用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基 - 請統計大家是申請 國際班 or 中英班? ...
樓主: baby_suen
go

樂基 - 請統計大家是申請 國際班 or 中英班? [複製鏈接]

hihi 傻太,
i have also got THINK pm offer and requested to change for AM is possible on registration day.  But i haven't called the school and ask about the progress.  Can you tell me why they tell you there is NO chance?  Thanks so much.

原帖由 傻太 於 10-12-13 11:39 發表
thanks for u blessing ar...

if think offers am class, we wont need to be so struggled lar...

already written the request letter for changing am class but they replied LOW chance on th ...

附近啦  北角我只係報左蘇浙, 只果收我諗都要搭保母車啦, 因為條長命斜打風落雨行上行落好危險

原帖由 ling121933 於 10-12-17 10:12 發表
你都係將軍澳架?

原帖由 rw 於 10-12-17 10:31 發表
hihi 傻太,
i have also got THINK pm offer and requested to change for AM is possible on registration day.  But i haven't called the school and ask about the progress.  Can you tell me why they tell yo ...

我果日嬲嬲地(因為幾個offer唔湯唔水), 打左去藍田問可唔可以transfer過去讀上午, 當然唔得喇, 我咪鬧佢&要求退番$40面試費&文件囉...(當日我同老公晨咁早分別去九龍塘(我排2x)&藍田(老公排第5)排隊, 學校之後打黎話只可以揀一間, 係就一早講明喇, 時候唔係錢呀?  請假唔係錢呀??  (我個囝係藍田/官塘見完都係收&收am咖, 講真, 係本區考黎考去都係果班人, 就算唔得我條氣都順d丫, 但排哂隊/俾哂錢先話唔俾見... )

過左一日, 反而係九龍塘think打俾我, 話藍田果邊要佢地退番俾$40俾我...我再問番轉am既問題, 佢話: 上年都係得一個轉到, 你自己諗下喇...

可能我同佢嘈佢先咁答我喇...

不過我覺得最乞人憎係兩間都係講到: 你有得讀已經好好咖喇, 出面好多人仲等緊or無得讀...

----------

原帖由 kristinecheng 於 10-12-17 15:19 發表
傻太,我估我就係你講係同區考黎考去嗰班人其中一個,哈哈。而且同你一樣,都係陀緊2nd b去in,好辛苦。

其實我對think既攞表同註冊安排都覺得麻麻地,攞表限4小時內要人排長龍(當日好媽咪同我一樣係大肚婆係出邊排都唔開個班 ...

面試果日, 我作小產唔敢亂走, 老公一個帶左佢去咋, 光頭仔見9am, 8:45老公打俾我: 學校無開門喎... ...原來佢帶左個囝去藍田呀.... ...

我都覺得健康表&自動轉帳form個感覺唔好, 我老公好穩陣的, 佢係自動轉帳張表填埋銀碳($5,xxx), 但交時學校話唔可以寫銀碼, 我真係想知點解...

btw, 我會prefer THINK > YORK...

我驚以下意見講左會俾人勁插:
我無報York , 如果我水頭充足一定報, 原因:
1. 提供公開試俾你番大陸考, 早人一步攞多d cert 去同人fight 名小學
2. 有領禮班 - 雖然出哂報紙俾人勁罵, 但係為左個5分, 好緊要既5分, york, 值得讀

原帖由 snow228 於 10-12-17 16:07 發表
1. 提供公開試俾你番大陸考, 早人一步攞多d cert 去同人fight 名小學
2. 有洗禮班 - 雖然出哂報紙俾人勁罵, 但係為左個5分, 好緊要既5分, yo ...

我報左無去in, 水頭就算夠, 有得揀我都唔會揀俾人掠...:;pppp: ...我覺得間學校怪怪地, 幾 下...

我識兩個, 一個舊年面試全程喊, 乜都無做過, 都收; 另一個今年間間reject(唔係waiting, 仲要一月出世), 都收....

其實我當初都無諗過報樂基ka, 之前對佢認識唔係好深, 講出名sc, kv 仲出名, 不過經其他人討論完一番後先發覺佢幾好.  其實我一心想亞b 讀so 浙, 我in 完更鐘意呢間學校, 不過in so 淅當日亞b 係訓覺時間, 勁唔合作, in 得唔係甘好, 都寄望不大
如果今年樂基, so 浙都唔收, 我計過數出年k 要報20間, 真係辛苦哂亞b同c6

----------

----------
原帖由 snow228 於 10-12-17 16:07 發表
2. 有領禮班 - 雖然出哂報紙俾人勁罵, 但係為左個5分, 好緊要既5分, yo ...

I would not consider York at all. I don't like this school and I disagree with their whole philosophy. It is not my cup of tea.

People think sc and kv are more famous mainly because the two kgs have longer history. hkps is a very good school being admired by many parents in recent years. Therefore competition is so keen to get in.
‹ 上一主題|下一主題