用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008 N1BP@開學大吉
樓主: 3X
go

2008 N1BP@開學大吉 [複製鏈接]

3X,

你個女真係好叻, 可以講咁多學校的事比你聽,  又講到咁多同學仔的名。Carlie只係識講Ms Bernie, 洪老師&何老師咋.     不如你問下Angie有冇聽過carlie呢個名?  

原帖由 3X 於 08-9-22 23:15 發表
all:

工人匯報..今日番學的確少左好多小朋友喊啦,
only a few children crying!!!
真係好啦..0甘樣大家都快適應啦!

我個囡回家,
會講幾位同學個名居多,
有 queenie, angela, colman, brandon, alberta, howard, f ...

liklik:

哈哈哈..笑屎我啦..
原來係carlie))
我個囡提一堆同學之中,
有個叫 cardie 0既小朋友,
(不過我當時吾係好信,
因為佢有本新0既故事書,
書中主角叫cardie, 我仲以為佢作野tim)!!

而家我知啦, 佢有話carlie 呀..
好..等我多d問佢carlie d 野先!

我0向個屋企個board stand度,
寫低晒佢0向學校提過0既名,
整左一個表, 有埋男定女,
佢自己話carlie 係gril wor??
其實係吾係呀???

呢個方法其實都吾錯0架,
而家我地數到共有10個同學個名,
but一班廿十幾人, 而家留空左其餘0既位,
我個囡反問我 : who is missing???
0甘我就叫佢每日番學,
留意下邊個同學0既名,
no show on the table,
then ask her tell me after school,
佢一口就應承我, 無話no go to school啦!!

有興趣可以try下0既!!!!

jn_mama :
cyrus..有提呀,
佢提過sit together with same table in the tea time 0甘囉!
我問佢一張table幾多小朋友坐?
佢說 6 children!
mm...... 如果一張table 坐6人,
0甘個classroom 邊夠坐0甘多人呀???

都吾知佢講真定假..有時..唉~~~

原帖由 LikLik 於 08-9-23 15:34 發表
3X,

你個女真係好叻, 可以講咁多學校的事比你聽,  又講到咁多同學仔的名。Carlie只係識講Ms Bernie, 洪老師&何老師咋.     不如你問下Angie有冇聽過carlie呢個名?  

...

Hi Hyatt,
哦....原來係講普通話...唔怪得佢唔彩我啦! 可能佢唔知我講嘜! ANGELA 在家都有唱TWINKLE TWINKLE呀! 原來學校教. 另外, 我有教佢唱"太陽伯伯"和"拍手歌"呀! 不過係廣東話喎! 會唔會又係普通話架?

原帖由 hyatt 於 08-9-23 09:17 發表
colman都喊左10-15分鐘,另外,同學仔的名佢都講到部份,不過有很多係我之前識的,所以有跟他講過,我估佢都未必認得個樣,不過就有一個新的名字,就係anson喇!

昨日我問他,有冇唱歌歌,他話有唱twinkle twinkle little star,冇唱row ...

原帖由 arcling 於 08-9-23 23:39 發表
Hi Hyatt,
哦....原來係講普通話...唔怪得佢唔彩我啦! 可能佢唔知我講嘜! ANGELA 在家都有唱TWINKLE TWINKLE呀! 原來學校教. 另外, 我有教佢唱"太陽伯伯"和"拍手歌"呀! 不過係廣東話喎! 會唔會又係普通話架? :surp ...

但好奇怪,「人」字講國語,「月」字就講廣東話,但係我冇個「口」字嗰張咭?唔知係咪漏左呢?

個口字card 哩個coming friday 先會派架...:)

原帖由 hyatt 於 08-9-24 13:17 發表

但好奇怪,「人」字講國語,「月」字就講廣東話,但係我冇個「口」字嗰張咭?唔知係咪漏左呢?

3x,
其實我地一班有幾多人?

原帖由 3X 於 08-9-23 23:20 發表
liklik:

哈哈哈..笑屎我啦..
原來係carlie))
我個囡提一堆同學之中,
(不過我當時吾係好信,

而家我知啦, 佢有話carl ...

原帖由 jn_mama 於 08-9-24 16:13 發表
3x,
其實我地一班有幾多人?

jn_mama

好似一班有23人呀!
不過問過老師,
佢話只會在返到學校未上課前,
運動環節同tea time先會23人一齊上,
其餘時間都係分開一半一半0甘授課..
吾知係吾係呢???

不過23人坐晒同一個課室,
好似無咩可能wor???

Hi, 各位媽媽你o地好呀, 我囝囝Daniel 將會10月插班, 都係讀N1BP, 日後請大家多多指教.

