用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010 K1 - 根德園
樓主: ricefamily
go

2010 K1 - 根德園 [複製鏈接]

其實當日我個小朋友表現都ok,但講到語言,我話mama & bun bun講英文,grandma & papa講中文,佢就好似有d唔happy.我都知佢地係中文為主...可能會甘,而唔收我個女.

仲有兩星期就有 RESULT,  到時大家上嚟報料咪知係咪淨收大仔囉. 我個女8月出世去 IN 靈 X 堂. 個老師態度唔好.但呀囡所有都做倒. RESULT 係 waiting list. 翻轉頭諗個老師態度同 kv IN 時個老師態度一樣,我相信呀囡都係冇機會. in KV 時呀囡所有都做倒. 如果結果唔收,我會話係學校的損失呢.

睇下你同學校有無緣份, 有的話就會遇到好老師in. 就算小朋友表現好好, 但老師唔識同都無用. 睇彩數多過睇表現.
原帖由 linglingng 於 09-11-24 11:34 發表
仲有兩星期就有 RESULT,  到時大家上嚟報料咪知係咪淨收大仔囉. 我個女8月出世去 IN 靈 X 堂. 個老師態度唔好.但呀囡所有都做倒. RESULT 係 waiting list. 翻轉頭諗個老師態度同 kv IN 時個老師態度一樣,我相信呀囡 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 gigi812 於 09-11-24 12:05 發表
睇下你同學校有無緣份, 有的話就會遇到好老師in. 就算小朋友表現好好, 但老師唔識同都無用. 睇彩數多過睇表現.

本來我對KV無乜特別感覺
自從in完之後, 阿仔講咗好幾次"要返九龍塘嗰間新學校~"
搞到我個心好唔舒服.. 我地當初只係話去同老師傾計, 都無話要佢去返學嘅, e+佢咁講.. 雖然話in時表現都ok, 但係唔知點面對"得失", 真係第一次, 唔識點同佢講! 舊年報兩間N班都收咗.. 嗰時佢亦未識講鍾意唔鍾意~

我同你一樣, 對kv開頭都無咩感覺, 但in完又覺得幾好. 所以而家好心急 !!

原帖由 小曳人 於 09-11-24 12:18 發表

本來我對KV無乜特別感覺
自從in完之後, 阿仔講咗好幾次"要返九龍塘嗰間新學校~"
搞到我個心好唔舒服.. 我地當初只係話去同老師傾計, 都無話要佢去返學嘅, e+佢咁講.. 雖然話in時表現都ok, 但係唔知點面對"得失",  ...

原帖由 ysnmama 於 09-11-23 22:51 發表
有些家長常常因為學校不收, 就說成因為子女是細仔細女的關係. 那麼人家的細仔細女又收呢?  藉口總是自己找的. 出生率高...可以有大仔多亦可能大部份也是細仔.  根本不知當中如何分佈出生月份吧. 考幼稚園考不到因是 ...

係咁o架,香港地有d家長成日覺得自己個細路叻到識飛,又唔知天外有天,人上有人。唔合佢地意咪數間學校唔識貨,又作埋晒細仔唔收論,住公屋唔收論,用英文in唔收論o黎平衡心理和向親朋好友交代點解間學校唔收。

有d重死,明明自己冇水準害咗個細路都唔知,聲大夾惡!

簽名被屏蔽

我也曾見一些家長常常高調地說自己女兒在校內校外也取很多獎項. 說話能力又好. 樣樣皆能. 但考小學也未有著落. 歸咎於是細b. 他們始終不接受人外有人, 天外有天的道理.

我認為如果學校深深認同小朋友"能達標有能力又是他們杯茶". 我相信學校不會夾硬因為細b而不收.

如果是我. 我會認為我小朋友其實已盡力. 只是現今實在有太多十八般舞藝樣樣皆能的小朋友及願意栽培的家長. 很難比下去.

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-24 18:27 發表

係咁o架,香港地有d家長成日覺得自己個細路叻到識飛,又唔知天外有天,人上有人。唔合佢地意咪數間學校唔識貨,又作埋晒細仔唔收論,住公屋唔收論,用英文in唔收論o黎平衡心理和向親朋好友交代點解間學校唔收。

有d重死,明明自 ...

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-24 18:27 發表

絕!!!

