用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: waihinma
go

2008-09 培正 K2 [複製鏈接]

cadymami,

懷牽因為早了一個月出世, 有遠視, 不過醫生話越早戴眼鏡越有機會矯正返, 都擔心唔嚟, 我自己到宜家一D近/遠視都無, 以前仲話佢最無機會有事的會係隻眼.

佢都係喺理大check, 下星期會再去check.

原文章由 cadymami 於 08-8-14 12:21 發表
hihi....我都好耐冇上來啦, 話咁快又K2, 我都係club house幫CADY9月報咗游水
cady去健康院做視力test, 佢有先天性散光呀 9月排期再去理大check真d, 好唔開心呀...唉 ...

原文章由 tsznok 於 08-8-14 10:11 發表
waihinma & pamelaywy,

唔該晒你地d info呀~~~

子諾就唔係好怕水,佢未夠一歲都可以花酒照頭淋了... 問佢俾佢學swimming好唔好,佢又話好鍾意,所以諗住俾佢試下啦~
不過h7而家煩緊係番完學上堂,定係星期齊/日先出去 ...

子諾媽

唔駛客氣, 大家分享下o者
上學年返下午班, 我就放學4:20直接帶謙謙過泳池游5:00-6:00, 放咗學游水好方便
不過來年就麻煩o的, 因為上午班放12:00, 但泳天最早的一班是4:00-5:00, 所以中間有段都幾長o既時間要打發
而且子諾仲一向坐校車, 要特登要個大人來接佢, 然後陪佢食午飯同等幾個鐘, 你又要揍住三妹, 可能要考慮埋呢個因素
可能星期六日會適合你多o的

Lulu,

嗚嗚你淨係掛住份禮物, 唔記得覆我問題啦!

我唯有打落樓下診所問, 話九或十月先有得打, 政府津貼大概一半, 要到有參與呢個計劃的診所打先得.

原文章由 Lulu0820 於 08-8-14 13:53 發表
zoechan2005,

多謝你份禮物先! 幼稚園係原班升,三年都係同一班同學,到小學先年年唔同!

我仲諗緊比唔比卓穎打針,見佢無物事,又好似無物必要打,再諗吓先!

開學見!

Lulu

...

[ 本文章最後由 waihinma 於 08-8-14 20:21 編輯 ]

原文章由 amy_wang 於 08-8-13 22:40 發表
子諾媽﹐
俊煒也在學校裡游泳﹐學了一個多月﹐很喜歡﹐學校的泳天的教練我感覺不錯﹐就是學校的浴堂差了點﹐但是有通告說八月底搬新浴堂。俊煒常提起子諾﹐他說和子諾是好朋友。

俊煒媽 ...

俊煒媽,

很久沒有在blog中跟你聯絡上, 俊煒也在泳天學游水嗎??
原來下幼望有很多小朋友在泳天游水

哈我記得你係我街坊, 大家都係將軍澳人.

原文章由 sallyderek8 於 08-8-14 19:36 發表
好耐無上黎,上幼愛卓熙媽咪,我地剛去完旅行返黎,但忘記左,無買野俾同學仔.

回覆 #10 nganga 的文章

培正係有蚊...不過可能我囡囡唔野蚊,所以都係間中咬一粒半粒,阿女話校車都有蚊!

你上次去註冊多蚊可能之前日日下雨而且放暑假無人日日去清除落葉同污水,所以唔須太擔心(如果你架小朋友日後被蚊咬得好利害,到時可發揮吓我地BK精神齊聲向學校反影下...叫學校做多D防蚊功夫,我知有D學校有誘蚊機;亦可以叫學校考慮下)!

我會同阿女在於運動課返學前塗蚊膏(不過我都知出吓汗就無用)

謙謙媽﹕

是的﹐俊煒是在培正的泳天游水﹐七月初開始學的﹐很喜歡﹐現在會在水底吹泡泡﹐抓住浮板踢水﹐我是星期六上午帶他去上課的﹐因為平時我要上班。九月份後我想幫他報星期六下午的游水課﹐因為星期六上午另有活動。有時間我都會看你的網誌﹐你幫謙謙和朗朗安排的節目真豐富﹐真是佩服你的耐心和愛心

俊煒媽

YuisumMum,
好多謝你嘅意見! 咁我都要留意一吓囡囡比蚊釘嘅情況la!!

