用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 09/10 K3G 報到
樓主: elainec
go

09/10 K3G 報到 [複製鏈接]

Oscar 都係apple組.

你地好似好熟, 小朋友K2都係同一班架?
我要上班, 所以好少機會見到各位媽咪, 交流少左好多...通常係工人姐姐湊Valarie返學。希望下次可以同大家見面啦!

原帖由 charlotteling 於 09-9-8 09:57 發表
Oscar 都係apple組.

係呀,亞囡都係西瓜組。

噚日要喺星簿度寫Pg. no,但因噚日下晝一直出咗街,夜晚8點幾返屋企,亞囡9點已上床熟睡,攪到今朝亞囡一早彈起身拿拿淋寫番。放學時亞囡話唔記得寫Pg. no嘅同學,今朝老師叫佢哋寫番。另外今日收咗支紅筆,全班有一個同學仔冇帶,亞囡話老師寫低咗同學仔個名話要交比校長!

原帖由 graceshumwy 於 09-9-7 23:35 發表
今日parco話自己係西瓜組呀. 你地咩組?
阿仔仲話同晴晴坐隔離再隔離個位好近呀!
仲有話聽日開始會有功課做喎! 佢話玩埋今日聽日就要做功課喇.

shirleyshek,

Nice to meet you!!

原帖由 shirleyshek 於 09-9-8 16:36 發表
你地好似好熟, 小朋友K2都係同一班架?
我要上班, 所以好少機會見到各位媽咪, 交流少左好多...通常係工人姐姐湊Valarie返學。希望下次可以同大家見面啦!

...

hi,

果個係我囝羅。。。係我唔記得。。。慘羅,第2日就俾老師話仲要見校長。。。真係對呀囝唔住!!!
請你們多多提醒我。。。唔該!!!

原帖由 chingchingb.ma 於 09-9-8 21:01 發表
係呀,亞囡都係西瓜組。

噚日要喺星簿度寫Pg. no,但因噚日下晝一直出咗街,夜晚8點幾返屋企,亞囡9點已上床熟睡,攪到今朝亞囡一早彈起身拿拿淋寫番。放學時亞囡話唔記得寫Pg. no嘅同學,今朝老師叫佢哋寫番。另外今日收 ...

Hi, mine is Anson. Chinese is Jun Jun. He is from 2J. I will ask him tonite to see he knows any of the names here.

elainec,

又未必你諗得咁嚴重,可能老師咁講係想小朋友以後記住d責任,唔使咁擔心!!!

今日Miss Pong教咗個"老"字點寫,仲教埋老人家點畫,叫小朋友返屋企自己用紙練下點寫。

另Miss Poon有提議過小朋友帶d健康d嘅snack,水果之類....,亞囡今日帶咗橙,明日會帶麵包。

原帖由 elainec 於 09-9-9 09:29 發表
hi,

果個係我囝羅。。。係我唔記得。。。慘羅,第2日就俾老師話仲要見校長。。。真係對呀囝唔住!!!

elaninec,

我唸是剛開學, 想下佢嚇地姐, 等其他小朋友下次會記得, 係喇, 大家可以交換下情報.

chingchingb.ma

Alexa 係叻的, oscar 都無講過有學個"老"字, 又無話要帶的水果做snack, 不過今日好彩斜左的提子佢.
淨係返來同我講張通告, 唔可以改期, 只可以爸爸或媽媽去.

你地邊日返kv, 我係(18/09) 14:30
個日都好趕下, 返完屋企又即刻要返學.

原帖由 elainec 於 09-9-9 09:29 發表
hi,

你好好... 我個女係Old 3G girl, 今年岩岩升左小一, 因為我都太掛住kv, 所以不時黎睇下..

見到你地話今年3G都係Ms. Poon, 所以忍唔住想留個言....

你地放心啦.. Ms. Poon係一個超好既老師.. 唔好以為佢個樣比較嚴肅, 其實佢係一個好nice既老師黎架.. 舊年既3G班, 個個小朋友都好鍾意佢... 記得今年因停課而早放假.. 到返學校囉返成績表果日, 我個女同Ms. Poon都黎個不捨的擁抱呢... 我個女仲熱淚盈眶咁話掛住老師.....

所以, 放心啦~!

我地係18/9 , 09:30.
妮兩日同阿仔溫番k2教過的字, 發覺佢好多都唔記得, 妮幾日要快d溫番晒先得, 唔係越教越多到時仲難溫.

