用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荊冕堂面試
樓主: venuskong1029
go

荊冕堂面試 [複製鏈接]

我地無信仰, 所以無填

原帖由 venuskong1029 於 09-9-9 01:30 發表
佢講明今年係只得10月24日面試,如果冇乜大問題盡量要出席。係呢,你地有冇信仰架?有冇填到信仰?

回覆 14# happyapple001 的文章

問過點解學费咁貴?係因為新裝修。

我個仔讀緊葵涌村個間...我個女今年都要報名...但佢現在都未識講野...我都唔知點...我只係同佢報左呢間....如果唔收就都唔知點

我個大b讀左三年士德幼稚園升小一, 唔係一定入到仁立同仁紀, 第一輪選小學係要計分, 唔會睇由邊間幼稚園來, 只係計如果哥哥家姐讀緊, 可直入, 如果父母係畢業生有加多五分, 大b有五分, 適齡兒童有十分, 基督教有五分, 咁加埋有廿五分, 就可直入仁立仁紀, 我唔係教徒, 亦唔係果度畢業, 個大b得十五分入唔到, 跟住就要等大抽獎, 即政府統一派位, 亦唔睇你讀邊間幼稚園, 睇你有冇抽獎運, 我就冇抽獎運, 大b入唔到要去叩門, 要校長寫信, 要做個profile去, 但係呢d都係其次, 因為仁立仁紀都見好多叩門生, 仁立人人有得見, 因為派位唔知派左咩人入, 所以叩門會選d叻d入去, 第一輪面試係帶本手冊入去, 考你認字, 叻嘅先有第二輪面試, 第二輪考你用英文同普通話對答, 我個大b唔識, 入唔到仁立, 仁紀都一樣, 首先個小朋友入去先, 都係英文同普通話對答, 跟住先見父母, 唔識答兩間都入唔到!

我重有個細b而家士德讀k1, 一陣再同大家分享舊年面試情況!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

原帖由 521 於 09-9-22 15:50 發表
問過點解學费咁貴?係因為新裝修。

嘩,好不負責任的原因.下年可能話要加工資,出雙糧,^~^

士德幼稚園同葵涌幼稚園唔同, 士德地方大d, 有獨立地方, 三樓有個室外遊樂場, 話室外其實全座都自己, 安全d, 葵涌幼稚園係春葵樓地下, 冇咁大地方, 我以前問過士德係活動教學, 葵涌同青衣係傳統教學, 所以士德係三間之中最貴, 其實話貴唔貴, 減左學劵都只不過$1,200.-, 以前冇學劵二千四百幾我都比佢讀, 因為士德生品德好好, 三年後幾個同學仔d家長都話士德生係乖學生!

講埋舊年面試先, 最緊要個小朋友唔怕見陌生人, 都係d簡單問題, 答到都收!

唔好意思, 想了解下士德程度:有無外籍老師?日日?有無普通話課?你大b係中中地or有少少落後? 不過教得出乖學生真唔簡單.
原帖由 bb-bu-bu 於 09-9-23 14:16 發表
士德幼稚園同葵涌幼稚園唔同, 士德地方大d, 有獨立地方, 三樓有個室外遊樂場, 話室外其實全座都自己, 安全d, 葵涌幼稚園係春葵樓地下, 冇咁大地方, 我以前問過士德係活動教學, 葵涌同青衣係傳統教學, 所以士德係三間 ...

多謝分享!
原帖由 bb-bu-bu 於 09-9-23 14:16 發表
士德幼稚園同葵涌幼稚園唔同, 士德地方大d, 有獨立地方, 三樓有個室外遊樂場, 話室外其實全座都自己, 安全d, 葵涌幼稚園係春葵樓地下, 冇咁大地方, 我以前問過士德係活動教學, 葵涌同青衣係傳統教學, 所以士德係三間 ...

我個人見解, 士德程度唔深, 有外籍老師每日廿分鐘左右, 同佢地認吓字同唱吓歌, 佢地好快記得, 我細果個 k1 bb返左幾日已經識唱晒成首 Annie apple, 個班主任會陪同佢地, 如果真係唔明老師都會幫吓手, 至於普通話老師都有, 係唔識廣東話, 我唔記得好似一星期二節定三節, 佢地活動教學, 有好多活動同認識日常生活, 亦要家長配合, 可能要做d勞作, 又或者要帶d用品返去全部小朋友合作製造一d野, 發揮合作精神, 相反傳統教學要坐定定, 睇吓你地喜歡比佢活動教學定傳統教學, 佢地第三年都會配合, 有功課記錄冊, 同造句, 等佢習慣小學模式!

