用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2010 年9月升小三家長
樓主: qkhui
go

2010 年9月升小三家長 [複製鏈接]

學校一年級及二年級都把17/9 的默書提前在 15/9 默書, 因為 17/9 學校有 function嘛.

但唔知你哋三年級有無唔同.

原帖由 囡囡媽 於 10-9-9 15:06 發表
請問是否15/9,而不是22/9考英默呢? 我個囡寫手冊寫得好唔清楚呀!

改了15/9 星期三! 因為學校17/9 有家長參觀學校!
原帖由 囡囡媽 於 10-9-9 15:06 發表
請問是否15/9,而不是22/9考英默呢? 我個囡寫手冊寫得好唔清楚呀!

醒目開學勳章

你地小朋友d功課老師有無收梨改? 呀仔話數學科精進/長河, 中文補充練習做左都唔收, 上堂只係講答案, 佢地自己tick就算.

係呀! 都係佢地自己tick. 我諗可以快d比返佢地再做掛 , 見佢地近排都係咁日日做!
原帖由 km1357 於 10-9-11 17:28 發表
你地小朋友d功課老師有無收梨改? 呀仔話數學科精進/長河, 中文補充練習做左都唔收, 上堂只係講答案, 佢地自己tick就算.

only對答案, 有無解釋ka le ? 暫時數學唔解釋都OK, 因為都係加減數, 但中文唔解又好似唔係太好...

原帖由 elainepekkle 於 10-9-11 21:49 發表
係呀! 都係佢地自己tick. 我諗可以快d比返佢地再做掛 , 見佢地近排都係咁日日做!  

醒目開學勳章

你地有無收到張通告話 :
貴子弟已獲選為2010 年度 中文 / 普通話 / 英語初級組 / 英語高級組 集誦隊成員,並將於十一月中至十二月中期間代表學校參加第六十ニ屆校際朗誦節。故 貴子弟需參加集誦練習,直至比賽完畢為止。

但係根本無得比揀唔參加??
要直接同老師講先可以唔參加.

係老師選ka..你小朋友小二時應有不錯的表現, 所以我估小三就比老師選去, 代表學校參加...

原帖由 km1357 於 10-9-17 11:57 發表
貴子弟已獲選為2010 年度 中文 / 普通話 / 英語初級組 / 英語高級組 集誦隊成員,並將於十一月中至十二月中期間代表學校參加第六十ニ屆校際朗誦節。故 貴子弟需參加集誦練習,直至比賽完畢為止。

但係根本無 ...

好像係小朋友舉手有興趣參加, 然後經老師評審, 如果入選, 老師會派通告.

但係根本無 ...

因為太早回校, 所以仔仔唔參加AR?
我女兒要搭校車, 所以可以很早回到學校, 咁先可以參加, 否則我都唔會 比佢參加.

但係根本無 ...

醒目開學勳章

原帖由 elainepekkle 於 10-9-17 16:35 發表
因為太早回校, 所以仔仔唔參加AR?
我女兒要搭校車, 所以可以很早回到學校, 咁先可以參加, 否則我都唔會 比佢參加.

係呀, 佢唔想太早返, 所以咪唔參加.
今年又多左d課外活動, 真係唔想太多比賽.

功課又多佐.. 真係幾吃力...

原帖由 km1357 於 10-9-18 16:37 發表

係呀, 佢唔想太早返, 所以咪唔參加.
今年又多左d課外活動, 真係唔想太多比賽.

差不多返佐學1個月啦, 亞仔話佢都仲未集中到精神上堂, 成日都發夢... 激死...

原帖由 qkhui 於 10-9-20 12:05 發表
功課又多佐.. 真係幾吃力...

我就覺得女兒心散咗, 沒有之前小一, 二咁專心! 不過, 我覺得可能係同D老師有關, 成日話之前邊個老師教就好了. 每個老師都有唔同風格, 小朋友接受就話好, 否則可能會影響佢地上課的心情!
原帖由 qkhui 於 10-9-28 12:30 發表
差不多返佐學1個月啦, 亞仔話佢都仲未集中到精神上堂, 成日都發夢... 激死...

醒目開學勳章

今年d老師好似係嚴左, 要求都高左, 家長會班主任一開始就話讀得精玲班就一定要求高, 要自理,...又話家下仲有d同學未交齊功課, 帶漏通告...  

係老師分佢地讀所謂o既精英班, 依家都係初初返佐一個月, 要佢地一下子習慣靠自己寫手冊, 真係難o的, 依家仲要係無得比機會, 一唔記得就要寫去手冊78頁, 真係....

原帖由 km1357 於 10-9-29 11:48 發表
今年d老師好似係嚴左, 要求都高左, 家長會班主任一開始就話讀得精玲班就一定要求高, 要自理,...又話家下仲有d同學未交齊功課, 帶漏通告...  

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 10-9-29 12:43 發表
係老師分佢地讀所謂o既精英班, 依家都係初初返佐一個月, 要佢地一下子習慣靠自己寫手冊, 真係難o的, 依家仲要係無得比機會, 一唔記得就要寫去手冊78頁, 真係....
...

我認同學校可以用學生既學習能力分班, 因材施教好正常, 學習能力高d既可以教快d教多d, 學習能力稍弱既可以教慢d教少d, 但並不是係其他方面有唔同要求, 始終是小三既小朋友, 咁樣好易會打沉佢地既自信同返學既心情, 仲阻礙佢地既發展.

係, 我同意你所講, 應要比多o的信心佢地.

原帖由 km1357 於 10-9-29 14:02 發表

我認同學校可以用學生既學習能力分班, 因材施教好正常, 學習能力高d既可以教快d教多d, 學習能力稍弱既可以教慢d教少d, 但並不是係其他方面有唔同要求, 始終是小三既小朋友, 咁樣好易會打沉佢地既自信同返學既心情, ...

你們入去內聯綱睇下email, 老師比佐o的班相我地

原帖由 qkhui 於 10-9-29 14:51 發表
係, 我同意你所講, 應要比多o的信心佢地.

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 10-9-30 16:55 發表
你們入去內聯綱睇下email, 老師比佐o的班相我地

3A唔見有比班相我地  

醒目開學勳章

各位3年級家長, 知唔知聽日英文默書,老師加果 7 個生字,係就咁默生字,定係要默句子,又或者只係會響個生字前加 "a" or "the"??
‹ 上一主題|下一主題