原帖由 charlotteling 於 09-9-10 11:32 發表
elaninec,

我唸是剛開學, 想下佢嚇地姐, 等其他小朋友下次會記得, 係喇, 大家可以交換下情報.

Alexa 係叻的, oscar 都無講過有學個"老"字, 又無話要帶的水果做snack, 不過今日好彩斜左的提子 ...

hihi charlotteling,

haha... 我都用左ni個機會嚇下佢... haha!!
呀囝話佢好鍾意ms poon wor... ms pong都鍾意!!
k1開始呀囝每日都帶1様水果同1樣餅做snack ga... :)

chingchingma

alexa真係講到俾你聽好多野... 真係叻叻!! 
呀囝係問我地識唔識個老字呀... 話佢識la... 我地要問佢係唔係老師教ga...

原帖由 charlotteling 於 09-9-10 11:32 發表
elaninec,

Alexa 係叻的, oscar 都無講過有學個"老"字, 又無話要帶的水果做snack, 不過今日好彩斜左的提子 ...

hi vikiepaul,

thank you 你個post呀!!
好希望ms poon & ms pong 帶傾佢地有個好開心和充實的k3
:)

原帖由 vikiepaul 於 09-9-10 11:50 發表
你好好... 我個女係Old 3G girl, 今年岩岩升左小一, 因為我都太掛住kv, 所以不時黎睇下..

見到你地話今年3G都係Ms. Poon, 所以忍唔住想留個言....

你地放心啦.. Ms. Poon係一個超好既老師.. 唔好以為佢個樣比較嚴 ...

我地係18號afternoon ,老公會帶佢...

原帖由 graceshumwy 於 09-9-10 17:50 發表
我地係18/9 , 09:30.
妮兩日同阿仔溫番k2教過的字, 發覺佢好多都唔記得, 妮幾日要快d溫番晒先得, 唔係越教越多到時仲難溫.

阿仔今日話晴晴係筆籃組長呀...好叻女做組長呀...我初頭聽嚟聽去都聽唔明..咩叫不籃組長呀???後來佢話負責收筆同派筆我先知佢講乜...哈哈!

係呀....亞囡做咗"收籃組長",負責喺佢嗰張枱用個籃收及派紅筆,佢話係因為佢第一日最早返學,所以做咗組長。

其實亞囡冇提過,我頭先一問佢佢先講晒出嚟,然後笑笑口問我"點解你會知我做組長嘅?"

原帖由 graceshumwy 於 09-9-12 00:15 發表

阿仔今日話晴晴係筆籃組長呀...好叻女做組長呀...我初頭聽嚟聽去都聽唔明..咩叫不籃組長呀???後來佢話負責收筆同派筆我先知佢講乜...哈哈! ...

我都有問oscar 你有無做收筆組長, 佢話無呀, 因為要早返先可以做. 都幾吻合.

今日亞囡話同3F一齊上音樂堂,Miss Leung(短直髮)負責彈琴,學咗隻"Hello song":

Hello, hello, hello, hello,
we are pleased to meet you,
we are pleased to see you,
Hello, hello, hello, hello.

另外今日上PTH課,余老師教摺紙,亞囡摺咗間屋仔。

今日湊返學,見亞囡交完功課及手冊,就攞一籃筆放枱面比其他小朋友。

原帖由 charlotteling 於 09-9-14 12:13 發表
我都有問oscar 你有無做收筆組長, 佢話無呀, 因為要早返先可以做. 都幾吻合.

無聽阿仔講呀, 唔知幾點上音樂堂呢? 今日晏返, 可以miss咗音樂堂都未定. 等我教番佢唱先得. thanks!

原帖由 chingchingb.ma 於 09-9-14 14:10 發表
今日亞囡話同3F一齊上音樂堂,Miss Leung(短直髮)負責彈琴,學咗隻"Hello song":

Hello, hello, hello, hello,
we are pleased to meet you,
we are pleased to see you,
Hello, hello, hello, hello.

另外今日上PTH ...

上星期咪派咗中文星薄, 跟住我同佢用咗書套, 今日阿仔話(指住本星薄個sticker) 包好本星薄老師就會送sticker比我. 所以以後有咩新嘢你都同我包好佢啦.
‹ 上一主題|下一主題