用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) ...
樓主: khmama
go

模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) [複製鏈接]

我都心急想知屯門區。謝謝。
****未經本人許可, 不得轉載****

回覆 # 的文章

心急 " 九龍城" 區

Thanks

bwmama

我想知大埔區呀,唔該!

A very clear explanation

The explanation for Tsuen Wan is very clear.  I also used this calculation method when I filled in the choice for my son (a Band 1 student) last year.  However, his class teacher said that my choice priority did not make sense because I chose all Band 1, Lee Shing Pik and Band 1 of Kwai Tsing, then Liu Po Shan.  Becasue I thought the worst case of my son would be Lee Shing Pik or Liu Po Shan according to my choice.  The teacher said that I should put Liu Po Shan or other Band 2 earlier from the 6th and onward, otherwise it would be a waste.  I didn't think so.  If I could not get LEE Shing Pik (a school which normally gets 50% Band 1 and 50% Band 2 students), it would mean that many Band 1 students chose Lee Shing Pik and there were still Band 1 school places.  Luckily, my son got the 1st priority.

醒目開學勳章

我想問下你既推算係以BAND1學生計算,咁如果係BAND2既學生又應該點做呢,可唔可以選一些荃灣區既學校呢,我係幫我姨生女問既,唔該!

原帖由 khmama 於 08-11-23 13:48 發表
下面係葵青區中學既banding.

葵青區估計有考生1133人, 頭4間係首選, 李兆基同善德都多人選. 他區既可風可能都會有人搏(但係應該唔多人搏, 因為葵青既英中多). 林護既競爭最大, 因為有聯繫小學. 呢7間band1英中共提 ...

[url=http://www.yahoo.com][img]

原帖由 mrssix 於 08-11-24 16:13 發表
The explanation for Tsuen Wan is very clear.  I also used this calculation method when I filled in the choice for my son (a Band 1 student) last year.  However, his class teacher said that my choice p ...

學校既老師係唔識咁樣計既, 佢地只係靠經驗, 希望人人可以頭三志願派到位.

有感而發

唔經唔覺已經模擬咗7 (後期既分析較為成熟, 有時間會改進前期既地區分析), 現在慢慢掌握到一啲定律, 家長都可以自行去分析下.

統一派位其實就好似去街市買橙. 入面有幾多個檔口, 每檔有幾多個橙賣係定咗唔會變既. 家長要分成三批, band 1家長優先去買. 有啲係本地靚橙, 數量多但係多人爭, 進口靚橙數量少, 又未必買倒. 但係家長可以計下數, 如果要每個人都買到靚橙, 只須要將啲檔口優劣先排一排, 再睇下有幾多個家長同你爭, 如果由最好o個檔開始買, 最差要去到邊一檔先會人人買到橙. 如果你行晒全部好檔都唔夠人爭, 你先至去大家認為最差o個檔買, 就一定買到橙, 雖然未必係最好, 但點都比係出面等緊買橙既band2家長幸運. 所以冇必要驚冇橙買而早早走去最差o個檔買, 反而錯失買靚橙既機會, 甚至行錯咗去啲奸商度買咗o的劣橙.

我地亦無須為咗要係頭三志願之內派到位, 而至過份保守, 須知我地要選市場內能提供最好既橙, 就算第三志願之後又何妨? 小妹之前也有謬誤, 認為頭三志願之內完成係理所當然, 但其實千祈唔好咁諗.

所以家長最緊要知道究竟有幾多人同你爭橙. 呢個數字可以根據小妹之前估計band1生競爭英中非保留學額既數目作為基礎 (http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1385168&;extra=page%3D2). 原本以為呢個數字只係用黎比家長睇下邊區派位較容易, 決定轉唔轉區同埋抽獎時應唔應該進取. 依家先發現原來呢個數對填表既優先次序同策略係好決定性. 亦都証明家長係派位遊戲裏面其實都唔係全憑運氣, 好多嘢係可以自己控制既.