各位Mummy,

妳好!
我囡囡今年會讀培正K1!
得閒都要向大家討教一吓!!
我就快仲會多一個小生命來到我家!
所以囡囡能否適應K1生活,真的是一大挑戰!

原帖由 YuisumMum 於 08-8-14 21:52 發表
培正係有蚊...不過可能我囡囡唔野蚊,所以都係間中咬一粒半粒,阿女話校車都有蚊!

你上次去註冊多蚊可能之前日日下雨而且放暑假無人日日去清除落葉同污水,所以唔須太擔心(如果你架小朋友日後被蚊咬得好利害,到時可發 ...

話咁快, 大囡係培正的第一年暑假就放晒.

今年佢會升低信班. 而佢係泳天學水學得幾好, 已經會自己踢水. 而因為上暑期班, 同佢玩多樣體操. 佢都好鐘意. 這個都會歸為常規課.

而今個暑期, 都去了一次深圳的文化宫書城. 去到好開心. 玩了半天都唔願走. 買了好多書返來. 佢都不知幾開心.

大女25/7/04 細女25/3/07 2

版面改變, 敬希原諒

版面改變, 敬希原諒.

http://forum.baby-kingdom.com
變成
http://forum.edu-kingdom.com

大家在舊版面的討論, 不妨加多一次在新版面.
謝謝.

蕙然爸爸

Hi, everyone,

我都黎報到先!係依邊繼續傾!

Lulu

pamelaywy,

"關於溫習評估事, 今天會有一本溫習簿, 會將學期要識的字貼上, 讓家長跟進小朋友, 又說評估要寫的字就是寫字簿的字, 家長可參考..."

我地低誠班好像沒有提過, 是否我聽漏定班班唔同?

兜兜轉轉兜咗好耐先入到來.

原帖由 蕙然爸爸 於 08-9-3 20:15 發表
版面改變, 敬希原諒.

http://forum.baby-kingdom.com
變成
http://forum.edu-kingdom.com

大家在舊版面的討論, 不妨加多一次在新版面.
謝謝.

蕙然爸爸

waihinma,

BK改黎改去,都有d難攪!

你囝囝開學慣唔慣?我囡返黎同我講話K2好多野做,成日老師都話唔夠時間,玩一陣就要收拾,要讀番K1喎!

Lulu

原帖由 waihinma 於 08-9-4 10:14 發表
兜兜轉轉兜咗好耐先入到來.

Dear Lulu,

佢e家搞到早餐都食唔落, 可能朝早太早, 返來見d茶點又無mug郁過, 話在學校唔夠時間食, 要趕住做功課, 趕住其他活動, 唔知佢講是否真的, 如果是真, 希望老師可以俾多小小時間叫佢地食埋先做其他也. 幼稚園階段我最重視係食同瞓, 冇健康就mug都冇, e家搞到1:00pm返來先開始食野, 返放學坐車時間又耐......我諗佢好快會瘦返.

原帖由 Lulu0820 於 08-9-4 11:10 發表

waihinma,

BK改黎改去,都有d難攪!

你囝囝開學慣唔慣?我囡返黎同我講話K2好多野做,成日老師都話唔夠時間,玩一陣就要收拾,要讀番K1喎!

Lulu

我囡d茶點就食得晒,不過佢話無物時間玩自選,可能真係要比多d時間教書,因為比起我大囡個陣係教得快左!你囝囝可能arm arm轉上午班,唔係咁適應!如果好唔放心,可以寫張紙比老師,等老師提吓佢食多d!

我囡駕校車d時間同上年差唔多,朝早早左十分鐘,放學又早返小小,所以都算,咁多年對依個校車部都無物祈望!

Lulu

原帖由 waihinma 於 08-9-4 11:45 發表
Dear Lulu,

佢e家搞到早餐都食唔落, 可能朝早太早, 返來見d茶點又無mug郁過, 話在學校唔夠時間食, 要趕住做功課, 趕住其他活動, 唔知佢講是否真的, 如果是真, 希望老師可以俾多小小時間叫佢地食埋先做其他也. 幼稚 ...

