用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 九龍禮賢幼稚園K3家長請進!
樓主: 朱古力
go

九龍禮賢幼稚園K3家長請進! [複製鏈接]

Re: 九龍禮賢學校幼稚園家長請進

After reading your sharing, I really want to send my son to 九龍禮賢學校幼稚園 for K1 to K3.

Can you tell me how much the tuiton fee, uniform fee, tea fee (as I know, it's provided by parents only) and books fee? I live in Diamond Hill District and we need to take two ways minibus to there. I prefer to apply private school bus. Do you know how much the bus fee from there to Diamond Hill?

Many thanks.

Hei&Ching 多謝你既意見,其實我決定選擇呢間學校都係因為佢地校風好,小朋友會快樂成長,可能有D家長會覺得成績學問重要些,但我自己覺得快樂既童年,品德既培育,比係100分或A+重要得多.
該用戶已被刪除

Hei&Ching

多謝您的分享.另我更加對學校有信心. (係呢 您囡轉了上午班. 訓覺問題解決了嗎 ? )
係呀我仔班主任係何老師. 不過她正在放產假.  由王老師代.
我覺得禮賢老師很有親切感也很有禮貌.  王老師見我正在大肚. 一而再再而3問我預產期. 後來還用筆記簿寫下來. 她話到時要留意我仔仔有冇情緒上的問題...etc 我覺得老師很細心很nice. 係真心關心小朋友.

我山長水遠送仔仔來讀. 都係希望仔仔開開心心返學. 有禮貌有愛心. 品德培育 .  很認同朱古力的point.
至於成績. 其實現在的家長大多數都有教小朋友. 我相信只要仔仔有興趣學習. 已經是一個 很大的 收穫. 我老公很欣賞學校所講 的 10 個對孩子的期望.

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Hello 各位

我個仔需然係k2, 但係都係番左禮賢幾日, 所以都要多多向各位學習, 大家多多交流!

上個星期, 我參加左學校o既講助, 有關升小問題, 禮賢小學o既校長介紹小學o既各樣, 我老公聽完之後對小學部好有信心, 因為禮賢好注重 "開心學習" 呢樣野, 另外又對兩文三語好著重, 相信都係大家夢寐以求o既小學!

littleeva及各位

因為小學部都系要考試, 唔一定收番架, 所以我都會考, 收唔收都系學校決定, 如收我都一定會留位, 而統一派位我都會參加, 9年免費教育, 真系可以省回一筆錢, 禮賢系一間好好的學校, 我個女都話要讀番禮賢小學, 但一諗到經濟問題, 計計埋埋學費加其他雜費一年要3萬幾架, 因我同學兩個小朋友都讀緊, 佢重甘7萬架, 所以就真系煩, 不知如何決擇呀??

禮賢校風好純樸, 教學理念系好著重生命教育, 亦做得好成功架, 首培育學生的品格, 再著重學業, 所以您地會發現幼稚園程度都幾淺, 唔系用谷的方法去教, 當然有些家長會強調程度深淺的問題, 學校系會著重日常周圍發生的事物去啟發學生的潛能, 再加入主題學習, 專題研習, 小朋友透過不同的參與, 自我啟發,從中學習, 親子朗讀圖書亦系學校著重的一環, 如果您地現已有親子閱讀習慣, 相信應付系無問題的, 如您地仍未開始, 就要開始嘗試啦, 幼班應該要到11月先開始, 但您地現階段可以在圖書館借閱, 每天都朗讀一遍, 佢地系朗讀, 唔系講故仔呀, 對小朋友好有益處, 好似我個女經過這兩年的習慣, 真系好鐘意朗讀故仔, 重會主動睇圖書, 重自己創作故事架!!
________________ KiuKiu媽媽

真係好多謝各位的分享.

剛剛仔仔放學回家. 問他今天如何. 有沒有人cry. 他話自己cry. 我問why. 他話老師要他掉位. 掉去 apple 組. 他唔鐘意.  我話不用哭. 同老師商量下.  

