用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 1年級書簿費幾錢?
樓主: lcf
go

1年級書簿費幾錢? [複製鏈接]

Re: 1年級書簿費幾錢?

麟媽媽,

學校有幾種做法 :
1. 買晒上,下學期書本
2. 只買上學期書本
3. 買上學期書本+某些下學期書本

如果係1 & 3要小心有些學校會跳來教,即是配合某些主題或校內的課程進度,可能先教第一,二課,然後跳去教下學期的第十二課。 若只買上學期課本到時只有一,兩天通知就要到處張羅要用的課本喇!

麟媽媽,
我又唔覺好少喎,學 lcf 話齋,以前我哋的年代分 '自然、健教、社會' 而家只是三科合埋一科叫 '常識';反而而家啲小學生要學埋電腦(雖然好淺)﹗仲有而家好多學校都話咩 '一生一體藝',要用埋學生空閒時間學嘢,其實佢哋真係夠晒忙﹗

Ms.ChanChan,
原來其他學校係咁買書ga,我仲以為多數分上下學期買tim﹗因為我女學校只列出上學期的用書資料,所以我冇得諗一次過買埋下學期嘅書 (話就咁話,其實而家都向其他媽媽買定下學期二手書,博吓學校唔轉書,因為實在太貴 )

bb2001,

我女學校要買:
中文 ~ 趣味識字練習冊 (一上) - 教育             $21
英文 ~ Creative Writing (1,2) - Longman    $93
           Learn To Write - Greenworld          $16

不過我未買齊,唔知內容點。其實坊間都有好多練字書,我見連 '日本城' 都有好多各式各樣嘅習作ga﹗

xxsasaxx,

英文 ~ Creative Writing (1,2) - Longman $93

呢本好似唔係練字而係教作文的。 :wink:

其實我係想買一啲類似有九宮格嘅中文練字冊。
唔知各位媽咪知唔知邊處有?

王國長老

lcf,
我未買書呢!買左話你知。
lcf 寫道:
麟媽媽:
你認為本美勞書如果自己買來教自己女兒,可行嗎?
‹ 上一主題|下一主題