用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV失敗的家長別失望,不收更好!
樓主: bobomm
go

KV失敗的家長別失望,不收更好! [複製鏈接]

application form 係要填哥哥姊姊喺邊到讀小學,是否舊生,邊年畢業。

係未一定名校先收?at least,我個case唔係。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-12-7 15:12 發表
我都好想知,如果application form都冇問過哥哥姊姊喺邊讀小學,咁KV點知佢哋讀名校呢。反而我知有d有哥哥姊姊喺KV讀都會收到waitlist/reject喎!!

原來要填,唔該晒你clarify咗!!

原帖由 DicDic 於 09-12-7 17:01 發表
application form 係要填哥哥姊姊喺邊到讀小學,是否舊生,邊年畢業。

係未一定名校先收?at least,我個case唔係。

大仔讀一間要自己去考既私校, 無世襲, 但kv 收左細仔am class, 可見kv 唔係只著重睇兄弟姐妹讀邊間學校!  反而SC 要填埋父母中小學就真係佢地會點計分就好明確, 而且父母係名校生, 子女差不多入硬, 佢地到時咪講到由佢地出黎既學生入名校比率高law! kv 係無標榜佢地既學生每年入小學, even 你問老師佢地都會好gentle 咁話間間小學都有佢地既學生讀, 再講kv 仲駛咩用呢d 方法賣廣告招生, 佢都大把人報讀la!

原帖由 qchoir 於 09-12-7 14:14 發表
大家冷靜d. 我肯定KV不是考小朋友本人, 還會計算其他條件. 如果哥哥, 姊姊正在讀名校就一定收. 因為可以提高KV學生的入名校率, 籍此提昇它們的名譽.

各位已收又有哥哥 / 姊姊的小朋友, 請問您們的哥哥 / 姊姊是讀 ...

原帖由 nc2000 於 09-12-7 17:35 發表
大仔讀一間要自己去考既私校, 無世襲, 但kv 收左細仔am class, 可見kv 唔係只著重睇兄弟姐妹讀邊間學校!  反而SC 要填埋父母中小學就真係佢地會點計分就好明確, 而且父母係名校生, 子女差不多入硬, 佢地到時咪講到由 ...

SC 收咗我個囡,但我同老公都唔係名校出生. 亦冇大學,只係中五. 老公更唔係名公司同高級職員.

KV 係 waiting list. 我相信係緣份. 冇緣就莫強求. 唔會打求位信.

My son is very lucky to get a seat from SC, but I'm sure it is nothing to do with my or my husband's primary/secondary schools.  I studied in a primary school which had already closed down; my husband's was just a normal one.  Secondary school is also a "nobody".  While SC asks for this information in the application form, I don't think it is very important.

On the other hand, although my elder daughter now studying in a famous primary school, it is a girls' school  - no way that my little son would get into it.   Therefore, I could not agree with the comments that kids whose siblings are from famous schools would have higher chance of being accepted.

I could understand the feeling of being rejected.  However, as parents, we still have to uphold our core values and lead your kids by examples.  The result would not be altered by making complaints, or blaming others.  There are of course some factors outside your control, but it is life.

其實interview 期間,老師除了睇小朋友的表現,還有家長的表現,我想你小朋友應沒有問題,但你自己就.......,KV不收,應該不是你小朋友問題!
沒錯,對KV來說,不收更好!
原帖由 bobomm 於 09-12-7 01:13 發表
收成600學生的學校不去也罷!我都收到REJ.信說不收,非常失望,因為的確不明白KV的面試果真是考運氣。

我女06年11月大仔,現在已經返幼稚園差不多一年,可以自己食飯和如廁,早已戒片。考試那日,她都答塞問題(雖然蚊之聲),而且唱了 ...

下...5000個小朋友, 又幾勁喎...
咁咪就係囉...5000個小朋友, 如果有2000個都IN得好好, KV收600人, 咁就有1400個家長唔明點解唔收佢既小朋友, 之咪就係無咁多位囉
考唔到就話間學校唔好, 咁會教壞你個靚囡囡0架, 樣靚品臭仲黑人憎0架

原帖由 kin1181015 於 09-12-7 10:29 發表
佢地點選我都真係不大知道...好多人都話小孩表現好但REJECTED,但係有好多表現一般的小朋友就ACCEPTED.

不過點都好,呢一間係一間好學校...我就唔信如果唔好都有那麼多人去APPLY. 呢一點係不容置疑的, 1000-2000家長 ...

Hi! bobomm, my daughter is now attending 2-3 playgroup in Tutor Time Wow, one of her class teacher is a former teacher of Tsung Tsin Kindergarten, she told me that school consider not only the performance of the child, but also how they `feel' about the parents, are they nice? Are they easy to communicate?  As teachers are the one that communicate with the parents, that seems important to them, as nobody would like to handle difficult parents.

So, there's no need to feel bad as you cannot control the `feelings' of the interviewer.

For me it's just like a job interview, research shows that it's all about impression, nothing to do with ability.  In another word, that's feelings.

其實簡單D計一計,如果有三十個老師 in,每人要見200個小朋友,但平均只能選20個,運氣唔好可能只是你見D組老師太多好Fit小朋友。

其實你地唔使咁灰心既,我囡上年考時表現好好,都係waiting,我都有寄求情信和阿囡的Resume比KV,我好似寄左幾封後,12月尾就收到佢電話通知第一輪後備已收左我囡,我不知幾開心,其實有好多收左的都未必會去交留位費,所以你地仲會有機會...現在佢讀得好開心,佢不知幾鍾意返KV,真係有佢的魔力...

