用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文數
樓主: 甜甜公主
go

公文數 [複製鏈接]

請問公文數同珠心算邊種對香港小學啱D?

原帖由 HIN2003 於 09-7-29 13:38 發表

我分開(中,英,數)3個時段學, 一,二,四, 下午6:00-6:30.
數學係KEITH老師. 但英文就好多時都唔同老師.
囝囝都OK, 每天自己做晒D功課. 我要返工, 所以都係囝囝自己攪!!!
你唔記得咩? 我之前好似講左你知-係"九龍塘基 ...
Sorry!應該在48net提過,不過懶去搵番d record.....o~你成三科,積係你好buy公文.....我都覺好慢,定係阿囡無甘叻呢.....?

原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-29 19:08 發表
Sorry!應該在48net提過,不過懶去搵番d record.....o~你成三科,積係你好buy公文.....我都覺好慢,定係阿囡無甘叻呢.....?

BUY BUY 地啦! 我要返工, 好難KEEP到佢自己溫習/做功課. 幼稚園係活動教學又少功課 , 我擔心升小一會好難適應. 我覺得勤力好重要, 而家個個小朋友都好聰明. 單靠小聰明只能應付初小, 上到五六年級. 真係要靠自己努力.
初初學公文數, 到今年年頭學英文, 本來你坑口學普通話拼音班, 可能我唔識普通話所以覺得好似好難. 想由基本學起, 見公文個中心又近屋企, 7月份又加左中文. 現在學3科, 好似變左公文FANS.

原帖由 HIN2003 於 09-7-30 10:23 發表

BUY BUY 地啦! 我要返工, 好難KEEP到佢自己溫習/做功課. 幼稚園係活動教學又少功課 , 我擔心升小一會好難適應. 我覺得勤力好重要, 而家個個小朋友都好聰明. 單靠小聰明只能應付初小, 上到五六年級.  ...
都唔好笑,阿囡問點係一間學校,平時又唔覺佢鍾意嫁.....可能要返兩邊,做兩邊功課辛苦....你話呢隻豬.....得閒要向你請教下....bye bye....

我個小朋友今年升小二, 但讀公文數玩已讀到到除數, 佢已跨了學年了。

我個人經驗是小朋友愈小讀公文愈好, 讓他慣了這樣模式, 便不會太抗拒, 因為公文數要日日做, 連假期都要做, 如果唔當做一個"習慣", 真係好難適應 。

原帖由 高齡媽媽 於 09-8-5 16:41 發表
我個小朋友今年升小二, 但讀公文數玩已讀到到除數, 佢已跨了學年了。

我個人經驗是小朋友愈小讀公文愈好, 讓他慣了這樣模式, 便不會太抗拒, 因為公文數要日日做, 連假期都要做, 如果唔當做一個"習慣", 真係好難適應 ...

難怪小二 d 考試個個都高分,不過,咁小三會唔唔讀上小四…
‹ 上一主題|下一主題