原帖由 eggmama 於 09-9-23 14:42 發表
唔好意思, 想了解下士德程度:有無外籍老師?日日?有無普通話課?你大b係中中地or有少少落後? 不過教得出乖學生真唔簡單.

原帖由 bb-bu-bu 於 09-9-24 09:35 發表
我個人見解, 士德程度唔深, 有外籍老師每日廿分鐘左右, 同佢地認吓字同唱吓歌, 佢地好快記得, 我細果個 k1 bb返左幾日已經識唱晒成首 Annie apple, 個班主任會陪同佢地, 如果真係唔明老師都會幫吓手, 至於普通話老師 ...

我今早交表 ~
面試 : 10月24日 (11:30am)

bububu
係呢~我想問下士德有冇教科書?
功課量如何?
係輕鬆學習? 還是都有要求? (我意思指學術)
仲有, 係咪k3開始造句, 重組等.....
不好意思, 咁多問題!!

bububu
請問你小朋友現在讀小學嗎?
可以話我知, 係咪葵青區小學.

另外, 今早交表的時候
我都好想亞囝係呢間讀, 希望收佢

同意!小女正是明年讀小一, 依家揀緊學校(就黎要交表), 會揀仁立, 因為有25分, 成個選校基制同讀邊間幼稚園無咩關係, 諗住讀荊冕堂上仁立再上林護, 係差不多十幾年前想法(我先生全家都這樣, 但都成廿幾年前), 小一派位係計分&大抽獎, 讀任何一間幼稚園都一樣嘅, 至於最後叩門個關, 荊冕堂都無咩著數, 仁立教長話通常有大約十幾至二十個位可叩門, 以仁立呢種學校一定揀最好嘅(我指成績)所以呢關都幾難過又咁多競爭對手, 每年都有百幾二百封, 所以如果想入仁立不如從少裝備自己重實際啦!
另外林護同仁立&仁紀關係, 將會係2012年會決定, 究竟係脫勾定一條龍, 都對之後將會入仁立學生好大影響(你明啦!) 所以要諗清楚
原帖由 bb-bu-bu 於 09-9-23 09:51 發表
我個大b讀左三年士德幼稚園升小一, 唔係一定入到仁立同仁紀, 第一輪選小學係要計分, 唔會睇由邊間幼稚園來, 只係計如果哥哥家姐讀緊, 可直入, 如果父母係畢業生有加多五分, 大b有五分, 適齡兒童有十分, 基督教有五分 ...

士德冇教科書, 但會寫手冊上, 每星期所教內容, 功課都係每日一樣, 但續年增加, 之後有閱讀報告同新聞分享, 都會寫生字, k3都有加數同造句, 算係輕鬆學習, 比起其他學校, 佢地學d字真係冇咁深, 我喺佢k3個年開始比多d字佢寫, 亦都同佢每日串一字, 讀活動教學嘅幼稚園, 怕佢小一唔識應, 但我曾經係bk見過一個媽咪話, 幼稚園係蜜月期, 比佢地開開心心咁過, 往後大把機會駁鬥, 一上小一真係好唔得閒!

亦見過有個媽咪, 要個女出九龍塘讀, 重要上午讀一間, 下午讀一間, 佢話等佢叻d, 小一叩門都叻過人, 咁細個谷到恆, 我都鄧個細路慘, 睇吓你地點睇, 我就覺得士德係呢區最好!

重有面試之前, 唔好責備你個小朋友, 比佢好心情, 同佢見吓陌生人, 最好搵自己d朋友(佢未見過果d)問佢問題, 佢叫咩名, 認吓蘋果, 橙, 顏色之類, 答晒加笑容, 實入到!

原帖由 禧媽媽 於 09-9-25 13:55 發表

我今早交表 ~
面試 : 10月24日 (11:30am)

bububu
係呢~我想問下士德有冇教科書?
功課量如何?
係輕鬆學習? 還是都有要求? (我意思指學術)
仲有, 係咪k3開始造句, 重組等.....
不好意思, 咁多問題!! ...