原帖由 jamieconnie 於 08-11-24 16:36 發表
我想問下你既推算係以BAND1學生計算,咁如果係BAND2既學生又應該點做呢,可唔可以選一些荃灣區既學校呢,我係幫我姨生女問既,唔該!

Band2生較為被動,因為有冇位剩要睇下band1生點選. 又好難估band2生數目.如果荃灣band2, 第一志願都係選李城璧, 跟住排band2學校既校風, 只可以鬥幸運.

醒目開學勳章

多謝你既回覆,因為我個姨生女係葵涌住,咁佢本區既選擇又可以點安排好呢,
同你可唔可以send左試算表比我呀,雖然我個女出年先p1,但都想試下計計,又或者你可唔可以幫我計下我個女呢界既中一收生比率(屯門區),會唔會太早問下

[email protected]

原帖由 khmama 於 08-11-24 21:14 發表

Band2生較為被動,因為有冇位剩要睇下band1生點選. 又好難估band2生數目.如果荃灣band2, 第一志願都係選李城璧, 跟住排band2學校既校風, 只可以鬥幸運.  
[url=http://www.yahoo.com][img]

原帖由 jamieconnie 於 08-11-24 22:32 發表
多謝你既回覆,因為我個姨生女係葵涌住,咁佢本區既選擇又可以點安排好呢,
同你可唔可以send左試算表比我呀,雖然我個女出年先p1,但都想試下計計,又或你可唔可以幫我計下我個女呢界既中一收生比率(屯門區),會唔會太早 ...

其實對於邊間band2既機會大我都估唔到, 理論上應可以搏一間band2中上, 最緊要校風, 可參考其他有關葵青區學校既topic. 試算表已經send咗啦, 你個女咁細, 6年後升中係點都唔知,唔使咁早諗定,實唔同咗.

醒目開學勳章

唔該哂!

試算表都收到啦!

原帖由 khmama 於 08-11-24 22:46 發表

其實對於邊間band2既機會大我都估唔到, 理論上應可以搏一間band2中上, 最緊要校風, 可參考其他有關葵青區學校既topic. 試算表已經send咗啦, 你個女咁細, 6年後升中係點都唔知,唔使咁早諗定,實唔同咗. ...

KHAMAM
如果我小兒在觀塘小學全級考28(226人)我想去九龍城可唔可以.而自行應選邊2間.請給一些意見.

回覆 # 的文章

Very agree.  The school wants to show a high percentage of their students are allocated within the first 3 choice.  Your example for choosing oranges in the market is very good and easy understand.  I also hope parents, especially those Band 1 & Band 2, know how to count the no. of places in their area and make the right choice.

khmama  
請問九龍城區呢??

可否分析黃大仙區 ?
Thank you .

請分析灣仔區女生模擬派位。

本區多直屬中小學和保留位,如呈分試全級約20/150名,如選本區(即灣仔)英中如MaryMount, St Paul Catholic是否太搏?

謝謝!

khmama,

唔該分析大埔區,thanks a lot

原帖由 shng 於 08-12-1 13:18 發表
請分析灣仔區女生模擬派位。

本區多直屬中小學和保留位,如呈分MaryMoun試全級約20/150名,如選本區(即灣仔)英中如MaryMount, St Paul Catholic是否太搏?

謝謝!

灣仔區英中位多, 估計band1女仔爭非保留學位既有110-120人, 呢區女生多數選真光做第一志願, 另有部分會選BPS, 所以你選MaryMount或St Paul Catholic做第一志願唔算好搏. 因為唔係咁多人會同你爭. 你最差既情況都只係派去鄧肇堅, 都唔係好差啫.

可唔可以分析不一下觀塘區和我都想要試算表!
thanks a lot!

可唔可以分析一下中西區和我都想要試算表!
thanks a lot!
‹ 上一主題|下一主題