用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔會唔會無書讀
樓主: loyeewah
go

細仔會唔會無書讀 [複製鏈接]

You cannot imagine that many of them come to join the interview Kg... at least I found that many mama cannot speak well Cantonese.
原帖由 josephts16 於 10-12-1 01:05 發表
又唔好將個出生數字放到咁大, 事關呢几年既出生數, 佔四成係內地孕婦生既...

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-2 21:53 發表

嘩,你都眞係好勇喎!我都有交留位費,買個安心!

我連St. Nicholas都無交,個囡幫我慳咗$1,320!

我B係0808,算唔算係細? 而家係屋村讀n1, 留左k1 位! mos 靈糧, 收pm, 唔留位, 因兩間質素相若, 靈糧又唔就腳, 校舍無而家n1 校大, 九龍塘in 創價, 培正, 另in 屋對面一間, 因口埤好好, 又近, 三間等 result, 一月等in 禮賢, 又係貪佢口埤好........但愈呢愈平常心, 因就算九龍塘全部好好彩收哂, 都要計下搭校車時間, $$$ (因佢重有一個哥哥, although 讀津小),  會唔會今三歲人仔好辛苦! 最後或者唔轉校, 不過interview 過程仔仔好開心, 因為我同老公都無壓力佢!  anyway, all 細b, 加油!

原帖由 josephts16 於 10-12-1 01:05 發表
又唔好將個出生數字放到咁大, 事關呢几年既出生數, 佔四成係內地孕婦生既...

個四成內地孕婦既老公咪又係香港人.

唔係細仔無書讀, 係可能無你想佢一定要入o既名校讀o者, 呢d唔關大細仔事

我個女係0812尾超細女,interview咗都有啲offer。不過我又有啲驚佢細得滯唔適應。但係出年嘅人仲多,所以有得入就入咗先算!

原帖由 titanlow 於 10-12-3 09:45 發表
唔係細仔無書讀, 係可能無你想佢一定要入o既名校讀o者, 呢d唔關大細仔事

I'm 0809 mami.  My B just got the offer from Victoria E/P class. hehe

So small B also got chance!

Hi lauwsver,
我個囝同你個女一樣,08年12月尾,啟思收am班,我又係擔心他會唔會細得滯,阿囝講野幾叻,中、英文都ok 不過,我擔心佢K2唔夠力寫字,大、小肌肉唔ok 所以都報樂基Pre-Nursery,今日interview,個外籍Miss勁讚佢。因為人問佢What is your name?
佢居然答My name is HimHim. 係St. Cat又唔見佢講!所以小朋友差1個月已經差好遠
原帖由 lauwsver 於 10-12-3 12:22 發表
我個女係0812尾超細女,interview咗都有啲offer。不過我又有啲驚佢細得滯唔適應。但係出年嘅人仲多,所以有得入就入咗先算!

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 09:40 發表

st. nicholas我連去in都無去, 因撞左時間, 又覺得就算收左都會讀york, 所以無去到! 我都係用左$660買個安心, 現在sc收了, 我都唔知今個星期hkps interview去唔去好呀! ...

我同兩位媽咪一樣, 第一間in york, in 得好好收咗,都無留位. st nicholas又係撞kv無in. 而加sc收咗am 英普班, 安心晒!
我個細仔係1009bb, 又要擔心多一次. 不過希望用train大仔方法train細仔,一樣考到好kg.
其實我覺得考k1已經好過n1, n1細仔真係好難入同名kg. 大仔好彩剛剛插班入km 讀n1, 佢一班23人,只有1個9月小朋友, 1個10月(即我個仔), 同一個12月(不過未知係07年10月定係08年10月),可見學校根本唔多收細b....

‹ 上一主題|下一主題