鈞禧都開始慢慢適應, 或者因為我預早巳告訴他K2上学程序.加上我這幾天也是自己帶他上学, 多了親子和睡覺時間,

A/ 9 月 2 日
1. 鈞禧告訴我, "樂雯找不到英文書"
2. 李老師請鈞禧,柏嘉出來唱 "ABC " song
3. 亞仔去了玩具角,因其他角落未開
4. 曰星上課時扭計

B/ 9 月3 日

1. 小朋友要在自己的座位站立一會, 因為大家上堂不專心, 然后安靜地各自做功課
2. 張洢靜帶玩具上学,李老師說不要帶玩具上学
3. 樂雯英文書已尋回
4. 茶點后有自選,亞仔去了家庭角

大家不要盡信, 當中不知大少有沒有老作 ?

据我所見, 早上搭校車同学應不會早到, 我這二天8.48-8.50走, 還未見小朋友上課室, 課室內只有幾个自行上学同学,如吳家佑,嘉熙, 勇琦....

亞仔放学搭K2- 鄭太車, 也算準時,約10-12 MIN便下車,姨姨說小朋友適應后,時間會更快,姨姨好好人和健談,今年亞仔也是与卓立同車,校車在培正開,第一站放低卓立, 第=站便是俊煒, 亞仔第三个站便下車, 他告訴我姨姨安排他与俊煒坐, 由于他第三个站才下車,所以姨姨安排鈞禧坐窗口位...., 上學便不同車,因亞仔搭K3, 也是尾站才上車,他終于不再需要困在校車

今天凑返学見李老師企在門口等小朋友,雖然外表COOL D, 但看得出她有愛心, 又撞到陳老師, 閒談幾句,她也掛住下幼望小朋友, 最衰今年做上幼望班主任,所以不能偷偷地上樓上探小朋友 ,  王老師今年冇教喇...

waihinma
對, 這是首天開課日低光的李老師說的, 不過可能班班不同
舊年讀幼班時對評估完全不知, 亦沒有提及很多
但今天一開學就聽到這番說話, 所以很深刻

原帖由 waihinma 於 08-9-4 10:06 發表
pamelaywy,

"關於溫習評估事, 今天會有一本溫習簿, 會將學期要識的字貼上, 讓家長跟進小朋友, 又說評估要寫的字就是寫字簿的字, 家長可參考..."

我地低誠班好像沒有提過, 是否我聽漏定班班唔同? ...

鈞禧媽
鈞禧這幾天也很詳盡回報發生的事喎...
諾謙吃茶點吃得最慢不出奇, 因為上年他也是最慢的一個, 不知為什麼, 諾謙做什麼也快, 唯獨吃東西總是慢吞吞的.... 或許是性格吧
我也匯報這幾天謙謙所說的
星期二
有繼續玩遊戲, 但不太夠時間, 因為要開始寫字
星期三
去咗音樂室, 唱了一首"早晨歌"!? (不太記得名)
又有教手冊提及那首兒歌
星期四
整燈籠, 準備中秋節

原帖由 Graham 於 08-9-4 12:54 發表
鈞禧都開始慢慢適應, 或者因為我預早巳告訴他K2上学程序.加上我這幾天也是自己帶他上学, 多了親子和睡覺時間,

A/ 9 月 2 日
1. 鈞禧告訴我, "樂雯找不到英文書"
2. 李老師請鈞禧,柏嘉出來唱 "ABC " song
3. 亞仔 ...

早晨諾謙媽:

這幾天也沒見你, 是否下雨關係 ?

其实畢竟是K2小朋友, 快慢可能是只差一秒, 何況鈞禧也不知是否老作? 但我發覺亞仔好少講自己的事,有資料記住話比我聽, 因為我唔好意思曰曰問老師,怕煩,

今日唔見李老師,只见莫老師, 閒談了幾句,好彩未收到投訴, 都算安慰

他也告訴我昨天做灯龙,但未完成,他說有同學劃超人, 老師說: 不可以, 下星期派回來便知道

我其实有疑問,到底搭校車小朋友往那俚去 ? 曰曰唔見人,課室只有5-6个小朋友, 所以我仲担心緊好唔好比亞仔上學坐校車, 雖然送完亞仔上學,時間仲卓卓有餘上班,但我不想鈞禧太依賴我...
‹ 上一主題|下一主題