用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ ...
樓主: neko1234
go

有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ [複製鏈接]

Thank you tsangnamnam! But I find that SP convent primary school locate in 港島區,I live in shatin, may not think of this! Thx thx ur help!!!!

To simsimwong:
你住沙田, 可以考慮聖羅撒, 佢幼稚園喺九龍界限街. 小學喺清水灣道, 直屬中學喺沙田.
不過小學係津校, 幼稚園生只在叩門時有利.
又或者聖心, 不過小學亦係津校, 又係叩門時有利.

Tsangnamnam,
U r so nice and helpful! What nursery ur girl study now? Add oil together :)

回覆simsimwong

To simsimwong,
唔使客氣.
我個都係女, 啱我有少少資料啫.

我女女讀TP SPCN, 因為要跨區, 佢最終適應唔到要轉校. 不過, 9成唔會轉, 多數考慮搬入去都唔轉.
一來, 佢好慢熱, 出去考名校實唔夠你地叻仔叻女爭, 所以我都唔打算考.
二來, 我前日見校長老師好好人. 我女好喜歡呀.

我8 , 希望你地唔介意我來加把咀~

To Galic,
我諗住址唔係學校嘅concern, 你心儀邊間?

原帖由 駿熙媽媽 於 11-5-15 14:19 發表
大包圍....有校收再算

我都係咁諗

大家好! 我來報到!

我仔7月, 沒有n收, 已放棄, target 九龍區的k

性格超慢熱...很擔心

原帖由 iris5a 於 11-5-16 11:07 發表
大家好! 我來報到!

我仔7月, 沒有n收, 已放棄, target 九龍區的k

性格超慢熱...很擔心

九龍邊區係你target? 定係九龍就ok?

原帖由 tsangnamnam 於 11-5-16 13:37 發表

九龍邊區係你target? 定係九龍就ok?

我應該會報培正&民生, 不過以佢慢熱的性格, inerview一定衰, 一定無望, 因此只係即管報下.

最怕係屋村k都唔收佢.

我有俾佢上playgp的, 不過性格始終.....

其實我覺得真係心儀o既都去試下啦,小朋友的發展,幾個月可以快到你唔信,依家未係好叻講野,可能11月(大部份幼稚園的面試日期)開籠雀咁
同埋,唔好只target 9龍的名校,都要考返d區內學校會比較穩陣,競爭太大,一校在手感覺都冇咁驚
加油!!

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-16 14:22 發表
其實我覺得真係心儀o既都去試下啦,小朋友的發展,幾個月可以快到你唔信,依家未係好叻講野,可能11月(大部份幼稚園的面試日期)開籠雀咁
同埋,唔好只target 9龍的名校,都要考返d區內學校會比較穩陣,競爭太大,一校在手感覺都冇咁 ...

同意! 因此更加擔心屋村競爭好似無咁大的都唔收佢時.....

原帖由 iris5a 於 11-5-16 14:25 發表

同意! 因此更加擔心屋村競爭好似無咁大的都唔收佢時.....

屋村k都可以報多幾間^_^
同埋有d 屋村k似乎係用先到先in先收的機制,可以留意下

好彩青衣啓思收晞晞
就算K1考唔到心儀的K
可以係啓思直升K1

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-16 14:31 發表

屋村k都可以報多幾間^_^
同埋有d 屋村k似乎係用先到先in先收的機制,可以留意下

多謝你的鼓勵! 我會積極留意! 即使遠少少都有殺錯無放過! :loveliness:

你有2個仔仔? 幾多歲啊? 可以指教下我點樣打開下我仔慢熱的性格嗎?
謝謝!

原帖由 iris5a 於 11-5-16 14:41 發表

多謝你的鼓勵! 我會積極留意! 即使遠少少都有殺錯無放過! :loveliness:

你有2個仔仔? 幾多歲啊? 可以指教下我點樣打開下我仔慢熱的性格嗎?
謝謝!

大的k2,細的黎緊9月k1
唔好講指教,我就是考k路途充滿考驗先入黎搭句咀xddd
其實考k黎講,我覺得慢熱都唔一定唔好,我感覺有d學校都喜歡交靜乖巧的小朋友,而且並非所有問題都要開口答,有d 做下task就ok,有d就直頭只係group in,小朋友剩係玩,老師observe,其實都可以target 下呢一類

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-16 14:46 發表

其實考k黎講,我覺得慢熱都唔一定唔好,我感覺有d學校都喜歡交靜乖巧的小朋友,而且並非所有問題都要開口答,有d 做下task就ok,有d就直頭只係group i ...

其實佢除左唔會開口答野, 最大問題係會好似一塊膏藥咁貼住你對腳! 講真我係interviewer都唔會選呢個小朋友! 再加上pc我知是個人in的, 喊硬 !

多謝你同我傾計~可以和你做個朋友嗎?

原帖由 iris5a 於 11-5-16 14:50 發表

其實佢除左唔會開口答野, 最大問題係會好似一塊膏藥咁貼住你對腳! 講真我係interviewer都唔會選呢個小朋友! 再加上pc我知是個人in的, 喊硬 !

多謝你同我傾計~可以和你做個朋友嗎? ...

咁都仲有好多k係父母陪住in o既
唔駛客氣,我都係入黎8掛下je,考k呢part我過哂關了,黎緊到阿哥考小學xd

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-16 14:46 發表

其實考k黎講,我覺得慢熱都唔一定唔好,我感覺有d學校都喜歡交靜乖巧的小朋友,而且並非所有問題都要開口答,有d 做下task就ok,有d就直頭只係group i ...

嘩..原來係經駛豐富的媽咪, 要叫聲你師姐至得

你快d講下你的報K心得啦 !!!

原帖由 neko1234 於 11-5-16 15:01 發表

嘩..原來係經駛豐富的媽咪, 要叫聲你師姐至得

你快d講下你的報K心得啦 !!!

我失敗經驗就多的是xdddddddddd
我大仔考8中2,依家讀緊呢間都係waiting入
細路就考4中3,會同哥哥一齊讀,如果唔係有阿哥,佢唔駛旨意考到~_~

不過如果想報sc,真係要早少少準備,去年報名表係極速派完(按:所謂極速係一日之內已冇左,第2朝上網睇已經見佢寫派哂表),而佢要求的信封是4.5x9.5(應該冇記錯掛),雖然我唔覺得個信封size係會左右決定,不過可以o既話咪預備埋囉,萬事俱備就一見到網頁有資料公佈就可以action了^_^

‹ 上一主題|下一主題