我個女kv 收左, 仲要係am, 佢in 個時好細聲, 又唔唱歌, 又唔講thank you, 又唔推chair, 不過老師話佢好斯文, 我以為佢都唔得,  我覺得kv 都好看家長既職業,(我只想到這個原因佢收我個女) 我個女in 3 間九龍塘, 5間local 都收

我就真係一d 都無寫求情信, 又或者我同老師既問答流暢,我既答案令佢覺得滿意, 我想kv 係想要一d 唔須要好叻, 但係要聽話既小朋友, 因為佢地既課程都須要小朋友好大既服從性

原帖由 carol716 於 09-12-7 23:46 發表
其實你地唔使咁灰心既,我囡上年考時表現好好,都係waiting,我都有寄求情信和阿囡的Resume比KV,我好似寄左幾封後,12月尾就收到佢電話通知第一輪後備已收左我囡,我不知幾開心,其實有好多收左的都未必會去交留位費,所以你地仲會有 ...

Really carol716 , are your kid is a 'big kid? actually my kid is on waiting list and just want to see any hope to have a 後備seat.  You said you got a call in December, when u received their waiting list letter? was it also in early Dec? if so, KV is so efficient as only after few week then can call up the waiting list parent.

agree!當年亞仔 in 咗3間,邊間收唔收全是心中有數. 但真係有很多父母覺得自己仔女好勁,完全睇唔到失敗原因.
其實樓主覺得kv唔好,咁仲要帶小朋友去in.

原帖由 helenli 於 09-12-7 10:49 發表
我當年in創價, 仔仔表現不錯, 但我的表現很差, 結果當然失敗, 我好明白失敗的原因, 因為我講的說話表現唔出我有明確的教育方針, 不夠成熟, 唔清楚學校理念, 學校唔收係好正常, 好合理, 我亦從中吸取教訓, 自我反省,  ...

原帖由 qchoir 於 09-12-7 14:14 發表
大家冷靜d. 我肯定KV不是考小朋友本人, 還會計算其他條件. 如果哥哥, 姊姊正在讀名校就一定收. 因為可以提高KV學生的入名校率, 籍此提昇它們的名譽.

各位已收又有哥哥 / 姊姊的小朋友, 請問您們的哥哥 / 姊姊是讀 ...

I know a few bro and sis of my girls class mates that could not get.  My son got place, whether having bigger sister is help?    My son performed very well at his interviews and got 4/4 and 1 waiting at SC.   The teacher at a couple of them even indicated that a place will be offered.

我地都有同囡囡考kv. 但最後因同維多 撞期. 最後唔考kv, 因為 kv 出名功課多同深. 唔係我地想要既野. 去報名都係人報我報.
雖然 維多都唔收我囡囡. 因佢唔肯係陌生地方跳舞 . 但我都冇後悔唔試kv 喎.

噤妳是不是自己親手寫和是寫給校長or校監呢?

原帖由 carol716 於 09-12-7 23:46 發表
其實你地唔使咁灰心既,我囡上年考時表現好好,都係waiting,我都有寄求情信和阿囡的Resume比KV,我好似寄左幾封後,12月尾就收到佢電話通知第一輪後備已收左我囡,我不知幾開心,其實有好多收左的都未必會去交留位費,所以你地仲會有 ...

原帖由 bobomm 於 09-12-7 01:13 發表
收成600學生的學校不去也罷!我都收到REJ.信說不收,非常失望,因為的確不明白KV的面試果真是考運氣。

我女06年11月大仔,現在已經返幼稚園差不多一年,可以自己食飯和如廁,早已戒片。考試那日,她都答塞問題(雖然蚊之聲),而且唱了 ...

我好明白你的心情!!1.你不是想表達看不起被錄取的小朋友2.你也只是想安慰自己和安慰同病相憐的家長3.你是想發洩一下心情並無心傷人.對吧??希望我真的了解你,因為我的故事和你有一點點像,之前我的寶貝面試7間學校全收,我覺得學校是公平,因為他真的表現出色,在不知不覺中,我對他充滿自信,在11月面試沙田樂基,他只發揮八成功夫,我回家難過好久,我不敢相信和接受.我也在幼兒園那兒大寫文章(我小孩是報明年兩歲班),不過我沒罵人,因為我比你幸運,是他表現不突出,但是我心態和你一樣都是不敢相信自己所接受的事實,為什麼到了我們的年齡都無法接受失敗???因為我們已經被小孩之前的成績,弄亂了我們的腦筋,我們驕傲了,自大了....所以變成無法面對失敗!!一天一天過了,12月去面試9龍塘樂基,小孩又回到從前,表現得非常好!!回到家,我突然明白一切,這是上帝的安排,如果上帝沒給我機會學習失敗,我那知道平常心對待小孩??小孩在沒壓力之下,他那會很天真的表現他自己呢??!不論此校給予的結果是什麼,我已經給他100分了!!我學會了,平常心面對得與失,得不自大,失不自卑,過程努力,結果隨緣!!如果家長也不懂得平心靜氣接受失敗,小孩也會學了!!因為一個快樂的人不是擁有得多而是計較得少!!不要我們小孩的學校,順它吧...上帝會安排一所更合適我們寶貝的學校!!!同時我們也應該祝福成功升上該校的小朋友及家長!!!學校要他們一定有他們好的原因!!

原帖由 luiflora 於 09-12-8 11:28 發表

我好明白你的心情!!1.你不是想表達看不起被錄取的小朋友2.你也只是想安慰自己和安慰同病相憐的家長3.你是想發洩一下心情並無心傷人.對吧??希望我真的了解你,因為我的故事和你有一點點像,之前我的寶貝面試7間學校全 ...
‹ 上一主題|下一主題