他話今天讀了好多書. (我估係講故事掛 ) 他話今日冇英文老師.  我問他讀唔讀禮賢. 他話要天天讀. 天天報名.
真係好開心. 仔仔鐘意學校.

kiukiu媽媽. 我都聽過別人講禮小係好好的小學. 不論學生成績和品德都係中上.  學生大多數都係肯主動學習. 相信是從小學校培養出來.  對我最大問題是要交學費 和交通. 不過到時知算啦. 我老公就好like 禮賢. 他話讀得好就 讀埋小學. 我話到時人家收我地個仔至算啦. 而且加加埋埋都唔平呀. 6 年喎.  都成 20萬. 兩個就係 40 萬   

littleeva,

好開心您小朋友讀得開心, 相信每位系禮賢學校讀書的小朋友都系好開心, 我個女都系, 我個同事現在兩位小朋友都系小學部, 佢個大女讀得好開心, 無壓力, 禮賢好著重幼小銜接架, 所以唔使驚唔适應, 而且小朋友已在這間學校三年的校園生活, 上小一系唔會有情緒問題, 小學部的老師都好有愛心架, 如果唔系要考慮經濟問題, 我都不作他校選架!!

KiuKiu 媽媽, Hei&Ching

很高興從你們知的更多有關學校的事,
我們都是認為培育品德比知識更重要,
所以禮賢一直是我們的首選.

囡囡第一天上學已說很喜歡禮賢,
至今都如此說, 她還說很喜歡李老師和嚴老師.

昨日傍晚, 帶她返以前的幼兒園,
剛入門踫到她以前的老師, 老師向她問好,
她卻很陌生似的低頭答.

littleeva,

恭喜你呀, 幾時預產期 ?         

老師們真的很細心,
連弟妹出世會影響小朋友情緒都照顧到,
你真的大可放心.

囡囡說未有上英語課, 可能遲些吧.

請問如果自行接放學要不要通知老師 ? 是否要打電話給學校先. 還是去到學校才通知老師呢?

我想今天接仔仔放學.

TKS  

見到你地話老師請佢地食紫菜和唱歌,昨晚放工返去問囝囝老師請你食咩呀?佢答我:優之良品.我再問佢唱咩歌呀?佢答:有隻雀仔跌落水喎!

yy13,
如果你真係只能返上午班,下午唔方便,你一定要選AM,我個人意見,因為等佢轉上午班唔係無可能,但機會好微,而且你要寫信解釋原因,再等有AM班的人唔讀,有空缺時再以後備身份補上,真係好煩架,其實如果你的小朋友面試時表現唔係太差,基本上唔難入,因為呢間學校都唔算勁多人考.

littleeva
1. 一定要預先通知老師,你可以寫紙仔比老師,放在手冊後面的袋內,老師放學前會安排小朋友排隊,家長接的一行,搭車的一行.

2. 如果臨時決定,你就要打電話返學校(多數電話錄音可能未必知道)所以一定要早十分鐘到學校,通知校務處職員.職員就會在課室門口的板上寫上學生的名字通知老師.

你要快喇!

littleeva

唔記得

朱古力.

TKS

原來要寫紙仔. 現在惟有早D去校務處"登記".  
我冇同仔仔講定先. 費事佢心掛掛.

GRACEMAMI

我預產期是 2月8號. 多數會再早D.因第一胎是開刀.

Thanks a lot.  I also want to know that the competition is keen or not.
該用戶已被刪除

剛才嚴老師打電話比我,佢想知道仔仔的性格,因為仔仔好容易發脾氣,一發脾氣就咩人講都唔聽,短短幾天嚴老師已留意到仔仔的性格,希望嚴老師能夠教導仔仔慢慢改善與人相遇喇!

朱古力,

放心啦....嚴老師好資深好有經驗架, 佢會用佢地的方法教好小朋友, 唔使擔心, 您要對小朋友多作鼓勵呀, 唔好比負面的訊息比小朋友就可以了, 每個小朋朋的性格都唔同, 而且K1的小朋友系好自我為中心架, 所以好容易發脾氣系在所難免,  放心啦, 現在只系剛開學, 比多D時間佢地啦!!

我個女K1時系張老師(現在張老師去左讀神學)同嚴老師系佢班主任,嚴老師真系好嚴架, 好多事佢都要小朋友做得最好, 有要求架, 我個女系細女, K1開頭都有好多問題, 但經過兩位老師的教導, 真系有好大轉變,  重來我屋企做過家訪, 鼓勵小朋友等小朋友知道老師都來探我關心我好似朋友咁!!
‹ 上一主題|下一主題