用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解咁多人話蘇浙好?(真人真事)
樓主: LittleRoxie
go

點解咁多人話蘇浙好?(真人真事) [複製鏈接]

+

原帖由 小仙女Mummy 於 08-12-10 12:01 發表
大陸大陸 ---- 就是地方"大"兼人"多"..
1/ 人話大陸人無禮貌.. 但放眼望去,隻要是有人的地方,就有這問題, 我們計下數.....如果一個國家有5%人口是相對無禮貌的人,咁,中國無禮貌的人肯定位居全球之冠... 我覺得隻是 ...

你睇外國幾多大公司要响大陸設廠就知啦,幾多野係made in china,唔識普通話點溝通,當然如果做看更或者登記護士未必一定要識(我沒有貶低之意),但如果係高尚住宅或高級商廈做看更另計,登記護士如果係名醫生到做英文同普通話都要識. 樓主你D親戚朋友可能係做緊高級看更或登記護士個隻係米?人工分分鍾好過大學生喎,樓主你叫佢地唔好放棄,去進修下,補下英文同普通話,真係有心宜家去學都未遲,行行出狀元(雖然我成日同個女講小時唔好好讀書,大個想讀都難).
以上全是真心話.不過真係希望樓主唔好咁偏繳用一兩個例子就去斷定所有野

你回應得很有修養啊!

原帖由 ysmhkg 於 08-12-8 15:09 發表
不錯不錯 ! 有見地, 您真是知恥近乎勇啊 !

原帖由 小仙女Mummy 於 08-12-10 12:01 發表
大陸大陸 ---- 就是地方"大"兼人"多"..
1/ 人話大陸人無禮貌.. 但放眼望去,隻要是有人的地方,就有這問題, 我們計下數.....如果一個國家有5%人口是相對無禮貌的人,咁,中國無禮貌的人肯定位居全球之冠... 我覺得隻是 ...

其實明白樓主,只是想說出自己的觀點討論利弊,相信並無針對或攻擊之意,目的只係怕小朋友揀錯學校啫.
好欣賞樓主無私的分享!
當然每人的感覺及觀點也有不同,所以才要討論尋求答案,希望大家於討論中能和諧地找到想要的答案,給子女找到心儀的學校.

其實於香港兩文三語我覺得係必需,不論出來做事或返學,英文同普通話一樣重要,少一樣都唔掂,所以無話邊樣好啲,只怪香港呢個社會實在太急速,就連小朋友也要急急從小學習將來謀生技能 ,反觀外國小孩就幸福得多,四至六歲先諗入學都未遲!

原帖由 poohpooh123 於 08-12-9 08:13 發表
的確蘇浙o向北角區好出名, 上年我同仔仔interview呢間學校時, 見到好多大陸人都黎in, 佢地又無禮貌, 小朋友又粗魯, 到最後, 間學校收左我仔仔, 當然, 我無俾仔仔讀呢間學校.... 見仁見智!! ...

北角區有小福建之稱, 無論幼稚園,中小學...亦難免碰下他們

我以前住北角和富又唔覺喎,反而覺得好多賓賓
跟住我個女响附近返playgroup又未見過大陸人喎

原帖由 EMMA88 於 08-12-12 13:50 發表

北角區有小福建之稱, 無論幼稚園,中小學...亦難免碰下他們

‹ 上一主題|下一主題