原帖由 bb-bu-bu 於 09-10-1 21:19 發表
士德冇教科書, 但會寫手冊上, 每星期所教內容, 功課都係每日一樣, 但續年增加, 之後有閱讀報告同新聞分享, 都會寫生字, k3都有加數同造句, 算係輕鬆學習, 比起其他學校, 佢地學d字真係冇咁深, 我喺佢k3個年開始比多d ...

bb-bubu
謝回覆!
身邊朋友不時同我講 : 幼稚園係蜜月期, 要讀書~有排讀.
所以每個人想法不同.

其實我有個大囝而家讀梗P.2(係津校), 都每星期默書, 2個月左右又話test/exam, 所以讀書真係有排讀, 我明白d家長, 好想由細開始打底, 等佢小一輕鬆d, 但個人又唔想亞囝....大囝幼稚園時係九龍讀, 但到而家細囝, 又唔想佢咁辛苦(遊車河), 而且我搬入荃灣不久, 所以同學仔媽咪推介我, 試下荊冕堂, 我咪報名囉, 交表時, 我自已已經好鍾意! (心唸如果亞囝讀到真不錯) 但亦曾續唸過學費.

果時亞囝都有同學仔, am返一間, pm返一間, 睇見都辛苦 但係佢真係可以有回報!!

可以再讀多d荊冕堂比我知, 我想了解多d.
佢地多5多親子活動/旅行/觀課等.......
又有冇要求小朋友串字/認讀/個人分享時間等......

謝謝你!!

原帖由 bb-bu-bu 於 09-10-1 21:19 發表
士德冇教科書, 但會寫手冊上, 每星期所教內容, 功課都係每日一樣, 但續年增加, 之後有閱讀報告同新聞分享, 都會寫生字, k3都有加數同造句, 算係輕鬆學習, 比起其他學校, 佢地學d字真係冇咁深, 我喺佢k3個年開始比多d ...

bb-bubu
面試都係咩名/顏色/生果等....??
會唔會問媽咪?
仲有其實難唔難入? 知唔知以往有多小人考/收多人?
不好意思, 咁多問題

am返一間, pm返一間, school accept 可以??

原帖由 禧媽媽 於 09-10-2 12:14 發表

bb-bubu
謝回覆!
身邊朋友不時同我講 : 幼稚園係蜜月期, 要讀書~有排讀.
所以每個人想法不同.

其實我有個大囝而家讀梗P.2(係津校), 都每星期默書, 2個月左右又話test/exam, 所以讀書真係有排讀, 我明白d家長, 好 ...

原帖由 BOBO1229 於 09-10-2 13:53 發表
am返一間, pm返一間, school accept 可以??

bobo
你記得我嗎?
之前係荃灣區選小學時, 大家都喜歡思源呢 ?
不過我(兒生囝)冇咁好彩, 入唔到.

分開2間學校 (通常am 9 -12, pm 1:30-4:30)
中間咪可以換衫

Bobo
係呢, 你又可以講下我知嗎?
關於士德

其實面試時老師都睇小朋友表現, 咁當然和善d, 多d笑容多d分, 可能要小朋友交d物品比老師, 又或者選擇物品出來, 舊年有好多人嚟荊冕堂試見, 心儀係出九龍塘讀, 到收佢時佢地會放棄, 如果答晒d問題就可以上午班, 答唔晒多數下午班, 完全唔答就後備, 有人放棄可以後補, 年年都有人放棄, 又或者收左下午唔鍾意都會放棄, 我地舊年分開時間見, 首先上四樓聽講話, 然後分批入課室, 全程一個鐘左右, 見個小朋友由兩個老師見, 家長坐隔離, 都有問家長小小問題, 全程都係廣東話!

原帖由 bb-bu-bu 於 09-10-5 09:35 發表
其實面試時老師都睇小朋友表現, 咁當然和善d, 多d笑容多d分, 可能要小朋友交d物品比老師, 又或者選擇物品出來, 舊年有好多人嚟荊冕堂試見, 心儀係出九龍塘讀, 到收佢時佢地會放棄, 如果答晒d問題就可以上午班, 答唔 ...

bb-bu-bu
唔該你!
希望亞囝肯講野喇, 因為佢而家(街外+學校)都唔肯講野, 但係屋企就好多野講, 所以都擔心佢"唔出聲"
不過順其自然, 希望得啦!!
‹ 上一主題|下一主題