用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開始準備幫仔仔考k1而做功夫啦!請過來人幫幫手!!! ...
樓主: luiflora
go

開始準備幫仔仔考k1而做功夫啦!請過來人幫幫手!!! [複製鏈接]

原帖由 kiukiu2006 於 10-4-26 22:18 發表
報讀幼稚園要預早部署,因為有些學校錯過了就沒有資格取報名表,如BB係2008年1月至12月,就會係今年9月就要查詢報名事項。除了注意日期外,其實最重要選擇甚麼幼稚園,其實真係好多值得注意的事項,尤其是2008年出生的BB,出生率都 ...

Please pm me too

agree, 就算比小朋友上面試班, 但都唔代表佢每次表現好, 小朋友 interview好講心情, 我ar仔in 左幾間, 除左1間唔收, 全都都收, 唔收個間係佢差到無論, 唔理老師兼搞亂. 但當然, 你認為個小朋友表現好, 但可能老師唔係咁諗. 所以, 千其唔好比壓力佢地.

荷花出gei書, 其實唔算詳盡(尤其本大書, 只係講每大區例如中西區某3-4間學校), 又貴又唔抵買, 因為我之前都買過1本大同1本細, 但如果要買, 我建議買細本, 因為會有更多資料, 雖然2本有提及某學校interview模式, 但都只係表面嘢, 如果你決定幫小朋友報那一間, 咁不如在BK問吓其他過來人好過啦.

而且, 教育局website入面有晒每間幼稚園資料, 好過買荷花書 http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

原帖由 Pertra 於 10-5-1 16:40 發表
Interview 真是看運氣及小朋友本身的性恪,有準備是好事,但大人去見工都有失手,何況是一個幼童? 真是由上天安排.........

d書太大路, 我覺得睇完都等於冇睇, suggest上bk睇, bk d資料絕對好過d書好多, 勤力d既話可以睇返最近一年既post, 包有得著, 我就係人辦^^

各位媽咪, 如果仔仔係 interview 時唔彩老師, 又周圍走, 你地有咩辦法令佢合作d?

請PM me.

tks!

原帖由 kiukiu2006 於 10-4-26 22:18 發表
報讀幼稚園要預早部署,因為有些學校錯過了就沒有資格取報名表,如BB係2008年1月至12月,就會係今年9月就要查詢報名事項。除了注意日期外,其實最重要選擇甚麼幼稚園,其實真係好多值得注意的事項,尤其是2008年出生的BB,出生率都 ...

基本上冇辦法, 因為佢地真係好睇心情, 鍾意答你唔鍾意睬你都傻, 最慘係你冇可能控制佢gei情緒同行為, 唯有在interview之前同佢講定, 入到去乖乖地, 唔好四圍走, 老師問你嘢要答佢, 咁就獎你乜乜乜啦, 因為真係冇法子ga, 唔通你當住老師面前鬧佢打佢咩?

原帖由 calbee6 於 10-5-2 23:04 發表
各位媽咪, 如果仔仔係 interview 時唔彩老師, 又周圍走, 你地有咩辦法令佢合作d?

Would you please also PM to me ?  Thanks.

please PM me thznks

kiukiu2006, can u email me to [email protected]
thanks very much.

pls pm the info to me.
Thank you!

可否PM給我? 謝謝!

可否PM給我? 謝謝!
[email protected]

其實除左做research, 大家更重要係有好多基本野要平時教識小朋友。唔好臨interview先問人到時老師會問乜,因為知都冇用,你冇可能要兩歲人仔背答案。我個仔舊年考完k1,可以同大家分享吓少少經驗:

don'ts:
- 帶埋工人
- 打/鬧
- 好緊張咁逼小朋友答問題,幫佢補位話「佢平時識ga...」
- 唔好chanllenge任何職員,唔好麻煩巴閉,因為所有人嗰日都係busy到死
- 唔好帶大大個奶粉袋,輕便為主

平時要教曉小朋友以下嘅野,養成習慣,等佢到時發揮,學校會睇得出你係咪一個有quality嘅家長

- 打招呼、say bye bye,細b唔講野都起碼識hi, bye,叻D就叫姐姐、握手等等

- 坐定。大家可以買set kids chair + table喺屋企train 吓坐定睇書、玩玩具。離開要放番好座位

- 笑容。

- 常識。平時多d同小朋友出街同教佢周圍嘅野,例如去supermakert,你可以教佢去supermarket shopping, 坐trolley, 俾錢、生果蔬菜,總之所有正常小朋友都會有嘅經驗,都可能係interview內容。eg, 屋企、公園、沙灘 etc

- 基本知識:分辨顏色、型狀同matching,識砌積木、body parts

- 最好冇著片

- 保持interview當日心情愉快,佢百厭你都要忍吓

- 唱歌。唔係間間要你唱,唔係唔唱一定唔收,不過最好有一首有動作嘅傍身

- 衣著:clean and tidy. 男仔恤衫jeans波鞋、女仔one piece + leggings 咁上下就ok. 有d人著到好「行」,同其他小朋友拍埋就顯得好好笑

could you pls  pm to me or send to [email protected]

thanks a lot!

可否PM給我? THX so much~

剛剛這年經歷了大仔考p1, 細仔考k1 的日子, 有一點點的分享, 可給大家參考.
另外我囝今年考的五間幼稚園, 其中四間算是城中熱門的, 裏面有interview 的過程和問過的問題, 可給來年投考者一個參考
http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu/index?l=f&id=22

多謝你咁有心啊!!!同我地分享....
你講好多我都有同感架...
好多我都可以做到但佢仲未講嘢我就好頭疼啦!!!!

原帖由 pamelaywy 於 10-5-11 00:46 發表
剛剛這年經歷了大仔考p1, 細仔考k1 的日子, 有一點點的分享, 可給大家參考.
另外我囝今年考的五間幼稚園, 其中四間算是城中熱門的, 裏面有interview 的過程和問過的問題, 可給來年投考者一個參考
http://hk.myblog.y ...

could you pls  pm to me or send to

[email protected]

醒目開學勳章 王國長老

各位,
如想拿資料, 請自行PM 該會員. 不要在版面留下沒有讀取性的文章! Thank You!

版主 - JoJo

報讀幼稚園要預早部署,因為有些學校錯過了就沒有資格取報名表,如BB20081月至12月,就會係今年9月就要查詢報名事項。除了注意日期外,其實最重要選擇甚麼幼稚園,其實真係好多值得注意的事項,尤其是2008年出生的BB,出生率都幾高,所以,幼稚園的競爭都幾大,而且幼稚園的安排對日後升讀小學有者莫大關係,我知道有個講座好有用,有興趣的2008年的BB媽咪,我可以pm資料俾你地!希望幫到大家
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題