用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧幼稚園真垃圾
樓主: cwy666
go

藍田靈糧幼稚園真垃圾 [複製鏈接]

我是一個今年apply 了N1 班的媽媽..
我都對藍田靈糧堂有少少意見想分享一下~

由網上.apply一刻.
1) 佢個eApplication 真係好唔掂..
如: 公司名只係.defined 左.20 個位... 好多公司個名都好長架喎.

2) upload document 只限.1MB, 無得.Pre-view... 呢d 都係小問題.

3) PDF Generate 除左.IE 外, 唔.support 其他.browser

4) 呢個令我非常不滿......
佢Generate 網上申請表條.link 係用by get 既.method 去做, 即係get link 既key 去.generate 張.pdf.. 而個.key 係小朋友既身分証.number....  佢明明有申請編號唔用..走去用小朋友個身分證number 做黎..  唔通個申請編號有重複嗎..

咁其他人知個身分證number 而又有.apply 既話... 咁可以打上去..睇返晒.d 資料囉....

佢學校website 一早寫明, 話10月中會收到面試日期, 11 月頭會面試... 但到10 月中收唔到, 我打去問先知話太多申請表而改期...咁你可以.email 返.d 家長話返佢地知丫.. 又或者update website.. 但我完全見唔到.... 咁小事都handle 唔到, 我好難令我相信佢行政有幾好囉...

到我, 收到.email 通知面試日期
我既時間係星期五下午. 咁我要返工... 我嘗試打去問, 可唔可以改時間...

一聽電話位小姐, 令我好.hard feeling...  我問佢, 可唔可以轉時間..

佢第一句就答..: "我地成千幾人報名, 個個都話轉, 我地點轉得咁多呀..." (我一隻字都無打少, 無打多俾佢.., 佢係咁答我.)

我覺得你reply 我話唔可以轉咪ok 囉..

最後, 有d 朋友仔話佢地.interview time 係.08:15.. 對一個BB 黎講會唔會太早呀..... 等佢呆下呆下黎見咩..

"成千幾人報名" 甘利害?  

n 班每日有幾多間間英文堂同普通話?

香港分校小一派位幾好.  K1 可唔可以選香港分校直升

k1 係咪有學卷?

回復 42# snow228 的帖子

我打去問, 佢係咁講...

我仲聽朋友話佢有.1200人報名爭.120 個學位.

但係唔係真我唔知~

我親自去改時間,她也是和我說她們有成千人報

原帖由 sweeticandy 於 10-11-12 13:05 發表
我是一個今年apply 了N1 班的媽媽..
我都對藍田靈糧堂有少少意見想分享一下~

由網上.apply一刻.
1) 佢個eApplication 真係好唔掂..
如: 公司名只係.defined 左.20 個位... 好多公司個名都好長架喎.

2) upload document 只限.1MB, 無得.Pre-view... 呢d 都係小問題.

3) PDF Generate 除左.IE 外, 唔.support 其他.browser

4) 呢個令我非常不滿......
佢Generate 網上申請表條.link 係用by get 既.method 去做, 即係get link 既key 去.generate 張.pdf.. 而個.key 係小朋友既身分証.number....  佢明明有申請編號唔用..走去用小朋友個身分證number 做黎..  唔通個申請編號有重複嗎..

咁其他人知個身分證number 而又有.apply 既話... 咁可以打上去..睇返晒.d 資料囉....

佢學校website 一早寫明, 話10月中會收到
面試日期, 11 月頭會面試... 但到10 月中收唔到, 我打去問先知話太多申請表而改期...咁你可以.email 返.d 家長話返佢地知丫.. 又或者update website.. 但我完全見唔到.... 咁小事都handle 唔到, 我好難令我相信佢行政有幾好囉...

到我, 收到.email 通知
面試日期
我既時間係星期五下午. 咁我要返工... 我嘗試打去問, 可唔可以改時間...

一聽電話位小姐, 令我好.hard feeling...  我問佢, 可唔可以轉時間..

佢第一句就答..: "我地成千幾人報名, 個個都話轉, 我地點轉得咁多呀..." (我一隻字都無打少, 無打多俾佢.., 佢係咁答我.)

我覺得你reply 我話唔可以轉咪ok 囉..

最後, 有d 朋友仔話佢地.interview time 係.08:15.. 對一個BB 黎講會唔會太早呀..... 等佢呆下呆下黎見咩..

多謝家長的支持,由於報名人數接近一千三百多人,學校必須安排在兩天內完成面試,為免引起混亂,實在難以另行個別調動面試時間,敬請家長見諒。有關本校員工在解答 閣下查詢時所引起之誤會,本校謹在此向 閣下致歉,並已立即跟進及改善。

關於網上申請系統的問題:
1.
鑑於PDF的位置有限,我們希望在字體大小與最多的字數中找個平衡點,所以20字數足夠應付大部分的情況,如果不敷應用,請以縮寫代替。

2.
因為遞交申請需要上載3張以上的圖片(相片、出生證明、入數紙),為避免同一時間有過多的大圖片上載而引致網絡塞車和減少家長在上載圖片的等待時間,
所以我們希望家長將圖片縮小為1MB左右,謝謝您的配合。

3.
匯出PDF只支持IEFirefoxSafari,其他的瀏覽器暫不在我們的測試範圍,相信我們的網頁已經支持絕大部分的瀏覽器。

4.
網上申請系統使Session記載資料的,Session ID的特性是它是唯一而且有時間限制的,當關閉瀏覽器以後Session ID就會被刪除,當用戶在開新的瀏覽器瀏覽網上申請系統匯出的PDF頁面時,舊Session的資料是無法被看到的,請家長放心。

歡迎家長隨時向本校提出善意的提點及建議,謝謝!

藍田靈糧幼稚園

入到籃田靈糧堂n1 對出年考香港靈糧堂k1 會唔會有幫助?
‹ 上一主題|下一主題