比較.
以我個人看法:我覺得沙田hkps比較好,原因有愛心,校長很注重小孩的感覺,對家長都很好,校長對老師好嚴,要求好高....但因為校長重心不是放在出外考名小,不過她也會幫大家叩門(以沙田學校為主),加上在沙田一直讀落去的家長,本身也以選擇沙田小學為主的人,所以.........................派小學一直沒有另一間的強.有錢的沙田人都好多讀--國際小學,家庭一般的都選沙小,呂明才這些第一級小學...(入男女拔,英華...不是沒有,只是沒有那麼多!)

所以很看家長你本身是那種人???而決定那一所hkps合乎你!不過入到兩間你先煩啦~~

原帖由 jcmchan 於 11-6-1 15:16 發表

以我所知依然是火炭的派位比較弱,不過用派位結果去比較,又真的好難知道那一所學校比較好(所謂好的定義是什麼???愛心?教的課程深淺??小朋友開心??學校野心?....).選擇兩區學校的家長,在心態上大部份都好唔同,加上兩 ...

咁其他幼稚園複製樂基(ascot)呢個模式, 是否就會成功?
‹ 上一主題|下一主題