用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88校網的家長入黎傾下~~~
樓主: elain
go

88校網的家長入黎傾下~~~ [複製鏈接]

原帖由 babycherry22 於 09-9-25 18:43 發表
babytai

我老公都是讀張煌偉 我同我幼奶講,當年做咩報呢間,哈哈
今天,妳去沙官交表多人嗎?
我奶奶話佢9:00去迦密要掛隊,令我有dd緊張...
因我又無自己去,奶奶話俾人問野問到頭暈 ...

係咩???係邊年畢業架??我係第二屆架...我讀左2年架咋, 因為個時要搬入黎沙田, 亞媽當然係貪佢近啦.就係樓下麻(唔知你老公又會唔會咁啱住新翠呢???)
我今朝8點55分去到沙官都要拎籌呀...我拎到22號, 等左差唔多半個鐘(仲要有幾個係帶漏野[就係d正本呀, 無影印我見d 小姐都會幫人影]所以先快小小咋)
吓..+密問左d咩呀???我地無問野架...淨係幫我對清楚d資料咋

原帖由 KITMAN622 於 09-9-25 22:35 發表
琳琳mama,

我朱朱e家好多咀,又頑皮,我都想幫佢報沙管,
但又驚佢跟唔上,
都唔知點算
知唔知張煊昌好唔好
佢有一條龍中學
請各位比下意見

1516的朱媽
...

hi...我見張宣昌雖然話係一條龍..但好似無咩人講佢喎
佢間中學係馬鞍山架...太遠啦...如果你住係大圍..到返中學又要去馬鞍山..都似又唔需要揀佢啦...而且佢間中學(好似係陳振霞).都唔係太出名架咋

版主 醒目開學勳章

原帖由 babytai 於 09-9-25 23:12 發表

係咩???係邊年畢業架??我係第二屆架...我讀左2年架咋, 因為個時要搬入黎沙田, 亞媽當然係貪佢近啦.就係樓下麻(唔知你老公又會唔會咁啱住新翠呢???)
我今朝8點55分去到沙官都要拎籌呀...我拎到22號, 等左差唔多半個 ...

我 10 點幾去到都拎到 7x 呀!!! 11 點幾過後我走時, 已經過 100 要番轉頭, 好似派到 2x lu!

我住大圍,不過我幫我的仔仔報間91網的小學.因為沙官和聖心太傳統,唔適合我仔仔讀,陳元喜就真的有好多新移民家庭的小朋友.質素好參次.講到迦密,我好失望,因為上次我去迦密觀校的映象好差.其它學校唔多識.所以報間唔多人識小學.

貢獻勳章

原帖由 KITMAN622 於 09-9-25 22:35 發表
琳琳mama,

我朱朱e家好多咀,又頑皮,我都想幫佢報沙管,
但又驚佢跟唔上,
都唔知點算
知唔知張煊昌好唔好
佢有一條龍中學
請各位比下意見

1516的朱媽
...

沙官聽落都不錯,不過,就不太方便我接,
所以,我無選,
張煊昌都是好好環境,不過,真是不用在第一輪首選
人少對學生的比例少,照顧好d
其實,每間學校都有band 123的學生,
但有d好學校就比例多一d
幾年後,真是成績好,都可派好學校

妳是不是我識的朱朱ma
如果是,早d同妳傾會好d,我就會用 net 91的地址
因好學校多好多,
不如搵日我打俾妳

貢獻勳章

原帖由 octopus_mok 於 09-9-26 15:29 發表
我住大圍,不過我幫我的仔仔報間91網的小學.因為沙官和聖心太傳統,唔適合我仔仔讀,陳元喜就真的有好多新移民家庭的小朋友.質素好參次.講到迦密,我好失望,因為上次我去迦密觀校的映象好差.其它學校唔多識.所以報間 ...

我覺得新移民也不緊要,但不要是"開放式"教育的,就ok
就算因我身邊有不少人都是香港mama,用了"開放式"教育,我也不會比我個女同呢d小朋友做朋友

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 09-9-25 23:12 發表

我今朝8點55分去到沙官都要拎籌呀...我拎到22號, 等左差唔多半個 ...

亞媽當然係貪佢近啦 好句..咪就是呢個原因,佢大概是90年畢業,問佢野﹛...他變了"吳生"...咩都"唔"知

原帖由 babycherry22 於 09-9-27 00:07 發表

亞媽當然係貪佢近啦 好句..咪就是呢個原因,佢大概是90年畢業,問佢野﹛...他變了"吳生"...咩都"唔"知

o...咁你老公一定係我師弟啦...90年我已經讀緊F.3啦..
你講得啱...新移民唔緊要...但我都係怕個D唔會管教小朋友個D囉...我自己有個FD都係娶國內女子...但佢老婆教得個仔(即係我契仔)好好架...佢自己亦都係一個勤力人,自己主動要出去做野幫補吓個老公...呢D好難有囉

原帖由 octopus_mok 於 09-9-26 15:29 發表
我住大圍,不過我幫我的仔仔報間91網的小學.因為沙官和聖心太傳統,唔適合我仔仔讀,陳元喜就真的有好多新移民家庭的小朋友.質素好參次.講到迦密,我好失望,因為上次我去迦密觀校的映象好差.其它學校唔多識.所以報間 ...

hi...可唔可以講吓+密比左個咩壞印象你呀????等大家多個參考呀

原帖由 JasmineBaby 於 09-9-26 11:54 發表

我 10 點幾去到都拎到 7x 呀!!! 11 點幾過後我走時, 已經過 100 要番轉頭, 好似派到 2x lu!

咁就死啦...咁鬼多人....
....真係要講彩數啦...

版主 醒目開學勳章

原帖由 babytai 於 09-9-27 00:44 發表

咁就死啦...咁鬼多人....
....真係要講彩數啦...

YES, 我都無諗過有咁多人, 同埋要等咁耐......
btw, 我等嗰陣只係聽到一位 mami 話小朋友實收, 一位係舊生家長, 多數都係得 15 分嗰 d................
(只係八到咁多咋........)

唉...其實我覺得咁樣有d唔公平囉,
佢地原意話係方便家長照顧 (上次聽教統局講座講), 但點解舊生一家要收呢??
你話如果佢家姐亞哥仲係度讀就話成立啫.
‹ 上一主題|下一主題