用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生 ...
樓主: llc
go

LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生 [複製鏈接]

Re: LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生

llc 寫道:
不是我的一廂情願, 而學英文不是一朝一夕, 可能是他在聖若
望的底子打得好, 才有今天的成績

其實就算不是"LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生"有囝囝囡囡讀梗聖若望的家長都心中有數,學校英文程度點樣。不需勞氣
Hello! 我叫Vincent[url=]ImageShack[/url] :-D :-D :-D

Re: LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生

如果你有咁好文筆, 教吓自己的仔女先啦

你對該校冇信心, 就唔會俾自己的仔女讀, 現在只係加強了信心.

歡迎思路、文筆...都高深既BK mami 出手, 冇有怕

BB爸爸,

起碼朱錦春小學的學生勝過其他有名的小學, 真是可喜可賀

llc及其他sjc學生家長, 使咩理人講咁多丫, 一句講晒: LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生, 有冇人知第二名係乜水, 讀乜學校, 第三果個又係, 列個表囉, 不過第一果個都係sjc出來的, 其他落後的努力啦, 否則又一則新聞, sjc兩連冠~

拗乜叉丫, 做人要有志氣, 唔夠人咁叻, 咪再努力d囉, 鬼叫自己唔爭氣咩, 爭一分又好, 半分又好, 要有良性競爭心態, 要有容人之心, 呢d咁簡單o既家長都受唔到, 又點去教個細嫁??? 而家d人真係唔懂得風度.......
我們應該感恩 神的話語令人清醒

簽名被屏蔽

一間學校有一個半個成績好(你地講緊英文呀可?)既學生唔出奇呀,如果該學生係sjc考第尾既,去到la salle 考第一先係新聞

咁唔駛返學啦, 阿媽阿爸教咪得羅, 如果係冇用, 咁唔知為咩入41校綱呢?

我要澄清我絕對係聖若望學生的家長, 你們不用懷疑

如果唔抵得人地學校學生有好成績, 現在轉校仲黎得切, 不過唔知收唔收你啦

llc
想請問你係未sjc家長呢?  

當然係

簽名被屏蔽

bk影響力都唔細喎,我見都冇mud bk家長交留位費(新會員除外)

tiggger 寫道:
[quote]
llc 寫道:
當然係

真是可喜可賀, 冇交留位費俾聖若望的家長可以放心了 : [/quote]

聖若望冇收, 就更加放心啦

表妹去年亦在此校(sjc)畢業..... 對此校既意見係一般... 而因為去年的升中問題.. 我更覺有以下問題... (我表妹是美國移民回流的)....
1) 小六成績平均在80分以上..... 可是選校時...老師卻說不用選太好的school...因為位少.. 而我地就覺得30個意願. 當然想將好既放係頭幾位
2) 小六的活動... 什麼聖誕表演... 表妹因為在外國住了一段時間.. 比較open... 化了妝, 穿了露背裝.. 老師卻沒有意見..... (可能我比較土.. 覺得小朋友唔應該咁.. 當然佢父母都可以係一個問題)
3) 升中自行申請... 德望女中... second in.... failed....
4) ... 升中的結果..... 大出意料之外... 去了"新亞中學"... 老師說還好的.. 不太差.. 而有些同學去了"地利亞" "新法".... 當天四出找學校... 最後... 只有直資既中學收佢...
5)... final... 德望有位.. 收左佢.. but 佢school 要我表妹summer holiday 補習.. 因為佢地話.. sjc 既課程比佢地低, 怕我表妹追唔上.... 因為令我表妹唔開心.. 佢話佢係sjc 係top 個個.. 佢唔想down grand 自己.. 佢想返其他中學.. 當然... 呢個係無可能啦...

llc
其實我唔係想講d 咩.. 而係... sjc 有幾好.. 何需在網上"大事宣揚"... if 你地既小朋友係入面講, 你地ok 咪得羅... 又唔係有人要你地一定要show off 有幾好.... 人各有志... 而且... 第一名又如何 .. 你有無去search 過一d 讀完之後, 係中一係全級包尾個d 呀 ??? ... 學校好唔好.. 都係睇個別人既心... 考第幾都唔會有用羅....

** 以上屬個人意見***

Josephine :-P

你地如果知該校考第尾的如何, 你們都可以公告天下, 如將人地的好成績公開, 就叫show off , 咁其他人在bk講人學校唔好的, 是否立心抵毀, 他們只係去過面試, 可能沒有...

My kid just move to SJC in the beginning of Nov from Victoria K - Causeway. It's good news to heard  LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生. At least, I found out this school have the good training scheme to train-up the child. In the beginning, I'm not really like my kid to change because everybody know Victoria K is a very good school and a lot of negative comments in SJC, but my wife just push me to go to the interview and leave the decision making to me. Be honest, the staff, teacher and school is not bad. Finally, I change my mind and let my kid join this school in Nov and my kid has been assigned in the K2 banana group. Note: they are lot of the classworks to do in school, if the kid is not love to study they are very difficult to catch up the school stanard. And I still need to spend at least 2-3 hours at home to teach him make sure he will not fail in this coming examination wk.

Hi danielboy,

Sorry for late reply.

My son now study in Kentville Kinder. I like "KK" is a traditional school.

My friend's  daughter change to YMCA in Tsim Sha Tsui.  Because she says YMCA english better than SJC.  Her daughter now love to speak english at home.

llc,
咁等你小朋友係乜乜名校考第一既消息啦喎,咁你地學校咁勁,我諗連dgs, maryknoll convent...............都唔敢咁話個個學生有咁成績呀...........你好野呀

德望 is a very top school, maybe they expect all the student should have at least two grade higher level to join their 中一. I understand SJC primary school always take one more grade high study, P1 student is required to learn P2 material. Finally, at least your 表妹 accepted by 德望, is it right?
‹ 上一主題|下一主題