原帖由 ysnmama 於 09-11-25 09:01 發表
我也曾見一些家長常常高調地說自己女兒在校內校外也取很多獎項. 說話能力又好. 樣樣皆能. 但考小學也未有著落. 歸咎於是細b. 他們始終不接受人外有人, 天外有天的道理.

我認為如果學校深深認同小朋友"能達標有能力 ...

所以e家咪禁多大學生終日呻「懷才不預」law,haha

原帖由 WLM 於 09-11-24 23:02 發表
Totally agreed,  they want to know how much you can spend on your BB and how you take care your BB.  My son also small BB, he can speak English more than Chinese,  both of the teachers are very nice a ...

仲有d人成日講到自己個小朋友, 只適講英文, 唔識講中文, 所以學校唔收, 因為kv重視中文.   佢地真係唔知, 學校都有收, 只講英語的小朋友, 人地d父母連中文都唔適講, 學校都照收, 主要係看父母吧!  如果個父母解釋到, 要小朋友讀這間學校的原因, 而老師又觀察到個家長個真心, 點會唔收.
以前, 我個仔k1就有個同學, 無中文名, 只會講lock lock聲英文, 咁又點解釋.
仲有, 我仔以前的kv同車同學, 佢inv k1都係只識英文, 直到佢考小學(旺角山頭上的名校)都係用英文, 人地又咪係kv出來, 英文又咪一樣lock lock 聲, 語言能力係天生, 係叻人就叻人.  係輸咗就輸咗, 我一直都信這一套, 唔會胡扯理由出來.

說得好 .
原帖由 ysnmama 於 09-11-25 09:01 發表

我認為如果學校深深認同小朋友"能達標有能力 ...

未係,邊有細仔唔收論,住公屋唔收論,小朋友係學校杯茶就收架啦

原帖由 GogoCheung 於 09-11-25 10:17 發表

仲有d人成日講到自己個小朋友, 只適講英文, 唔識講中文, 所以學校唔收, 因為kv重視中文.   佢地真係唔知, 學校都有收, 只講英語的小朋友, 人地d父母連中文都唔適講, 學校都照收, 主要係看父母吧!  如果個父母解釋 ...

Agree with your points, acceptance is based on the performance at the interview - both kid and parent.  KV senior teachers are very experienced, they know how to pick winners.

做乜事大家講到咁怒氣?細b 五條只答到兩題,大b五條答到四題,個比例好似好正常,而個亦到信老師有經驗判斷細b既能力到位未。但問題係學校有無set到個比例呢?定係一個水平所有bb要答到三/四題至合格呢,根本就無人知﹗

我亦有同感, 天外有天, 人外有人; 我個女去左SC & KV interview, 兩間學校既面試佢都有正確地回答所有問題, KV要唱歌佢亦有唱, 無扭計, 有推椅, 有講BYE BYE, 不過就比較怕羞, 好細聲地一問一答, 我都覺得自己隻豬女好叻叻, 會比70分佢, 但我知呢兩間都唔會有太大希望, 因為世上真的是"天外有天, 人外有人", 爸爸話SC interview當日, 聽到前面個小朋友, 行到老師面前即"主動地"說:good afternoon teacher (小朋友唔需要家長叫先做, 勁!!), 然後自己主動地坐好, 走既時候同老師講"thank you, see you later", 小朋友表現得十分自信 & 主動, 唔需要家長提示, 爸爸都話好勁. 我自問豬女真的"技不如人"...........但又唔代表豬女唔叻喎

原帖由 elvisBB 於 09-11-25 11:16 發表
說得好 .

Right! the main point is we never know who is the school's cup of tea...so no need to frastrate...It might not be your kid's problem

原帖由 elvisBB 於 09-11-25 11:29 發表

未係,邊有細仔唔收論,住公屋唔收論,小朋友係學校杯茶就收架啦

回覆 21# GogoCheung 的文章

哈哈...同意, 5,6千人考, 諗下老師主任可能都係睇下小朋友外形, 件衫..之如此類..多d. 否則真係唔知咩野標準可以6選1...

Other than the performance of the child, I believe the school will consider other aspects like the parents
so sometimes can hear other people say the child performance very well, but finally cannot get the offer, so we never know what's the standard of the kindergarten
‹ 上一主題|下一主題