用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發.....現代的母親
樓主: BBLOVEMAMA
go

有感而發.....現代的母親 [複製鏈接]

原帖由 ngmyan 於 09-11-25 17:42 發表
仲要偷偷地找messenger幫我交Registeration fee 呢,因佢只比1天4個鐘返工時間交

我好彩呀.我2個老闆都幫個女搵學校 (佢地搵有錢佬學校)
佢地都成日用COURIER去交表. 我照用.送去九龍塘要加唔知幾十蚊.加囉..老闆無投訴

原帖由 ac917 於 09-11-25 18:08 發表
我為左阿女仲預備搬屋,當幫個女退學時(之前讀緊間新界區的KG的pre-nusery),個班主任覺得我不應為個女安排哂一切,話佢大左未必鍾意,又問我咁搬法經濟有冇問題?之後問我想阿女讀邊間KG,我話報左St. Cat及Kentville,佢話未聽過 ...

你果個老師真係....你同佢講不如你都轉校啦.果邊人工應該會高D
為左個仔佢10個月既時候我賣左間新界屋.租左一年村屋(當時人人話我勇) 到佢24個月我係34網買番間屋. 62 99當我傻婆.好在我而家賺左...如果唔係有排比人笑傻婆
不過好彩老公係成件事上面全力支持我

原帖由 NICOLE123 於 09-11-25 22:41 發表

你果個老師真係....你同佢講不如你都轉校啦.果邊人工應該會高D
為左個仔佢10個月既時候我賣左間新界屋.租左一年村屋(當時人人話我勇) 到佢24個月我係34網買番間屋. 62 99當我傻婆.好在我而家賺左. ...

原帖由 NICOLE123 於 09-11-25 14:55 發表
最慘都係d老人家唔明我地攪咁多野做咩
為咩洗呢d 錢同浪費時間
成日都話你成個仔做醫生律師呀
無咁大個頭唔好帶咁大頂帽
是但樓下果間未得囉 (其實我樓下係維記xddd)
仲有身邊既同事又當我地係怪人...

其實我只係想 ...

完全說中我的心底話
我99成日都唔like我搵d九龍塘幼稚園
話果到d人成日扮晒野......又話d c9揹晒名牌袋
但我唔care人地ga目光囉
我剩係care我個女係可以起成日好好ga環境到長大
唔想佢講屋村學校, 同埋d大陸人仔女一齊讀書......
唔係貪名唔名校囉...有時真係唔明d老人家點諗...
唔係想佢地ga下一代ga下一代好架咩...
好彩我老公明白...我係唔會理我99999999....

原帖由 chung222 於 09-11-25 13:50 發表
這個月真係好辛苦!寄信到十一月不停面試,我又大肚,一月預產期,重要個個WEEKEND帶佢面試,好攰!現在又好緊張,日日去睇相箱,明知十二月頭才有結果啦,都要日日去開相箱 ...

"日日去開相箱" me too!  so poor! almost become crazy la!!!

完全同意, 係我心聲的說話.~~

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-11-25 12:48 發表
搜集資料...查問口碑...交申請表...準備面試....等待結果...有喜有悲...就是我們這一代父母.

其實近這數月,註足在此網業巳是本人離不開的工作加娛樂,相信在同一時間,同一面試埸地,同一心情的人,亦應該不少.

搜集資 ...

原帖由 LamSaSaBB 於 09-11-26 00:51 發表

"日日去開相箱" me too!  so poor! almost become crazy la!!!

我都係,諗起都好好笑

原帖由 jswailam928 於 09-11-25 23:37 發表

完全說中我的心底話
我99成日都唔like我搵d九龍塘幼稚園
話果到d人成日扮晒野......又話d c9揹晒名牌袋
但我唔care人地ga目光囉
我剩係care我個女係可以起成日好好ga環境到長大
唔想佢講屋村學校, 同埋d大陸人仔女 ...

得罪講句:D老人家好中意彈3彈4,有咩理由管埋人地點揀KG架,望都望個孫同D上流社會小朋友做同學LA,唔通一世做屋邨仔咩

哈哈...我都有諗過如果我係SPCC做個秘書仔咪可以有分加囉....傻左XDDDD

原帖由 Jeco 於 09-11-25 18:08 發表
係咁上網查資料, 近視都深埋, 眼都模埋, 就黎盲添啦!!

