用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門69, 70, 71 區小學 討論區
樓主: cindyma
go

屯門69, 70, 71 區小學 討論區 [複製鏈接]

Re: 屯門區小學 討論區

Hi Michellemama,

唔好意思,我唔記得點整link,試試以下吧

PLK梁周上午
http://www.plklcskam.edu.hk/

PLK梁周下午
http://www.plk8p.edu.hk/

博愛醫院歷屆總理聯誼會鄭任安夫人千禧小學

敬啟者:為讓區內幼稚園學生及家長更了解本校辦學方針及校舍設備,本校定於2004年9月4日(星期六)上午9:00至下午4:00舉辦開放日,屆時將設有講座、攤位遊戲及學生作品展覽,歡迎各位蒞臨指導。如集體參觀,本校將備旅遊車接送,以方便各校老師、家長及學生。

有關當日安排詳情如下:

日期: 2004年9月4日(星期六)

時間: 上午9:00至下午4:00(分上下午各一節)

內容: A.上午9:00—10:30 校園巡禮 (老師帶領參觀)

.上午10:30—12:00 講座 (莫希文校長)

B.下午2:00—4:00 校園開放參觀

我在PLK梁周下午校找到以下資料:

本校六年級升中派位成績

1. 第一等級(BAND 1)約佔57.6%(比全港平均33.3%高)

2. 第二等級(BAND 2)約佔29.6%

3. 第三等級(BAND 3)約佔 12.8%(遠少於全港平均33.3%)

4. 本校獲派第一志願的學生約有64%

5. 本校獲派首三志願的學生約有86%

6. 本校約有33%的學生獲派保良局董玉娣中學或百周年李兆忠紀念中學

7. 本校學生揀選而又能獲派保良局董玉娣中學的成功比率高達63%

(12-07-2004)

忘記多謝妳的意見!!!
可唔可以吟睇,董玉娣中學或百周年李兆忠紀念中學均是band 1英中,如其他學校,如仁濟羅陳可提供上述數據比較,是否一見高低????? (當然重有其他band 1英中可選-->亦會影響結果)

Re: 屯門 69, 70, 71 區小學 討論區

剎到埋身啦, 點揀好呢?????     

cindyma,

妳有什麼心水?

Re: 屯門69, 70, 71 區小學 討論區

原來尋日有咁多間小學開放日, 我只去咗五邑&仁濟醫院羅陳楚思小學咋, 有無媽咪去睇保良志豪小學open day呀 ! 因為我好遲先知道, 所以都去唔到, 聽個媽咪講佢地對學業方面比較重, 小朋友要好勤力先o.k., 而校舍都好好 !!

另外, 如69區校網嘅媽咪, 你哋知唔知可選擇嘅學校愈來愈少, 原本有11間, 但因多間轉全日關係, 而剩8間咋 ! 我依家都唔知點選擇, 最慘係我囝囝得10分, 第一輪自行都無望    

大家比D意見我啦 ! (雖然我囝囝今年係K.2, 但我已very緊張, 點算

點解咁靜!!!

請各位屯門媽咪請俾下意見!!!!!

sandycat,
好多謝妳既幫忙同資料.

sandycat 寫道:
點解咁靜!!!

請各位屯門媽咪請俾下意見!!!!!

我都自身難保.

依家d學校唔知係咪好驚被殺.所以間間都好似好積極攪開放日,比好多幼稚園去參觀sell自己間學校點好.
連一向不愁無學生既band1小學都搶學生.
攪到我地d家長花多眼亂.
越揀越唔識得點揀.好煩呀~~~

開心妳又上理,唔好咁講,大家都想仔女好,—齊參考啦!

妳貢獻比我多很多,我只是盡我能力提供我所知,大家都想仔女好。

Michellemama, 妳點呀!有心水嗎,介唔介意講大家聽下???

其他媽咪一齊分享下意見啦,心水學校,大家都只是在參加抽纖遊戲呀!!!!

我其實多算多會揀蒙恩上午校.因為近屋企,又唔太差.
不過聽聞最近派位唔多理想,唔知係咪真,所以有d擔心.
又收到料,話呂祥光攪小班,好似好吸引,好似越黎越多撰擇,唔知d揀呀. :cry:
妳呢??有心水味??

Jacqueline 寫道:
原來尋日有咁多間小學開放日, 我只去咗五邑&仁濟醫院羅陳楚思小學咋, 有無媽咪去睇保良志豪小學open day呀 ! 因為我好遲先知道, 所以都去唔到, 聽個媽咪講佢地對學業方面比較重, 小朋友要好勤力先o.k., 而校舍都好好 !!

另外, 如69區校網嘅媽咪, 你哋知唔知可選擇嘅學校愈來愈少, 原本有11間, 但因多間轉全日關係, 而剩8間咋 ! 我依家都唔知點選擇, 最慘係我囝囝得10分, 第一輪自行都無望    

大家比D意見我啦 ! (雖然我囝囝今年係K.2, 但我已very緊張, 點算

不如考慮下依間:
香港路德會增城兆霖學校(<-click here)

faith 寫道:
路得會呂祥光小學,除原校外,出年會和增城兆霖合併為路德會增城兆霖學校,為全日制及自資小班制,一班約20人。

由於我的仔仔好有可能是資優兒童,故選校選對對他很重要,否則他到時不適應又學校不接納他,我們便多災多難。
我知道傳統教學及(大班制)絕不適合資優小朋友。
所以我現在只想到兩間,何福堂和路得會兆霖新校,因何福堂近我家,又是教會學校(老師較有愛心和容忍量,我阿仔需要這樣的老師包容他的 "問題"),又正在實行 "生本教學",惟獨好似拔尖的的協助好似唔夠,又不是小班....;
所以會想冒險試下合併了呂祥光的兆霖新校...

我不知點算好,有誰知道屯門哪所小學適合資優小朋友?

如你的孩子有某方面的天份或十分聰明或懷疑是資優,歡迎到以下網址一齊分享: http://hk.groups.yahoo.com/group/yourgiftedgroup/

妳可以考慮方王錦全,佢有間教育中心,有d比資優生既課程,妳可以打電話去問下.

方王錦全教育服務中心查詢電話:2466 1882 (禤小姐)
雪雪.我係麻煩友~~雪雪

Michellemama,

How about 何日東?  I heard it good ? is it true?
Pls comment!

Thanks

CWZ01

真係頭痛! 唔想咁多啦! 就揀原校網梁周順琴吧!反正是要抽籤、 講運氣!

hello各位, 你地好呀!我係71區, 仔仔今年k2, 我都開始留意選小學的問題, 請各位多多指教 ! 我都覺得唔知點選好, 我希望可以替仔仔選到一間校風純樸, 學生乖巧的學校就好了 .

最新消息:
拔臣小學 -
2005年9月
一、二年級全日制
教統局已批准本校於2005�2006年度由小一及小二開始實施全日制,其餘班級上課模式不變,維持半日制。

cwz01 寫道:
Michellemama,

How about 何日東?  I heard it good ? is it true?
Pls comment!

Thanks

CWZ01

就學業成績,依間學校當然好好,小二開始仲好深,功課好多.
妳覺得妳個小朋友讀得掂,就冇問題喇.
‹ 上一主題|下一主題