係lor, 咪好迫lor,
唔怪得我問cyrus 有無 line up at rainbow wall, 佢話無位啦!

好似遲d有插班生, 唔知佢地會點安排呢?

原帖由 3X 於 08-9-24 22:43 發表

jn_mama

好似一班有23人呀!
不過問過老師,
佢話只會在返到學校未上課前,
運動環節同tea time先會23人一齊上,
其餘時間都係分開一半一半0甘授課..
吾知係吾係呢???

不過23人坐晒同一個課室,
好似無咩可能wor??? ...

welcome welcome

返左後,大家上黎share 下啦..

原帖由 waiman222 於 08-9-25 13:53 發表

Hi, 各位媽媽你o地好呀, 我囝囝Daniel 將會10月插班, 都係讀N1B

P, 日後請大家多多指教.

sorry, 我忘記左之前邊個同我講,
佢個仔0向德福定淘大上車,
該是同一班0架??

我工人話, 我個囡今日同呢位男同學0向車上好friend,
個男同學叫梁x威!
佢上左車後喊, 因為爸爸無同佢上車,
後來佢喊完,我個囡說 : want to sit with that boy,
0甘我工人就比佢同個小朋友坐,
之後佢地0向車上手拖手.. 拖到入課室呀..
仲0向車上唱起歌0黎,
我個囡說tomorrow bring some sticker to 梁x威!
哈哈哈.. 都好呀, 以後有個同班同學friend d,
0向車上有個照應呀!

all:
今日我個囡同我講 : show you a new song!
然後就唱 : 拍拍手, 擦擦手, 我是小朋友.........
(d歌詞好奇怪吾夾0既??
聽日收番歌書就知佢唱咩啦)
哈哈!!! 真好玩!

原帖由 3X 於 08-9-25 23:24 發表
sorry, 我忘記左之前邊個同我講,
佢個仔0向德福定淘大上車,
該是同一班0架??

我工人話, 我個囡今日同呢位男同學0向車上好friend,
個男同學叫梁x威!
佢上左車後喊, 因為爸爸無同佢上車,
後來佢喊完,我個囡說 : want  ...

嘩! angie都係好叻女!! 可以講到咁多嘢俾你聽!

3X,

Angie無錯呀, Carliegirl呀  Angie咁叻, 一於請佢做N1BP的小情報員, 每日匯報班上的事情比你(再post比我地)知, 哈哈。

我今日都有問阿女班上係咪有一位同學叫Angie, 佢就笑笑口點頭, 跟住我問係咪有一位同學叫Colman, 佢就話Colman同哥哥一樣係男仔, 跟住我再問係咪有一位同學叫Angela, (可能我太長氣) 佢就唔再答我, 走咗去玩啦  

原帖由 3X 於 08-9-23 23:20 發表
liklik:

哈哈哈..笑屎我啦..
原來係carlie))
我個囡提一堆同學之中,
(不過我當時吾係好信,

而家我知啦, 佢有話carl ...

大家有冇發現我們班大部份的小朋友的英文名都係英文字母頭幾個(由A-F),對嗎?都幾得意喎

Angela 個 "A" 係佢老豆要架, 佢話因為姓胡 "W" 排好後, 所以英文名要排前好喎! 妳話幾搞笑呢!
原帖由 hyatt 於 08-9-27 11:33 發表
大家有冇發現我們班大部份的小朋友的英文名都係英文字母頭幾個(由A-F),對嗎?都幾得意喎

Hi, 各位N1BP的媽媽, 本身阿囝係10月會插班的, 但我今日收到校長的電話, 佢話學校某部份漏水渦, 所以要進行維修工程, 因此插班生要延後, 唉, 真係好唔開心, 一心已經拿了大假同阿囝返學, 現在就............

原帖由 waiman222 於 08-10-1 15:26 發表
Hi, 各位N1BP的媽媽, 本身阿囝係10月會插班的, 但我今日收到校長的電話, 佢話學校某部份漏水渦, 所以要進行維修工程, 因此插班生要延後, 唉, 真係好唔開心, 一心已經拿了大假同阿囝返學, 現在就............   ...

吓,有維修工程,咁樣會唔會影响我地架??

hyatt:
ms. bernie 星期二 & 四會打比我的,
如明天收到佢call, 等我都問下佢先!

waiman222 :
0甘校長有無同你講, 幾多月先可以插班?

原帖由 hyatt 於 08-10-1 21:25 發表

吓,有維修工程,咁樣會唔會影响我地架??

校長話, 還未能確實時間, 佢話如有進一步消息, 會馬上通知我們. 如我有進一步消息, 會馬上Post上來.

你地每個星期都有電話架!點解Ms.Bernie從未打過電話給我,講下阿囝D野?
‹ 上一主題|下一主題