用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 經過幾個月面試後,你地有無總結
樓主: BBLOVEMAMA
go

經過幾個月面試後,你地有無總結 [複製鏈接]

總結:
我估唔到我大囡只 in 2間 而2間都收..
我真係好開心,不過到最後我地都無報讀
因為大囡係屋村一間唔出名讀緊 n1

無,一個個小朋友,你果個越IN越好,我果個最初果幾間都幾好,但近排唔知仲咩,問親佢野都話"我唔知,我唔識呀"連interview都係咁,比佢激死

原帖由 倬瑩meme 於 10-1-10 02:28 發表
原來小朋友interview同大人一樣,都係需要累積,女女in左過兩三間之後,一次比一次更好,有冇同感呢?

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-1-7 17:16 發表
如果可以從頭再做,你地會掂安排..
我知要in甘多幼稚園,我就一開始讀d有n班直上k1
唔使甘煩,你地呢?
好既多數無N1
依家好多都讀緊n1, 可以直上k1但唔讀考過

多謝關心

St Cat收左阿囡(好似中六合彩),起碼佢都有間好學校收。 contact左gh,佢地話巳收到我個case, 開學前如有位先通知我。

阿囡有左著落,起碼自己無之前咁慌慌失
原帖由 ericalui74 於 10-1-11 12:34 發表
請問你指最後都有學校收你女是不是gh呀? 我記得你另一個標題有講過會打去gh求位, 好想知你有冇成功到

總結: 細路係冇得逼

我都同意,小朋友一個一個,我小朋友可能同我地心態差不多,唔知係咪都有心儀KG在手後,小朋友同我地都鬆懈了,反而佢好似IN到都唔係左甘理D老師.....我都事旦左,當去參觀下學校及攞禮物甘.......HAHA
原帖由 candykiki123 於 10-1-12 12:54 發表
無,一個個小朋友,你果個越IN越好,我果個最初果幾間都幾好,但近排唔知仲咩,問親佢野都話"我唔知,我唔識呀"連interview都係咁,比佢激死

總結﹕唔知學校有乜收生標準 ~ 答岩晒未必收 ~ 唔識答又會收

我覺得可能係咁比分

小朋友坐定答問題佔 30分
父母屋企佔 30分
有上n班10分
唔洗用片片 10分
彩數佔20分

I think:
小朋友坐定答問題佔 50分
父母屋企佔 0分
有上n班 0分
唔洗用片片 0分
彩數佔 50分

agree~~

原帖由 pop 於 10-1-13 17:31 發表
I think:
父母屋企佔 0分
有上n班 0分
唔洗用片片 0分
彩數佔 50分
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

完全agree, but 都有部份mami 覺得彩數唔係佔最大,而係自己教得出色(當然這些mami 手頭上有幾個offer la)
我亦明天家庭教育很重要,就算自己個仔識飛,無彩數咩都唔使講,就等如中六合彩,無運點仲ar, 就算你識計到條數.有無用片片我都覺得唔關係.

I think:
父母屋企佔 0分
有上n班 0分
唔洗用片片 0分
彩數佔 50分

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得, 間間學校嘅要求唔同, 好難咁比較
好明顯有d學校睇家長, 有d唔睇!
有d觀察小朋友點玩玩具.. 好多都無

我覺得主要係睇:
1)老師對家長 & 小朋友有冇好嘅印象
2)彩數

agree

i think the teachers (interviewers) look for the children, they want to teach and parents, they want to deal with. On the other hand, they screen out the parent that they do not want to handle.

原帖由 0226 於 10-1-14 12:06 發表
完全agree, but 都有部份mami 覺得彩數唔係佔最大,而係自己教得出色(當然這些mami 手頭上有幾個offer la)
我亦明天家庭教育很重要,就算自己個仔識飛,無彩數咩都唔使講,就等如中六合彩,無運點仲ar, 就算你識計到條數.有無用 ...

I have applied many kindergardens for my daughter.  I found that most of them will not only consider the performance of the child but also parents.  May be there are so many babies born in these few years.

Since I can affect whether my child can enter a kindergarten, I feel guilty when I was not answers the teacher's questions satisfactory even though I thought my daughter performed very good.   

So parents need preparation before attending an interview!!

請問你女女讀那裡的面試班, 可否推介給我? 因我個女31/8出生又怕醜, 報左9間, 4間waiting, 1間 reject, 2間等消息, 2間等in, 心情差到極點!!

原帖由 mosibaby 於 10-1-8 12:19 發表
feel到今年真係好多人!所以唔敢抱太大希望! 起碼唔得都唔會好sad!

另外真係要漁翁撒網, 唔好坐定粒6以為in得好就一定收! 真係天外有天!

仲有真係要2手準備! 我個係細囡(8月尾)又超怕醜, 見到人唔出聲擰轉面, 見到 ...

其實我覺得又不用特別上面試班,例如上PLAYGROUP OR 有返N班都會好D,而且,唔係我覺得唔係小朋友表現好就收,因為我之前見一間KG,個小朋友不適,係全場表現最差個件,但竟收了PM CLASS,所以,係睇咩,無人答到你..

原帖由 Joyjoymum 於 10-1-14 17:34 發表
請問你女女讀那裡的面試班, 可否推介給我? 因我個女31/8出生又怕醜, 報左9間, 4間waiting, 1間 reject, 2間等消息, 2間等in, 心情差到極點!!

我好慶幸舊年不厭其煩咁同個女報左好多間pn, 當時好多人, 包括老公都話我誇. 而家睇返, 真係好彩舊年有咁做, 如果唔係今年全軍覆沒就真係唔知點算.

1. 一定要有間N班直上做BACKUP, 考其他K1幼稚園時無咁大壓力!
2. 阿仔鐘意左面試(我話同佢去做評估)呢個玩意, 所以一次比次好, 而家都話要去做評估, 唔怕陌生!
3. THX GOD! 頭3位都收左阿仔, 但會比佢留讀N班的學校, 因為呢間實在係一間相當唔錯亦係當初最想入既學校, 加上阿仔適應得好好, 所以唔轉去KLN TONG 學校了!

但對N班同K1既入學競爭真係好怕了, 想起P1就  

原帖由 elmolly 於 10-1-14 23:09 發表
我好慶幸舊年不厭其煩咁同個女報左好多間pn, 當時好多人, 包括老公都話我誇. 而家睇返, 真係好彩舊年有咁做, 如果唔係今年全軍覆沒就真係唔知點算.

I think:
父母屋企佔 0分
有上n班 0分
唔洗用片片 0分
彩數佔 50分

唔同意, 我個囝坐得最唔定嗰間反而收左
‹ 上一主題|下一主題