Me too

原帖由 happysusuki 於 09-11-26 06:38 發表
哈哈...我都有諗過如果我係SPCC做個秘書仔咪可以有分加囉....傻左XDDDD

我老公叫我留意下有無咩學校請校工喎
佢想入去hei 番2年

原帖由 NICOLE123 於 09-11-26 09:44 發表

我老公叫我留意下有無咩學校請校工喎
佢想入去hei 番2年

同我o既想法系一樣...如果加埋系舊生..."入梗"啦..

回覆 45# LamSaSaBB 的文章

仲要係明知道12月先寄信都要日日走去睇下信箱有無信, 唉.................

簽名被屏蔽

原帖由 Beantwins 於 09-11-26 10:40 發表
做左媽媽後, 我都覺得煩得老公多, 而家爸爸的角色變得很重要,亞女選幼稚園的事, 都願意一起去分擔, 當然我們是逐步做沒有想得太多, 因環境因素變化太大, 到了選小學又會另一場遊戲....父母們..加油 ...

系呀....honey有左幾個月...家下即系離八卦..原來搵幼稚園可以咁..精彩...搵資料既深入情況..仲厲害過寫論文...

我只係想呢個痛苦過程盡快過去
原帖由 mwssdwbw 於 09-11-25 19:34 發表
回想去年這個時候,我也是幫我的小女兒報了10家KG, 每天工作至晚上9點多,還有回去幫她練習,模擬面試(中文跟英文),午飯時間還經常SURF BK, 瞭解interview的方式,問題,衣著等, 真的好累。到差不多派結果的時候,每天check 信箱,差點 ...

你好叻!好眼光!

原帖由 NICOLE123 於 09-11-25 22:41 發表

為左個仔佢10個月既時候我賣左間新界屋.租左一年村屋(當時人人話我勇) 到佢24個月我係34網買番間屋. 62 99當我傻婆.好在我而家賺左. ...

agree~ c6覺得我報得太多,(6間咋大佬!).呢個世界真係可以6間都reject你,隨咗報多幾間,我地仲可以做乜?

我講咗好多次佢知,佢都唔記得我報咗哪幾間.那我索性印個list畀佢,叫佢自己上網睇吓d學校簡介,點知佢又唔睇.

唉....

原帖由 cattylui 於 09-11-25 17:49 發表
莫講話老人家唔明,有時連自己老公都唔明 佢話報咁多間,搞到屋企氣氛好緊張 大哥,我訓唔安食唔落都係想幫阿女揾間好學校啫,我都好大壓力架mouth:" />  ...

幼稚園階段只是父母的開步, 現感覺到壓力, 面前還有很長更崎嶇的路要行, 經過近期面試, 令我感受不少, 面試成功與否並非關鍵於小朋友的能力, 相信大部份家長認為自己小朋友是最好, 最叻, 所以期望越高, 失望越大, 我本人就唔會輸打贏要, 說學校怎樣不善, 因為再說亦無補於事, 我覺得學校選生準則非一般家長容易理解, 相信會夾集其它因素,如果唔成功其實冇必要花時間再考究,眼見唔收, 家長失望, 收了下午要寫信求轉上午, 唔收, 又要寫信求位, 有幾間收, 又要左諗右諗,真係辛苦了家長! 但學校如面試好求奇, 的確令家長好不安,好似叫我地來陪跑, 我曾跟一些讀緊band1小學生家長傾過, 差不多都說小朋友同大人好辛苦, 有些跟我說, 如果你個女有幸入到名校, 你最好遲工唔做,陪個女一齊讀, 唔係就趕唔上, 唔做野, 我諗唔是每個家庭可以負擔起, 聽來好驚, 退後一步想, 有D小朋友可能有學習障礙或身體缺陷, 我地有正常健康的小朋友豈不是好幸福, 家長為何還要自尋咁多煩惱?

原帖由 深井DY 於 09-11-26 05:38 發表

得罪講句:D老人家好中意彈3彈4,有咩理由管埋人地點揀KG架,望都望個孫同D上流社會小朋友做同學LA,唔通一世做屋邨仔咩

咪係囉...佢真係好無聊, 注重人地搓咩車,揹乜野手袋把鬼咩
注意下間學校係咩學校, 可以比到d乜野下一代好好過...
同d老人家講野真係...........................浪費氣力~
‹ 上一主題|下一主題